Тиквени кюфтенца със сладък картоф
Тиквени кюфтенца със сладък картоф
Прекрасна гарнитура или свежо основно ястие - ти избираш!
Оборудване
- тенджера
- купа
- тава
Необходими продукти
- 3 бр тиквички средноголеми
- 1 бр сладък картоф средноголям
- 3 бр яйца
- 2 бр скилидки чесън
- 2 сл гхи
- 2 сл безглутеново брашно
- безглутенова галета за овалване
- морска сол, черен пипер, пресен копър на вкус
Инструкции
- Обели сладкия картоф, свари го и го остави да се охлади.
- В голяма купа, счукай две скилидки чесън и добави сладкия картоф. Намачкай го с чесъна и прибави тиквичките, яйцата, безглутеновото брашно, гхито, подправки на вкус и наситнения копър.
- Разбъркай добре с миксер или с ръка.
- Започни да овалваш кюфтенцата в предпочитаната от теб големина, като финално поръси с безглутеновата галета.
- Подреди в тава с хартия за печене и печи на 200 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути или до златиста повърхност.
- Сервирай с малко свеж копът и се наслади!
Допълнителна информация
Това е една от най-лесните рецепти, които използвам, за приготвяне на зеленчукови кюфтенца. Правят се сравнително бързо, стават много и са подходящи както за основно ястие, така и за гарнитура към месо и риба. Хрупкави и сочни едновременно, ммм...Самата смес подлежи на доста експерименти според наличните продукти и желание за определени храни. Например, може да се добави овче сирене, риба от консерва или пушен месен продукт. Също така, към рецептата може да се сервира и лек сос от овче кисело мляко, копър, чесън и зехтин. Или друг според вкуса. При всички положения, изпробвай днешната кулинарна идея и се наслади с любимите хора!