Супа с кейл и пуешко месо
Супа с кейл и пуешко месо
Различна и вдъхновяваща, супата с кейл и пуешко месо може лесно да те засити и да те снабди със завидно количество мирко и макронутриенти.
Необходими продукти
- 300 гр пуешко месо
- 500 гр кейл
- 70-80 гр бекон
- 10 бр гъби
- 2-3 бр моркова
- 2 глави лук, средноголеми
- 3 скилидки чесън
- 2 стръка целина с листа
- 250 мл кокосово мляко
- 2 сл брашно от касава
- 1 сл нишесте от тапиока
- мащерка, черен пипер и морска сол на вкус
Инструкции
- Нарежи пуешкото на малки парченца и го кипни за 15 мин на котлона в около 1.5 литра вода.
- Докато пуешкото се готви, нарежи всички зеленчуци на големина по желание. Аз лично се опитах да докарам лентички.
- Добави кейла, морковите, лука и целината към пуешкото, намали котлона на най-ниска степен и остави да къкри за още 20-тина минути.
- Финално добави двете лъжици брашно от касава и тапиока, предварително разбъркани в няколко лъжици сос от супата. Прибави накълцания чесън, мащерката, морската сол, пипера и кокосовото мляко. Разбъркай добре, увери се, че кокосовото мляко се е разтворило добре и махни от котлона.
- Докато супата се задушава, сотирай бекона и гъбите в тиган без мазнина за 2-3 минути.
- Сервирай всяка порция супа с поръска от 2 супени лъжици бекон с гъби.
- Можеш да добавиш още вода в зависимост от предпочитаната гъстота или ... броя гости 🙂
Допълнителна информация
Това не е типичната супа, но пък вкусът й се харесва доста на всеки, който я е опитал до момента. Също така сме в сезона на кръстоцветните зеленчуци, в това число и кейла. Възползвай се докато е наличен.Няколко съвета от мен:
- При всички положения, свари добре пуешкото преди да добавиш зеленчуците, за да няма изненади. Това, което аз използвах беше доста младо, крехко и бързо увря.
- В супата съм сложила коково мляко от кенче. Имайки предвид, че при отваряне отгоре е твърдата част, а отдолу течната, можеш да разбъркаш добре преди да отлееш в супата или да използваш според личното предпочитание. За мен, най-добре се получава с повече твърда и по-малко течна част, защото така добива по-кремообразна консистенция.