Сурова туршия

Сурова туршия
Сурова туршия или диво ферментирали зеленчуци? Името няма значение. Важни са ползите!
Оборудване
- 1 буркан 1 литър
Необходими продукти
- 600 г корнишони
- пресен копър с цвят
- 10 скилидки чесън
- 1/4 глава лук
- 2 сл морска сол
- 1 чл синапено семе
- 1 чл бахар
- 1 чл черен пипер на зърна
Инструкции
- Кипни 1 литър филтрирана вода, разтвори 2 супени лъжици морска сол в нея, разбъркай добре, за да се разтвори и остави да изстине.
- Обели скилидките чесън и ги нарежи или остави цели.
- Обели лука и го нарежи на ивици.
- Измий корнишоните и ги подреди в чистия буркан. Между тях добавяй от чесъна, лука, копъра с цвят и подправките - черен пипер на зърна, бахар и синапено семе.
- Добави тежест върху краставичките, за да ги държи под водата. Използвай твърдо листо от зеле или плик пълен с вода.
- Когато водата е на стайна температура, залей зеленчуците. Водата трябва да ги покрива плътно, поне на 1 см отгоре. Ако има видими зеленчуци, могат да развият мухъл.
- Сложи капака, но не го завивай изцяло.
- Постави буркана в купа, защото в процеса на ферментация ще започне да излиза вода от него.
- Нека корнишоните да ферментират на стайна температура. След 3-тия ден отвори буркана и дегустирай, за да прецениш дали краставичките са достатъчно кисели за вкуса ти. Ако не са, остави ги още ден-два. Ако са готови, премести буркана в хладилника, за да прекъснеш процеса на ферментация.
Допълнителна информация
Домашната сурова туршия - толкова е лесна и бърза за приготвяне! А най-хубавата новина е, че е изключително щедра на пробиотици и ензими, които никоя капсула не могат да ти подсигурят. Нужни са ти само зеленчуци, вода и сол да постигнеш съвършенството, за което стомашно-чревния ти тракт мечтае!
Ето и няколко практични съвета от мен:
Суровата туршия е истинска магия, която е дълбоко залегнала в българския бит. Независимо колко ти е натоварено ежедневието, можеш да си я приготвиш много бързо и лесно в домашни условия. Аз лично никога не оставам без диво ферментирали зеленчуци и си хапвам дори и през лятото. Не помня откога не съм пила пробиотични капсули, защото разнообразието, което се крие във всеки следващ буркан, е несравнимо с аптечен продукт. Пробвай и ти! Целият ти чревен микробиом ще ти е благодарен.

Диво ферментирали корнишони
- можеш да използваш филтрирана и преварена вода, но не е задължително. Дивата ферментация ще се случи и със студена вода и обикновена трапезна сол. Аз избирам споменатите по-горе варианта за максимална хранителна стойност.
- зеленчуците, които ще подбереш, зависят изцяло от теб и твоите вкусови предпочитания. Нарежи ги на ситно или на едро, или ги остави цели - както решиш. Рецептата обаче остава същата.
- ако имаш привилегията да ферментираш домашни зеленчуци, не ги мий прекалено много, за да се възползваш от свойствата и на почвените пробиотици, с които идват.
- подправките също зависят от теб. Може с тях, може и без тях - въпрос на въображение и желание.
- пълни буркана със зеленчуци до гърлото, а не до самия капак. Нека остане място за водата, която трябва да ги покрие напълно.
- остави си малко от соления разтвор в стъклено шише. Ако изтече прекалено много вода по време на ферментацията, отвори капака на буркана и долей.
- а когато чудото е готово? Хапвай по малко всеки ден и отпивай по глътка от сока! Точно там се крие най-голямото количество на пробиотични бактерии!

Диво ферментирали корнишони
