Сурова торта с манго
Сурова торта с манго
Нежен мус, хрупкав блат, свежа текстура с тропически привкус. И всичко това само в една хапка!
Оборудване
- купа за смесване на съставките
- блендър
- ринг за торта, 20см
Необходими продукти
Блат
- 3/4 чч лешници сурови
- 3 сл сурово какао на прах
- 3 сл какаови зърна счукани
- 3-4 сл кокосови стърготини пълномаслени
- 3 сл кокосово масло разтопено
- 3-4 сл паста от фурми
Крем
- 2 бр манго обелено и нарязано
- 1 чч кашу киснато
- 300 гр кокосов крем
- сок от един портокал
- 3 сл мед
- брашно от шамфъстък за украса
Инструкции
Блат
- Накисни кашуто в гореща вода за 30 минути, докато приготвяш блата.
- Смели лешниците в блендър или чопър на ситно и ги изсипи в подходяща купа, заедно с кокосовите стърготини, какаото, какаовите зърна, кокосовото масло и пастата от фурми.
- Разбъркай добре с дървена лъжица до хомогенна консистенция.
- Положи сместа в ринга, като преди това можеш да намажеш основата с малко кокосово масло или да сложиш хартия за печене.
- Изравни блата добре и сложи формата в хладилника, докато приготвяш крема.
Крем
- Изцеди сока на един портокал и го излей в блендъра.
- Добави нарязаното манго, кокосовия крем и меда.
- Изцеди и изплакни кашуто, и го изсипи при останалите съставки в блендъра.
- Смеси до хомогенна консистенция.
- Извади блата, излей целия крем отгоре, изравни го добре и върни тортата обратно в хладилника да стегне за 2 часа.
- Преди сервиране, декорирай с брашно от шам фъстък или с друга съставка по избор.
Допълнителна информация
Поредното непланирано забавление в кухнята, което причислявам към репертоара "каквото има вкъщи". А самото му изпълнение е повече от лесно!Ето и няколко съвета, с които този спонтанен експеримент може да доведе до още по-прекрасен резултат:
- Ако разполагаш с техническо време, накисни кашуто за 3 часа в хладка вода с щипка хималайска сол. В случая бързах и съкратих процеса.
- Същото можеш да направиш и с лешниците, които по принцип е нужно да се киснат между 8 и 12 часа. Аз лично търсих хрупкав ефект на блата и затова ги сложих сурови и некиснати. Имай предвид, че блатът се получи сравнително твърд. Ако искаш по-мека структура, не се колебай да си накиснеш ядките предварително.
- Кремът пък се получи с консистенция на мус, въпреки че тортата я оставих да стегне в хладилника повече от 2 часа. Тоест - сравнително нежен мус спрямо твърдостта на блата. Това може да се поправи с допълнителни 100 гр кокосов крем или да се пропусне добавянето на портокалов сок. Кокосовият крем се намира под различна форма в магазините. Този, който ползвам е на пакетчета по 100 гр, като в едно пакетче по-голямата част е кокосов крем, по-малката - кокосово масло.
- Ако не разполагаш с кокосов крем, можеш да замениш с кокосово мляко от консерва. Използвай само твърдата част. Ако сметнеш, че консистенцията на крема е прекалено гъста, добави от течната според личните предпочитания.