Средиземноморска салата с паста
Средиземноморска салата с паста
Търсиш нова и вкусна лятна рецепта за салата с паста? Намери я! Средиземноморската салата с паста от червена леща предлага отлично съчетание на различни вкусове, които не само ще те заситят, но и ще се замислиш дали не искаш втора порция!
Оборудване
- тенджера
- купа
Необходими продукти
- 250 гр паста от червена леща несварена
- 200 гр нахут сварен, био консерва
- 250 гр чери домати
- 3 бр корнишони
- 1 бр зелена чушка
- 1 чч бейби спанак
- ½ глава бял кромид лук средна
- 1/2 чч маслини обезкостени
- свеж босилек, сушен риган, морска сол на вкус
- сок от 1/2 лимон
- студено пресован зехтин
- 1/2 чч овче сирене натрошено и по желание
Инструкции
- Сложи да заври голяма тенджера с подсолена вода . Приготви пастата от леща според указанията на опаковката. Можеш да махнеш от котлона 1 минута по-рано, за да постигнеш перфектната текстура "al dente".
- Отцеди пастата, разбъркай я с малко зехтин, за да не слепне и я остави да изстине на стайна температура.
- Междувременно нарежи всички зеленчуци и маслините, като спанака можеш да го оставиш на цели листа, ако е достатъчно малък.
- Изстискай сока на половин лимон, нарежи босилека и комбинирай всички съставки в една голяма купа. Добави студено пресован зехтин, риган и морска сол на вкус и разбъркай отново.
- Сервирай ведната с поръска от натрошено овче сирене (по желание) и още малко свеж босилек или остави в хладилника да се охлади напълно преди да се насладиш на творението си.
Допълнителна информация
Няма да крия - не очаквах тази средиземноморска салата, сглобена само с подръчни материали, да се получи толкова свежа, питателна и изкушаваща!
Съставките са повече от изчерпателни, както и самите стъпки за приготвяне. Въпреки това, искам да споделя няколко хитринки, които вярвам, че няма да са ти излишни:
- използвам био фузили от червена леща, защото тази бобова култура е най-богата на протеин;
- в случая съм прибавила сварен био нахут от консерва, но те съветвам да си накисваш и вариш български нахут, особено ако страдаш от стомано-чревни симптоми;
- не бели корнишоните, за да извлечеш максимална полза от хранителната им стойност;
- можеш да го заместиш белия кромид лук с лилав, а защо не и с шалот;
- свежият босилек, сушеният риган и студено пресованият зехтин са гвоздеят на програмата! Не пропускай тази стъпка;
- пробвай рецептата с лайм, лимонът не е задължителен;
- нахутът дава достатъчно плътност на салата и не е нужно да използваш сирене, ако не си му почитател.