Сурови бонбони Нутела
Сурови бонбони Нутела
Тези бонбони се приготвят бързо, хапват се лесно и се помнят дълго!
Необходими продукти
Бонбони
- 130 гр лешници сурови и смлени или остатъци от лешниково мляко
- 4 сл кокосови стърготини
- 5 сл какао на прах сурово
- 3 сл какаови зърна счукани
- 2 сл лешников тахан
- 3 сл мед
- 3 сл кокосово масло разтопено
- 2 сл паста от фурми препълнени
- 33 бр лешници цели, сурови и киснати
Течен шоколад
- 100 гр какаова паста
- 2 сл какао на прах сурово
- 10 гр какаово масло
- 2 сл кокосово масло
- 1 сл мед
Инструкции
Бонбони
- В дълбока купа смеси смлените лешници, кокосовите стърготини, какаото и счуканите какаови зърна.
- След това добави по-течните съставки – мед, кокосово масло, тахан и паста от фурми. Намачкай добре с ръце и започни да оформяш малки топчици с цял лешник по средата.
- Подреди в подходящ съд и остави да стегнат в хладилника за час.
Течен шоколад
- На водна баня сложи какаовата маса да се разтопи. Бъркай периодично с дървена лъжица.
- След това добави какаото на прах като продължаваш да разбъркваш. Финално добави кокосовото масло, какаовото масло и меда.
- Остави хомогенната консистенция да изстине малко и започни да потапяш бонбоните един по един в нея.
- Подреди в подходящ съд, поръси с кокосови стърготини и остави на 15-20 минути да стегнат в хладилника.
Допълнителна информация
Рецептата е повече от лесна, така че нямам специални допълнителни съвети, с които да ти улесня изпълнението й. Със сигурност можеш да използваш смлени сурови лешници за сместа за бонбоните, ако нямаш остатъци от домашно лешниково мляко. Тъй като аз лично нищо не обичам да изхвърлям, обикновено имам налични такива.Желателно е лешниците да са сурови и киснати, за да се намали количеството на инхибитори в тях и да са по-лесни за усвояване. Лешниците се киснат между 8 и 12 часа, с щипка хималайска сол, която активира ензимите за неутрализиране на инхибиторите. Ако имаш желание да дехидратираш ядките след това, поздравления! Аз толкова мотивация не съм намерила в себе си все още. 🙂Докато оформяш топчетата с цяла лешникова ядка по средата, ръцете могат да започнат да ти лепнат заради пастата от фурми. Периодично топи пръстите в разтопено кокосово масло, за да избегнеш този не толкова приятен ефект.Препоръчвам да оставиш бонбони да престоят едно денонощие в хладилника, за да си развият всички аромати напълно. Преди ядене, извади ги за 15 минути на стайна температура. Уви, това изисква малко повече търпение, но дори и да не се справиш, просто им се наслади както и когато решиш! Защото и душата заслужава сладка награда!