Сурова торта мока с карамел

Сурова торта мока с карамел
Шоколад, карамел, кокос, кафе, боровинки. Божествена комбинация, която няма нужда от описание, а от опитване.
Оборудване
- ринг за торта, 22 см
- блендър
Необходими продукти
Основа
- 1 чч орехи пресни
- 6 сл паста от фурми
- 3 сл кокосови стърготини пълномаслени
- 1 сл кокосово масло разтопено
Крем мока
- 1 чч кашу сурово, киснато 3 часа
- 1 чч кокосово мляко твърдата част
- 100 гр какаова паста разтопена на водна баня
- 3 сл какаово масло разтопено
- 2 сл мед
- 3 чл нес кафе био
Крем карамел
- 1/2 чч кокосова захар
- 1 чч кокосово мляко твърда част
- 1 щипка морска сол
- 1 чч кашу сурово, киснато 3 часа
Украса
- 1 сл шоколадови капки натурални
- 2 сл орехи натрошени
- 100 гр боровинки
- счукани какаови зърна за сервиране
Инструкции
Основа
- Натроши орехите на ситно в чопър или блендър.
- Разбъркай добре всички съставки - орехите, пастата от фурмите, кокосовите стърготини и разтопеното кокосово масло в подходяща купа.
- Положи сместа в ринга, като преди това можеш да намажеш основата и страниците с малко разтопено кокосово масло.
- Изравни блата добре и сложи формата в хладилника, докато приготвяш крема.
Крем мока
- Разтопи какаовата паста на водна баня.
- Междувременно разтвори нес кафето в 1 супена лъжица гореща вода и разтопи какаовото масло.
- Сложи всички съставки - киснатото кашу, какаовото масло, кокосовото мляко, кафето, какаовата паста и меда в блендъра.
- Миксирай до хомогенна смес.
- Извади блата, изсипи цялата смес, изравни го добре и върни ринга в хладилника.
Крем карамел
- На бавен огън разтопи кокосовата захар, щипката сол и половината от кокосовото мляко. Бъркай добре до пълното разтваряне на захарта и солта.
- Сложи получената смес в блендъра с кашуто и останалото кокосово мляко, и мискирай до хомогенна смес.
- Изсипи крема върху първия крем и върни в хладилника да стегне минимум за 3 часа.
Украса
- Извади тортата, внимателно махни ринга и използвай украса по желание.
- В случая съм нашарила тортата с малко карамелен сос и разтопена какаова паста, останали в съдовете, които използвах да ги приготвя. Отгоре сложих боровинки, натурални шоколадови капки, натрошени орехи.
- При сервиране поръсвам парчето с малко счукани какаови зърна.
Допълнителна информация
Тази разкошотия сътворих за тазгодишното ми помъдряване! И смело я кръстих сурова торта с мока и карамел.Правя я за първи път, но със сигурност няма да е за последен. Шоколадовият крем с нежен послевкус на кафе и кремът с карамелени нотки се допълват идеално и доставят истинска наслада за небцето. Също така, декорацията е непретенциозна - подлежи на интерпретация според личните предпочитания и налични продукти.Времетраенето, което съм сложила, е по-скоро пожелателно, отколкото крайно. Например, ако искаш да спестиш време от киснене на ядки, залей кашуто с вряла вода и така то ще е говото за употреба след 30 минути вместо 3 часа. Или можеш да изсипваш кремовете един след друг, без да чакаш първият да стегне в хладилника.
Малко препоръки относно кремовете:Шоколадовият крем може да се направи и с разтопен натурален шоколад. Аз лично избягвам тази опция, тъй като не искам да използвам соев лецитин и добавена захар, традиционно намиращи се в купешките продукти. Докато приготвяш крема, може да ти се стори, че се получава прекалено гъст. В този случай разреди с останалата кокосова вода от млякото, докато сместа се миксира в блендъра. Също така, дегустирай смело, за да нацелиш правилната дозировка на нес кафе за теб. Ако предпочиташ по-интензивен вкус на кафе, съветът ми е да сложиш поне 4 чаени лъжички (а не както аз съм използвала 3), тъй като шоколадът е доминиращ и кафето се усеща като послевкус.Карамеленият крем се получи по-мек, наподобяващ консистенцията на мус. Дори и да оставиш тортата за цяло денонощие в хладилника преди да я разрежеш, има възможност карамеленият крем да не стегне толкова, колкото кремът мока. Затова можеш да го сгъстиш с допълнително кокосово мляко (твърдата част) или да добавиш още кашу, докато го блендираш. За мен лично постигнатият резултат е чудесен и така, защото дава прекрасен контраст между гладкия крем мока и нежната текстура на карамеления крем.Относно декорацията - ако искаш да нашариш с какаова паста и карамел, запази си по една супена лъжица от смесите след като ги приготвиш. Може да се наложи да ги разториш отново, тъй като ще стегнат, докато тортата е в хладилника.
При всички положения, обаче, наслади се на труда си подобаващо! Изкарай тортата от хладилника поне 10 минути преди да сервираш, за да темперира и така ще усетиш пълната палитра от аромати. Чаша горещо кафе само ще направи изживяването още по-неустоимо!Да ти е сладко!

Сурова торта мока с карамел

Сурова торта мока с карамел

Сурова торта мока с карамел
