fbpx

Въведи ключова дума

Ванилов сладолед с вишни

Ванилов сладолед с вишни

 

Ванилов сладолед с вишни

Нежна ванилия, хрупкав шоколад, пресни орехи и освежаващи вишни - неповторима комбинация, която ще задоволи апетита ти за сладко по пълнеценен и противовъзпалителен начин!
Време за подготовка 15 minutes
Време за готвене 15 minutes
Време за замразяване 3 hours
Общо време 3 hours 30 minutes
Кухня Без глутен, Веган, Нисковъглехидратен, Палео
Порции 4 бр

Оборудване

  • блендър
  • 1 силиконова форма за сладолед с 4 броя
  • 4 дървени клечки
  • тенджера

Необходими продукти
  

Ванилов сладолед

  • 110 гр кашу сурово и киснато за 4 часа
  • 5 бр фурми сорт Меджул, обезкостени
  • 200 мл кокосово мляко течна и твърда част от консерва
  • 150 мл овесено мляко
  • 4 сл сладко от вишни
  • 1 щипка морска сол
  • 1 бр бурбонска ванилия шушулка

Сладко от вишни

  • 2 чч вишни пресни и обезкостени
  • 1 сл лимонов сок пресен
  • 2 сл стевия или друг подсладител по избор
  • 1 чл нишесте от тапиока

Шоколадово покритие с орехи

  • 150 гр шоколадови капки натурални, без захар
  • 3 сл кокосово масло
  • 1 сл стевия или друг подсладител по избор
  • 1 сл орехи пресни и счукани

Инструкции
 

Ванилов сладолед

  • Срежи ваниловата шушулка по дължина с помощта на малък остър нож и остържи лепкавите семенца с помощта на неговия връх.
  • Сложи обезкостените фурми, киснатото кашу, кокосовото и овесеното мляко, щипка морска сол и ваниловите семенца в каната на блендъра и пасирай до хомогенна смес.
  • Разстели по 1 супена лъжица от сладкото от вишни във всяка формичка за сладолед. Излей от ваниловата смес, сложи по една дървена клечка и замрази за 3 часа във фризера.

Сладко от вишни

  • Сложи обезкостените вишни в тенджера с пресен лимонов сок. Остави да врят на тих огън за 10 минути.
  • Извади 2 супени лъжици от сока от вишни в чаша, остави го да се охлади, добави нишестето от тапиока и разбъркай добре.
  • Прибави сместа от тапиока към къкрещите на котлона вишни. Нека сладкото да ври още 3-4 минути на тих огън, докато разбъркваш периодично и сокът се сгъсти.
  • Махни тенджерата от котлона и остави сладкото да се охлади.

Шоколадово покритие с орехи

  • Разтопи шоколадовите капки на водна баня.
  • Добави кокосовото масло и стевията, и разбъркай добре.
  • Махни от котлона, изсипи във висока чаша и остави да се охлади съвсем малко, преди да потопиш всяка клечка със сладолед в сместа.
  • Поръси всеки сладолед с натрошени орехи, премести във фризера за 10 минути и се наслади.

Допълнителна информация

Всеки купешки магнум може само да си мечтае да е толкова вкусен, колкото домашния! А в категория пълноценна и противовъзпалителна храна, няма никакъв шанс да се класира.

 Ванилов сладолед с вишни

Независимо че съм описала цели 3 стъпки, които е необходимо да изпълниш, за да се сдобиеш с това ледено вълшебство, вярвай ми - процесът е изключително лесен и постижим в домашни условия. Ще ти споделя и няколко хитринки от моята кухня за пестене на време, които съвсем ще те убедят в твърденията ми.
Ванилов сладолед
  • ако нямаш сурово и киснато кашу под ръка, а не ти се чака цели 4 часа, потопи го във вряла вода за 30 минути, изплакни и използвай веднага;
  • в случай че ти иска сладоледът да е по-бял, а не с карамелен цвят, не използвай фурми. Замести с друг подсладител по избор, но добави към сместа малко повече кашу и кокосово мляко от твърдата част, за да можеш да запълниш всички формички равномерно.
  • фурмите са ти сухи, защото са преседели малко по-дълго в шкафа? Накисни ги за 10 минути във вряла вода, подсуши, обезкости и слагай в блендъра.
  • относно формичките - аз си ги поръчах от онлайн, но със сигурност ще ги намериш и в близкия магазин за домашни потреби. 
  • ако не искаш да издирваш формички, замрази сместа в кутия или друг подходящ съд за фризер. Просто ефектът няма да е същият.
  • ванилията на шушулки също не е задължителна. Можеш да използваш течна бурбонска или синтетична на прах.  
  • опитвай сместа докато я пасираш в каната. Така ще разбереш дали искаш да добавиш повече сладост или вкус на ванилия според личните си предпочитания.

Ванилов сладолед с вишни

Сладко от вишни
  • не искаш да си приготвяш сладкото от вишни? Няма проблем! Просто си купи най-доброто, което можеш да си позволиш. Ако не е правено в България, най-добре да е био. При всички случаи, заложи на вариант, в който е добавена (био) нерафинирана тръстикова захар.
  • стевията не е задължителен подсадител. Замести с такъв според вкуса си. Ако използваш мед, добави го след като махнеш тенджерата от котлона, за да му запазиш ценните съставки.
  • това сладко можеш да го направиш с всякакъв плод, като горските са ми любими. Пробвай с малини или боровинки, а защо не и с микс от двете?
  • за сгъстител можеш да използваш и картофено нишесте, но нека  количеството да е наполовина от това в рецептата.

Ванилов сладолед с вишни

Шоколадово покритие с орехи
  • за да гарантирам употребата на най-пълноценни изходни съставки, използвам шоколадови капки без добавена захар и соев лецитин или какаова паста. Ако нямаш налични, избери си черен шоколад минимум 70% и напасни сладостта според личните си предпочитания.
  • подсладителят също може да бъде заменен. Ако използваш мед, добави го след като махнеш шоколадовата смес от водната баня.
  • използвай ядки по собствено усмотрение. Добави ги към сместа или поръси след като потопиш сладоледа в шоколада. 

Ванилов сладолед с вишни

И така, как се случва цялото сглобяване на практика?
  • полагаш сладко във всяка формичка, допълваш с ваниловата смес и замразяваш за 3 часа;
  • подготвяш шоколадовата заливка, преместваш я във висока чаша и потапяш всеки сладолед в нея;
  • поръсваш с ядки, връщаш сладоледа във фризера за 5 минути и после ... следва угощение!
Разчитай на въображението си и експериментирай с рецептата смело! Наслади се на този изкушаващ сладолед, който не само се приготвя лесно и е изключително вкусно, но и няма странни за произнасяне съставки, с които са пълни конвенционалните му събратя!
Здравето е личен избор. Избери да си негов сътворител и не забравяй да споделиш пълноценния си и противовъзпалителен десерт с любими хора.

Ванилов сладолед с вишни

Ключови думи бурбонска ванилия, вишни, домашен сладолед, кашу, кокосово мляко, орехи, стевия, фурми, черен шоколад

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating