Ванилов сладолед с вишни
Ванилов сладолед с вишни
Нежна ванилия, хрупкав шоколад, пресни орехи и освежаващи вишни - неповторима комбинация, която ще задоволи апетита ти за сладко по пълнеценен и противовъзпалителен начин!
Оборудване
- блендър
- 1 силиконова форма за сладолед с 4 броя
- 4 дървени клечки
- тенджера
Необходими продукти
Ванилов сладолед
- 110 гр кашу сурово и киснато за 4 часа
- 5 бр фурми сорт Меджул, обезкостени
- 200 мл кокосово мляко течна и твърда част от консерва
- 150 мл овесено мляко
- 4 сл сладко от вишни
- 1 щипка морска сол
- 1 бр бурбонска ванилия шушулка
Сладко от вишни
- 2 чч вишни пресни и обезкостени
- 1 сл лимонов сок пресен
- 2 сл стевия или друг подсладител по избор
- 1 чл нишесте от тапиока
Шоколадово покритие с орехи
- 150 гр шоколадови капки натурални, без захар
- 3 сл кокосово масло
- 1 сл стевия или друг подсладител по избор
- 1 сл орехи пресни и счукани
Инструкции
Ванилов сладолед
- Срежи ваниловата шушулка по дължина с помощта на малък остър нож и остържи лепкавите семенца с помощта на неговия връх.
- Сложи обезкостените фурми, киснатото кашу, кокосовото и овесеното мляко, щипка морска сол и ваниловите семенца в каната на блендъра и пасирай до хомогенна смес.
- Разстели по 1 супена лъжица от сладкото от вишни във всяка формичка за сладолед. Излей от ваниловата смес, сложи по една дървена клечка и замрази за 3 часа във фризера.
Сладко от вишни
- Сложи обезкостените вишни в тенджера с пресен лимонов сок. Остави да врят на тих огън за 10 минути.
- Извади 2 супени лъжици от сока от вишни в чаша, остави го да се охлади, добави нишестето от тапиока и разбъркай добре.
- Прибави сместа от тапиока към къкрещите на котлона вишни. Нека сладкото да ври още 3-4 минути на тих огън, докато разбъркваш периодично и сокът се сгъсти.
- Махни тенджерата от котлона и остави сладкото да се охлади.
Шоколадово покритие с орехи
- Разтопи шоколадовите капки на водна баня.
- Добави кокосовото масло и стевията, и разбъркай добре.
- Махни от котлона, изсипи във висока чаша и остави да се охлади съвсем малко, преди да потопиш всяка клечка със сладолед в сместа.
- Поръси всеки сладолед с натрошени орехи, премести във фризера за 10 минути и се наслади.
Допълнителна информация
Всеки купешки магнум може само да си мечтае да е толкова вкусен, колкото домашния! А в категория пълноценна и противовъзпалителна храна, няма никакъв шанс да се класира.
Независимо че съм описала цели 3 стъпки, които е необходимо да изпълниш, за да се сдобиеш с това ледено вълшебство, вярвай ми - процесът е изключително лесен и постижим в домашни условия. Ще ти споделя и няколко хитринки от моята кухня за пестене на време, които съвсем ще те убедят в твърденията ми.
Ванилов сладолед
- ако нямаш сурово и киснато кашу под ръка, а не ти се чака цели 4 часа, потопи го във вряла вода за 30 минути, изплакни и използвай веднага;
- в случай че ти иска сладоледът да е по-бял, а не с карамелен цвят, не използвай фурми. Замести с друг подсладител по избор, но добави към сместа малко повече кашу и кокосово мляко от твърдата част, за да можеш да запълниш всички формички равномерно.
- фурмите са ти сухи, защото са преседели малко по-дълго в шкафа? Накисни ги за 10 минути във вряла вода, подсуши, обезкости и слагай в блендъра.
- относно формичките - аз си ги поръчах от онлайн, но със сигурност ще ги намериш и в близкия магазин за домашни потреби.
- ако не искаш да издирваш формички, замрази сместа в кутия или друг подходящ съд за фризер. Просто ефектът няма да е същият.
- ванилията на шушулки също не е задължителна. Можеш да използваш течна бурбонска или синтетична на прах.
- опитвай сместа докато я пасираш в каната. Така ще разбереш дали искаш да добавиш повече сладост или вкус на ванилия според личните си предпочитания.
- не искаш да си приготвяш сладкото от вишни? Няма проблем! Просто си купи най-доброто, което можеш да си позволиш. Ако не е правено в България, най-добре да е био. При всички случаи, заложи на вариант, в който е добавена (био) нерафинирана тръстикова захар.
- стевията не е задължителен подсадител. Замести с такъв според вкуса си. Ако използваш мед, добави го след като махнеш тенджерата от котлона, за да му запазиш ценните съставки.
- това сладко можеш да го направиш с всякакъв плод, като горските са ми любими. Пробвай с малини или боровинки, а защо не и с микс от двете?
- за сгъстител можеш да използваш и картофено нишесте, но нека количеството да е наполовина от това в рецептата.
- за да гарантирам употребата на най-пълноценни изходни съставки, използвам шоколадови капки без добавена захар и соев лецитин или какаова паста. Ако нямаш налични, избери си черен шоколад минимум 70% и напасни сладостта според личните си предпочитания.
- подсладителят също може да бъде заменен. Ако използваш мед, добави го след като махнеш шоколадовата смес от водната баня.
- използвай ядки по собствено усмотрение. Добави ги към сместа или поръси след като потопиш сладоледа в шоколада.
- полагаш сладко във всяка формичка, допълваш с ваниловата смес и замразяваш за 3 часа;
- подготвяш шоколадовата заливка, преместваш я във висока чаша и потапяш всеки сладолед в нея;
- поръсваш с ядки, връщаш сладоледа във фризера за 5 минути и после ... следва угощение!