Студена супа с краставица и авокадо
Студена супа с краставица и авокадо
Противодействай на жегата с тази студена супа с краставици и авокадо! Всяка лъжица ще те дари с кремообразна текстура и леко пикантни нотки на халапеньо, придружени от свежестта на лайм и запомнящата се натура на кориандъра!
Оборудване
- блендър
Необходими продукти
- 2 бр авокадо узряло
- 2 бр краставици средни
- 2 скилидки чесън
- 3/4 чч слънчогледово семе сурово
- 1 бр халапеньо
- сок от 1/2 лайм
- 5 стръка пресен кориандър или на вкус
- морска сол на вкус
- 2 чч вода
Инструкции
- Накисни слънчогледовото семе за 2 часа. Изплакни и пасирай в блендъра с 1 чаена чаша вода до хомогенна смес.
- Добави към сместа всички други съставки – авокадото, краставиците, кориандъра, чесъна, халапеньото и сока от лайм. Пасирай до хомогенна смес.
- Започни да добавяш морска сол според вкуса си. Пасирай добре преди всяко опитване.
- Добави още вода, за да разредиш до желаната гъстота. Аз лично използвах 1 чаена чаша.
- Изсипи супата в подходящ съд и остави да се охлади за 1 час в хладилника.
- Преди да сервираш, декорирай всяка чиния с няколко резенчета авокадо, пресен и наситнен кориандър, краставица на кубчета и малко слънчогледови семена.
Допълнителна информация
Кремообразна свежест и прохлада във всяка хапка! Това е студената супа с краставица и авокадо. Толкова лесно се приготвя, че няма как да сбъркаш рецептата, а можеш само да я надградиш.Ето няколко идеи от мен:
- ако искаш да постигнеш ярко зелен цвят на супата, пропусни слънчогледовото семе и намали количеството вода, което ще използваш. Аз лично предпочитам да го добавям за допълнителна хранителна стойност;
- не намираш пресен кориандър или не го обичаш? Добави подправка според вкуса си. Пробвай с мента за екстра свежест;
- препоръчвам да не белиш краставиците, за да се възползваш максимално от полезните им свойства;
- ако не намираш халапеньо, добави друг вид люта чушка;
- сокът от лайм не е задължителен, но с кориандъра си пасват прекрасно. Можеш да използваш и стандартен жълт лимон.