fbpx

Enter your keyword

Салата с нахут и печени червени чушки

Салата с нахут и печени червени чушки

 

Салата с нахут и печени червени чушки

За някои салата, за други - истинско пиршество под формата на основно ястие. Независимо от това в коя категория ще се сложи, едно е сигурно - комбинацията между нахут, маслини, червени чушки, лук, сок от лайм и кимион е просто божествена!
Prep Time 1 hour 15 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
Cuisine Без глутен, Веган, Вегетарианско, Палео
Servings 4 portions

Equipment

  • тенджера под налягане (по желание)

Ingredients
  

  • 1 чч сух нахут препълнена
  • 5 pieces червени чушки печени, средноголеми
  • 1 глава лилав лук средноголяма
  • 20 pieces маслини каламата, без костилки
  • 1/2 pieces лайм пресноизцеден сок
  • 4 1 tbsp coconut cream (optional) зехтин студенопресован
  • кимион, морска сол, червен пипер, пресен кориандър (according to taste)

Instructions
 

  • Накисни нахута във филтрирана вода с щипка морска сол за едно денонощие.
  • На следващия ден го изплакни добре и го свари в тенджера под налягане за 20-тина минути. (Можеш да пропуснеш тези две стъпки, ако заместиш с нахут от консерва.)
  • Нарежи лука, печените червени чушки и маслините на ивици.
  • Сложи нахута и останалите продукти в дълбока купа. Добави зехтина, морската сол, прясно смления кимион и червения пипер според личните си предпочитания.
  • Финално прибави сок от половин лайм, разбъркай добре и остави в хладилника за час преди сервиране, за да може всички съставки да си пуснат ароматите.
  • Поръси със свеж кориандър и се наслади!

Notes

Прекрасна салата за студените месеци от годината, когато свежи зеленчуци се намират трудно. За мен лично рецептата е по-скоро подходяща за основно ястие, имайки предвид че основната съставка е бобова култура. Затова я ям като гарнитура към печени зеленчуци или зелена салата, ако съм успяла да се сдобия с непръскана такава посред зима.
Реално ми отнема един ден да я направя, защото предпочитам да си подготвя всички изходни продукти сама. Следователно, ако не искаш да киснеш нахут за 24 часа и да го вариш след това, можеш да използваш готов от магазина. Пък и самото варене ще отнеме повече от 20-тина минути, ако не разполагаш с електрическа тенджера под налягане. (В случая съм използвала Инстант пот).

Салата с нахут и печени червени чушки

Съветвам те при покупката на нахут в консерва да четеш внимателно етикета и да инвестираш в такъв, който е само с две съставки - вода и сол. Трудно се намира, но не е невъзможно. Утопично би било ако нахутът е и български, затова ще се огранича до по-малкото зло - броя на съставките.
Относно печените червени чушки - аз имам винаги такива във фризера. Печени, белени и замразени лично от мен. В случай че нямаш собствено производство под ръка, отново потърси най-чистата опция, която се предлага по магазините.
И финални думи за подправките - магията идва именно от тях! Към споделеното количество основни продукти може би добавям цяла пълна супена лъжица кимион, толкова ми е любим! Смилам си го точно преди да го използвам, за максимална сила на аромата. В комбинация с пресния сок от лайм, салатата придобива хем свеж, хем леко ориенталски привкус. Разбира се, можеш да добавиш различни подправки според личния вкус, както и да смешиш няколко бобови култури. Всичко е въпрос на експерименти и препочитания на вкусовите ти рецептори.
А сега?! Просто се наслади на творбата си!

Салата с нахут и печени червени чушки

Keywords кимион, кориандър, лайм, лук, маслини, нахут, печени чушки

Contact with the author

If I can help you with personal advices don't hesitate to contact me here email me or here call me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating