Торта с райска ябълка и шоколад
Торта с райска ябълка и шоколад
Когато е сезонът на райските ябълки и имаш малко повече за експерименти, това е перфектната торта за всеки случай!
Необходими продукти
Блат
- 4 бр яйца
- 150 гр пълнозърнест сусамов тахан
- 150 гр бадеми киснати и смлени, останали от домашно бадемово мляко; може да се замени с бадемово брашно
- 5 сл кокосова захар
- 1 кафена лъжица сода погасена в прясно изцеден лимонов сок
- 1 кафена лъжица безглутенов бакпулвер
- 3 сл брашно от касава
- 4 сл бадемово брашно
- 4 сл кокосово брашно
- 2 сл сурово какао на прах
- 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
Сироп за блата
- 200 мл вода
- 3 сл кокосова захар
- 1 сл гхи
- 2 сл сурово какао на прах
Крем с райска ябълка
- 125 гр маскарпоне без лактоза
- 4 бр райски ябълки големи и добре узрели
- 2 сл кокосова сметана от твърдата част
- 1 сл кокосово масло
Крем с кокос
- 125 гр маскарпоне без лактоза
- 4 сл кокосови стърготини
- 2 сл кокосова сметана от твърдата част, на стайна температура
- 2 сл какаови зърна счукани
- 1 сл мед
- 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
Шоколадов ганаш
- 125 гр маскарпоне без лактоза
- 200 гр какаова паста
- 3 сл сурово какао на прах
- 15 гр какаово масло разтопено
- 3 сл кокосово масло разтопено
- 2 сл мед
- 15-20 бр физалис за украса
- 50 гр филиран бадем за украса
Инструкции
Блат и сироп
- Разбий яйцата със захарта с миксер, докато получиш гъста пухкава смес. Добави сусамовия тахан и отново разбий до хомогенна смес.
- Започни последователно да прибавяш брашната от касава, бадем, кокос, набухвателите, ванилията, какаото, млените бадеми. Продължи да разбиваш до хомогенна смес като финално добави гхито на стайна температура. Ако сместа се получи по-гъста от кексова такава, можеш да добавиш малко вода, за да се разреди.
- Раздели сместа на две равни части. Изпечи два блата последователно в 24 см тавичка (или заедно при възможност) в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути всеки или до златиста повърхност. Остави блатовете да изтинат хубаво.
- Междувременно, направи сиропа. Изсипи водата и всички нужни съставки в подходящ съд, кипни на котлона за 2-3 минути и отстрани.
- Нагласи ринга за тортата на 20 см (ако е регулируем) и изрежи с него блата или само подравни, за да остане по-голяма площта. Отдели крайчетата, надупчи с вилица и сиропирай щедро. Ако решиш, можеш да сиропираш когато сглобяваш тортата, но рискуваш блатовете да не се напоят добре.
Крем с райска ябълка
- Сложи в блендъра обелените и добре узрели райски ябълки, кокосовата сметана, кокосовото масло и маскарпонето. Блендирай до хомогенна смес.
Крем с кокос
- Сложи всички съставки – маскарпоне, кокосови стърготини, кокосова сметана, счукани какаови зърна, мед и ванилия в купа и разбъркай добре с дървена лъжица.
- Започни да редиш тортата по следния начин: в предварително намазания с кокосово масло ринг сложи един блат и изсипи крема с райски ябълки. Положи втория блат и гарнирай с белия крем с кокос. Остави в хладилника да стегне за 1 час.
Шоколадов ганаш
- На водна баня сложи какаовата маса и изчакай да се разтопи, като разбъркваш периодично с дървена лъжица. След това прибави суровото какао, какаовото масло и меда. Разбъркай добре до гладка смес и финално сложи маскарпонето и кокосовото масло. Отстрани от водната баня, увери се, че сместа е хомогенна и я остави да се охлади на стайна температура.
- Извади тортата от хладилника, отстрани ринга внимателно и намажи обилно с шоколадовия ганаш. Украси с физалис и филиран бадем.
Допълнителна информация
Няма да крия - тази торта не я правя често. Първо, райските ябълки не са сезонни целогодишно. Второ, не винаги ми се инвестират повече от два часа в направата на сладки изкушения, които и без това се стремя да органичавам до минимум, независмо колко са здравословни. Но! Тази торта си заслужава всяка отделена минута. Винаги когато я приготвям, влагам много любов и старание. След това я споделям с любимите хора или я правя за специални есенно-зимни поводи. Все пак, тя не е за наяждане, а е за душата!И преди да се откажеш заради времето за направа или дългия списък със съставки или инструкции, знай, че реално е много по-лесна, отколкото ти изглежда на първо четене.Ето няколко съвета от мен:1. Основните групи продукти, които ти трябват, са кокосови, какаови и брашна.2. За мен, повечето съставки са заменяеми, дори и да ти липсва нещо вкъщи.3. Рецептата подлежи на експериметни - може да се направи по-нисковъглехидратна, веган, защо не и кето?!4. Няма грешни интерпретации. Моите незаменими продукти са райските ябълки и домашния ганаш. Оттам нататък можеш да я пробваш с един блат, в по-голяма форма, с други брашна и тн. Нека ти спестя още малко време в изчисления за съставките и ти улесня пазаруването, в случай че ги нямаш налични вкъщи, а изгаряш от желание да я пробваш: 1. Една голяма кутия маскарпоне от 500 гр. ще ти свърши чудесна работа за двата крема и шоколадовия ганаж. В случая аз съм използвала био маскарпоне, без лактоза. 2. Една кутия кокосово мляко ще ти стигне за цялата рецепта, без да търсиш специално кокосова сметана. Просто използвай твърдата част, където е нужно и както е упоменато в инструкциите. 3. Тъй като си правя ядково мляко вкъщи и не обичам да изхвърлям нищо, използвам смлените бадеми за блата. Или ги пропусни за по-тънки блатове, или замени с бадемово брашно.4. Вместо кокосова захар, можеш да използваш какъвто подсладител прецениш, в зависимост от финалната цел.5. Брашното от касава не е от най-популярните, затова не се притеснявай да го замениш с друго по твой вкус. Относно самия процес на приготвяне, споделям какво на мен ми пести време:1. За блата - най-лесно ми е да приготвя блатовете предната вечер и на следващия ден да сглобя тортата, ако не мога да отделя няколко часа накуп. Като цяло, блатовете се правят изключително лесно и се изпичат бързо. Ако не искаш да ги сиропираш, за да спестиш малко калории, направи ги съвсем тънки, с 2 пъти по-малко съставки. Така няма да са основен градивен елемент, а по-скоро само за разкош. 2. За кремовете - и двата крема изискват малко време за реализация. Този с райската ябълка буквално може да е готов за 2-3 минути с помощта на блендър. Вторият с кокос би погълнал няколко минути повече, защото се бърка на ръка. И двата крема могат да се направят предварително и да чакат търпеливо в хладилника, докато не дойде моментът на сглобяване на тортата.3. За шоколадовия ганаш - това е частта, която препоръчвам да се приготви точно преди да се употребява. Ако го направиш по-рано и го оставиш да отлежава в хладилника, рискуваш да стегне и да не можеш да го използваш веднага. Ще изгубиш няколко часа в изчакване да отпусне достатъчно, за да положиш финалните щрихи на своето произведение на изкуството. И последен съвет от мен - най-добре е да приготвиш тортата така, че да може да преседи в храдилника нощта преди да й се насладиш. Но дори и да не го направиш, вярвай ми, пак е прекрасна за ядене. Когато дойде моментът за първото разрязване и голямото гощаване, изкарай тортата от хладилника 15 минути по-рано на стайна температура и нарежи с добре намокрен нож. И най-вече - да ти е сладко!