Царска торта с орехи и маслен крем
Царска торта с орехи и маслен крем
Кварталната мълва твърди, че точно тази торта е била любима на Цар Борис III. Явно и на мен, тъй като майка ми ме е захранила с нея от първия ми рожден ден! И така, 30+ лета не пропускам да й се радвам веднъж годишно 🙂 А тортата преспокойно може да попадне в категория "царска"! Отнема време да се направи, но после всяка хапка носи истинска наслада на сетивата....и на душата!
Оборудване
- ринг за торта, 24 см
- дълбока купа
- миксер
- кухненска тел за разбиване
- чопър
Необходими продукти
Блат
- 7 бр яйца
- 1 1/2 чч захар кафява
- 2 1/2 чч орехи
- 1/2 чч галета без глутен
- 3 сл какао сурово, на прах
- 1 сл ром тъмен
- 1 сл лимонена кора настъргана
- 1 кл бакпулвер без глутен
Крем
- 250 гр масло био или домашно
- 3 сл пудра захар кафява
- 3 бр яйца
- 3/4 чч пудра захар кафява
Сироп
- 1 чч вода
- 3/4 чч захар кафява
- 1 сл ром тъмен
- 1 чл лимонена кора настъргана
- 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
Целувки
- 1 бр белтък
- 50 гр пудра захар кафява
Инструкции
Блат
- Счукай половината от орехите на едро или ги наситни за кратко в чопъра.
- Другата половина ги смеляй на по-ситно. Най-бързо ще стане с чопъра.
- Избий яйцата със захарта до гъста, пухкава смес. Най-добре е да използваш тел, за да влиза повече въздух, но се приготви за поне 20-30 мин. ръчен труд. Иначе можеш да се довериш и на миксера.
- Постепенно започни да прибавяш орехите, галетата, какаото и бакпулвера, докато разбъркваш добре с дървена лъжица. Финално добави рома и настърганата лимонена кора.
- Излей сместа в ринга за торта, намазнен с малко масло. Печи на предварително загрята фурна на 180°. След 10-тина минути можеш да преместиш формата на скарата. Имай предвид, че сместа е много нежна и като започне да се препича отгоре, постави хартия за печене, за да не загори.
- Проверявай с клечка за зъби и когато излезе суха, извади блата от фурната и го остави да се охлади.
- След като е напълно изстинал, разрежи внимателно с конец по дължина.
Крем
- Кремът се състои от две части. За първата смес са ти нужни маслото и 3-те супени лъжици пудра захар. Разбий ги миксер, докато получиш пухкава и гъста смес. Остави я да почине, за да изпълниш втората част.
- Избий с тел трите яйца и останала ¾ чч кафява захар на слаб котлон (или водна баня) в подходяща тенджера. Сместа е готова когато започне да изтича на ленти от телта. Махни от котлона, остави да изстине и разбърквай периодично.
- След като и двете смеси са се охладили, прибави масления крем с дървена лъжица поетапно към яйчния и разбърквай добре до хомогенна смес. Финалният продукт можеш да го оставиш така или да добавиш 50 гр какао, за да получиш какаов крем.
Сироп
- Заври водата на котлона с кафявата захар до пълното й разтваряне. Добави рома, течната ванилия и лимонената кора. Остави сиропа да изстине напълно преди да го използваш.
- Сиропирай обилно и вете части на разрязания блат. Наблегни на краищата, които са най-сухи.
Целувки
- Разбий белтъка с пудрата захар с миксер докато получиш пухката смес ("твърд сняг"), която да остава по бъркалките.
- Оформи целувките със супена лъжица (или шприц, пош) в тава с хартия за печене и суши на предварително загрята на 100° фурна 30-40 мин. Най-лесно ще разбереш дали са се изпекли, ако се отлепят безпроблемно от хартията и имат лек загар от долната страна.
- Финално следва сглобяването на тортата! Сложи половината маслен крем на единия блат. Нежно пренеси втория блат върху първия и използвай останалата част от крема, за да оформиш тортата отгоре и отстрани. Можеш да декорираш с шприц и/или да украсиш само с целувки. Развихри си въображението и използвай каквото имаш под ръка вкъщи.
Допълнителна информация
А сега ще споделя няколко тънкости при правенето на тортата, за да стане максимално вкусна още от първия ти опит.Започвам с блата - сместа е добре да се получи с гъстота на кексово тесто. Ако е по-рядка, можеш да сгъстиш с още малко орехи и/или безглутенова галета. Имай предвид, че блата се пече на ниски градуси и реално се суши. Сместа е много нежна и ако забележиш, че започва да се препича отгоре, покрий блата с лист хартия за печене и сложи ринга на скарата. Важното е да не увиваш плътно ринга с хартията (и да не използваш алуминиево фолио!), за да не се задуши блата, а да продължи да се суши. След 10-тата минута престой във фурната, проверявай периодично с клечка за зъби, тъй като времето за печене доста зависи от вида фурна. Когато клечката излезе суха, блатът е готов. Относно крема - както съм описала, правят се две смеси, които финално се комбинират. Препоръчително е яйчната да се избие с тел на котлона. Ако нямаш желание да полагаш толкова усилия, използвай миксер, но се опитвай да вкарваш колкото можеш повече въздух по време на разбиването. Също така, задължително използвай дървена лъжица за комбиниране и бъркане на двете смеси!Целувките не са ми най-любимите украшения за торти, но на тази пасват идеално и добавят допълнителна хрупкавост към цялостния вкус. На мен ми е най-лесно и бързо да ги оформям с лъжица, но ако искаш да изглеждат по еднакъв начин всичките, действай с пош или шприц. След като сглобиш тортата, можеш да я оставиш да престои и стегне за една вечер в хладилника преди да я разбереш. Имай предвид, че е ронлива, тъй като основните й съставки са яйца и орехи. Затова когато я разрязваш, използвай нож, потопен във вряла вода. Препоръчвам да започнеш със сервиране на по-скромни парчета, защото тортата е много засищаща, но и прекалено вкусна, за да се озове в боклука.И за финал - цялостното време за изпълнение много зависи от бързината на действие, работата с печката, използването на различните уреди и така нататък. Но успокоението, е че тортата е перфектна за специални поводи и едва ли ще прекарваш всеки ден по 6 часа да я сглобяваш! Така че се наслади на всяка стъпка, независимо колко време инвестираш.И най-вече - наслади й се от сърце и сподели с любимите хора!