Супа Минестроне
Супа Минестроне
Минестроне е традиционна италианска супа от зеленчуци, паста, бобова култура и щипка любов. Богата, питателна и ароматна, тя е подходяща не само за студените месеци, но и за всеки път, когато искаш да почерпиш организма си с много нутриенти само в една чиния.
Оборудване
- 1 тенджера
Необходими продукти
- 100 г безглутенова паста
- 1 бр тиквичка
- 2 бр моркови
- 2 шепи спанак
- 1 глава стар лук малка
- 4 скилидки чесън
- 1 бр консерва боб 400 г
- 1 бр консерва домати на кубчета 400 г
- 2 сл доматена паста
- 1 бр кубче био зеленчуков бульон разтворено в 1 л гореща вода
- пресни листа от целина може да се замести със стръкове
- студено пресован зехтин, мащерка, риган, червен пипер, черен пипер, дафинов лист, магданоз на вкус
- пармезан или друго сирене по избор при сервиране
Инструкции
- Обели и нарежи на ситно лука и морковите. В касерола или друг подходящ съд, добави 1 супена лъжица зехтин и ги сотирай за минута.
- Смачкай чесъна спреса и го добави в касеролата заедно с дафиновия лист.
- Нарежи тиквичката и я прибави в касеролата. Сотирай за 5–10 минути, докато омекне и се карамелизира. Разбърквай редовно, за да не загорят.
- Натроши кубчето бульон в 1 л гореща вода, разбъркай, за да се разтвори напълно и го изсипи в касеролата. Добави доматите на кубчета, доматената паста и отцедения и изплакнат боб.
- Овкуси с морска сол, черен и червен пипер, риган, мащерка. Остави да къкри на слаб огън за 10 минути.
- Прибави пастата и остави да се готви за 10 минути. След като пастата набъбне, разбъркай и прецени дали да добавиш още вода/бульон. Гъстотата я определяш ти.
- Нарежи спанака, листата от целина и магданоза на ситно. Добави ги към супата, разбъркай, махни тенджерата от котлона и сложи капака, за да се задушат за 30 мин.
- Сервирай с малко студено пресован зехтин и по желание пармезан или веган сирене.
Допълнителна информация
Знаеш ли, че назад във времето италианската супа Минестроне се е считала за ястие за бедните? Сега тя е събирателен образ на културата от различни епохи и региони.Към днешна дата се сервира във вегетариански стил, но реално може да се приготвя с месо, прошуто, пилешки бульон и така нататък.Едно нещо остава обаче непроменено - супата трябва задължително да е толкова гъста, че лъжицата да стои права в нея! Също е желателно да се консумира на следващия ден след приготвяне, за да може съставките напълно да си пуснат ароматите.Тъй като самата аз правих супата за първи път, ще ти споделя малко умозаключения, до които стигнах в процеса на готвене:
- Зеленчуците, които използвах, могат да се сменят според наличността ти вкъщи. Добави и зелен боб или сладък картоф, ако е по вкуса ти.
- Обръщам специално внимание на целината. Оригиналната рецепта е със стебла от целина. Тъй като аз не обичам, използвах листа от глава целина. В случай че избереш стръковете, нарежи ги и ги сотирай заедно с морковите и лука.
- Добави зеленолистните на края на готвенето. Това е най-щадящият вариант, който ти гарантира, че ще останат полезни вещества в тях.
- Относно билките, използвай това, което имаш. Розмарин или босилек също биха подхождали.
- Ако нямаш под ръка домашен зеленчуков бульон, купи си био вариант на кубчета, защото е по-изчистен от вредни съставки. Аз се доверявам на този от хранителния щанд на ДМ.
- Сервирай супата с настърган пармезан, чедър или каквото сирене обичаш. Аз лично си слагам зрял веган продукт на Делишу, тъй като избягвам млечните.
- Имай предвид, че можеш да използваш всякаква паста. Колкото по-дребна е (напр. диталини, тубети, фарфалини, мидички), толкова по-хомогенна ще е супата. След като се сготви добре, прецени дали гъстотата те устройва. Ако прилича повече на манджа (каквато беше моята цел) и не ти допада, разреди с още горещ бульон.
- Предпочиташ супа без паста? Няма проблем! Добави ориз или дори парченца хляб, които ще добринесат за прекрасния й вкус. Или я остави без допълнителен въглехидрат и й се наслади така.