fbpx

Въведи ключова дума

Сурова торта с манго

Сурова торта с манго

 

Сурова торта с манго

Нежен мус, хрупкав блат, свежа текстура с тропически привкус. И всичко това само в една хапка!
Време за подготовка 30 minutes
Време за готвене 30 minutes
Време за стягане 2 hours
Общо време 3 hours
Кухня Без глутен, Веган, Вегетарианско, Палео

Оборудване

  • купа за смесване на съставките
  • блендър
  • ринг за торта, 20см

Необходими продукти
  

Блат

  • 3/4 чч лешници сурови
  • 3 сл сурово какао на прах
  • 3 сл какаови зърна счукани
  • 3-4 сл кокосови стърготини пълномаслени
  • 3 сл кокосово масло разтопено
  • 3-4 сл паста от фурми

Крем

  • 2 бр манго обелено и нарязано
  • 1 чч кашу киснато
  • 300 гр кокосов крем
  • сок от един портокал
  • 3 сл мед
  • брашно от шамфъстък за украса

Инструкции
 

Блат

  • Накисни кашуто в гореща вода за 30 минути, докато приготвяш блата.
  • Смели лешниците в блендър или чопър на ситно и ги изсипи в подходяща купа, заедно с кокосовите стърготини, какаото, какаовите зърна, кокосовото масло и пастата от фурми.
  • Разбъркай добре с дървена лъжица до хомогенна консистенция.
  • Положи сместа в ринга, като преди това можеш да намажеш основата с малко кокосово масло или да сложиш хартия за печене.
  • Изравни блата добре и сложи формата в хладилника, докато приготвяш крема.

Крем

  • Изцеди сока на един портокал и го излей в блендъра.
  • Добави нарязаното манго, кокосовия крем и меда.
  • Изцеди и изплакни кашуто, и го изсипи при останалите съставки в блендъра.
  • Смеси до хомогенна консистенция.
  • Извади блата, излей целия крем отгоре, изравни го добре и върни тортата обратно в хладилника да стегне за 2 часа.
  • Преди сервиране, декорирай с брашно от шам фъстък или с друга съставка по избор.

Допълнителна информация

Поредното непланирано забавление в кухнята, което причислявам към репертоара "каквото има вкъщи". А самото му изпълнение е повече от лесно!
Ето и няколко съвета, с които този спонтанен експеримент може да доведе до още по-прекрасен резултат:
  1. Ако разполагаш с техническо време, накисни кашуто за 3 часа в хладка вода с щипка хималайска сол. В случая бързах и съкратих процеса.
  2. Същото можеш да направиш и с лешниците, които по принцип е нужно да се киснат между 8 и 12 часа. Аз лично търсих хрупкав ефект на блата и затова ги сложих сурови и некиснати. Имай предвид, че блатът се получи сравнително твърд. Ако искаш по-мека структура, не се колебай да си накиснеш ядките предварително. 
  3. Кремът пък се получи с консистенция на мус, въпреки че тортата я оставих да стегне в хладилника повече от 2 часа. Тоест - сравнително нежен мус спрямо твърдостта на блата. Това може да се поправи с допълнителни 100 гр кокосов крем или да се пропусне добавянето на портокалов сок. Кокосовият крем се намира под различна форма в магазините. Този, който ползвам е на пакетчета по 100 гр, като в едно пакетче по-голямата част е кокосов крем, по-малката - кокосово масло.
    Сурова торта с манго

    Сурова торта с манго

  4. Ако не разполагаш с кокосов крем, можеш да замениш с кокосово мляко от консерва. Използвай само твърдата част. Ако сметнеш, че консистенцията на крема е прекалено гъста, добави от течната според личните предпочитания. 
 
Самата рецепта подлежи на множество интерпретации. Аз лично бих добавила кубчета банан между блата и крема, както и бих украсила с физалис или киви - все съставки, които ми липсваха към момента на внезапен порив за кулинарни експерименти. 
При всички положения, обаче, тортата ще се изяде с удоволствие от всички, с които решиш да споделиш. Да ти е сладко!
Ключови думи какаови зърна, кашу, кокосови стърготини, кокосово масло, лешници, манго, мед, паста от фурми, портокалов сок, сурово какао на прах

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating