fbpx

Въведи ключова дума

Сурова туршия

Сурова туршия

 

Сурова туршия

Сурова туршия или диво ферментирали зеленчуци? Името няма значение. Важни са ползите!
Време за подготовка 30 minutes
Време за ферментация 3 days
Общо време 3 days 30 minutes
Кухня Без глутен, Веган, Вегетарианско, Кето, Нисковъглехидратен, Палео
Порции 15 порции

Оборудване

  • 1 буркан 1 литър

Необходими продукти
  

  • 600 г корнишони
  • пресен копър с цвят
  • 10 скилидки чесън
  • 1/4 глава лук
  • 2 сл морска сол
  • 1 чл синапено семе
  • 1 чл бахар
  • 1 чл черен пипер на зърна

Инструкции
 

  • Кипни 1 литър филтрирана вода, разтвори 2 супени лъжици морска сол в нея, разбъркай добре, за да се разтвори и остави да изстине.
  • Обели скилидките чесън и ги нарежи или остави цели.
  • Обели лука и го нарежи на ивици.
  • Измий корнишоните и ги подреди в чистия буркан. Между тях добавяй от чесъна, лука, копъра с цвят и подправките - черен пипер на зърна, бахар и синапено семе.
  • Добави тежест върху краставичките, за да ги държи под водата. Използвай твърдо листо от зеле или плик пълен с вода.
  • Когато водата е на стайна температура, залей зеленчуците. Водата трябва да ги покрива плътно, поне на 1 см отгоре. Ако има видими зеленчуци, могат да развият мухъл.
  • Сложи капака, но не го завивай изцяло.
  • Постави буркана в купа, защото в процеса на ферментация ще започне да излиза вода от него.
  • Нека корнишоните да ферментират на стайна температура. След 3-тия ден отвори буркана и дегустирай, за да прецениш дали краставичките са достатъчно кисели за вкуса ти. Ако не са, остави ги още ден-два. Ако са готови, премести буркана в хладилника, за да прекъснеш процеса на ферментация.

Допълнителна информация

Домашната сурова туршия - толкова е лесна и бърза за приготвяне! А най-хубавата новина е, че е изключително щедра на пробиотици и ензими, които никоя капсула не могат да ти подсигурят. Нужни са ти само зеленчуци, вода и сол да постигнеш съвършенството, за което стомашно-чревния ти тракт мечтае!

Диво ферментирали корнишони

Ето и няколко практични съвета от мен:
  • можеш да използваш филтрирана и преварена вода, но не е задължително. Дивата ферментация ще се случи и със студена вода и обикновена трапезна сол. Аз избирам споменатите по-горе варианта за максимална хранителна стойност.
  • зеленчуците, които ще подбереш, зависят изцяло от теб и твоите вкусови предпочитания. Нарежи ги на ситно или на едро, или ги остави цели - както решиш. Рецептата обаче остава същата.
  • ако имаш привилегията да ферментираш домашни зеленчуци, не ги мий прекалено много, за да се възползваш от свойствата и на почвените пробиотици, с които идват.
  • подправките също зависят от теб. Може с тях, може и без тях - въпрос на въображение и желание.
  • пълни буркана със зеленчуци до гърлото, а не до самия капак. Нека остане място за водата, която трябва да ги покрие напълно.
  • остави си малко от соления разтвор в стъклено шише. Ако изтече прекалено много вода по време на ферментацията, отвори капака на буркана и долей. 
  • а когато чудото е готово? Хапвай по малко всеки ден и отпивай по глътка от сока! Точно там се крие най-голямото количество на пробиотични бактерии!

Диво ферментирали корнишони

Суровата туршия е истинска магия, която е дълбоко залегнала в българския бит. Независимо колко ти е натоварено ежедневието, можеш да си я приготвиш много бързо и лесно в домашни условия. 
Аз лично никога не оставам без диво ферментирали зеленчуци и си хапвам дори и през лятото. Не помня откога не съм пила пробиотични капсули, защото разнообразието, което се крие във всеки следващ буркан, е несравнимо с аптечен продукт. 
Пробвай и ти! Целият ти чревен микробиом ще ти е благодарен.
Ключови думи бахар, копър, корнишони, лук, морска сол, пресен чесън, синапено семе, черен пипер

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating