Спагети от тиквички с домашно песто
Спагети от тиквички с домашно песто
Леко, бързо и вкусно ястие, което може да е бъде и отличен избор за гарнитура.
Оборудване
- спирализатор
- тиган
- тенджера
- гевгир
- пасатор/блендър
Необходими продукти
Спагети от тиквички
- 2 бр тиквички средноголеми
- 10 бр чери домати
- 2 скилидки чесън
- 60 гр панчета
- 10 бр моцарела малки или една голяма
Домашно песто
- 1 чаша босилек около 2 връзки
- 2 сл кедрови ядки
- 2 скилидки чесън
- 1/3 чч зехтин
- 1 сл лимонов сок
- морска сол и черен пипер на вкус
Инструкции
Спагети от тиквички
- Измий тиквичките и ги настържи спираловидно на ренде тип "острилка". Лентите стават много дълги, така че можеш да ги нарежеш до традиционната за спагети дължина.
- Потопи спагетите от тиквички в тенджера с гореща вода за 2-3 мин, след което ги отцеди добре в гевгир.
- Докато спагетите са на котлона, нарежи чери доматите на половина, а чесъна на филийки. Сложи ги заедно с панчетата в нагорещен тиган намазан с малко гхи, за да не загорят. Запечи ги по 1 минута от всяка страна и отстрани от котлона.
Сос песто
- Сложи всички съставки - босилека, кедровите ядки, чесъна, зехтина, лимоновия сок, морска сол и черния пипер, в дълбока купа и пасирай или използвай блендър.
- Разбъркай спагетите от тиквички с пестото и сервирай със запечените чери домати, чесъна и панчета, и гарнирай с моцарела.
Допълнителна информация
Спагетите от тиквички набраха популярност последните години сред кето маниаците и последнователите на нисковъглехидратния режим на хранене. Въпреки че съм си направила персонализиран такъв и го следвам в дългосрочен план със спорадични отклонения, не затова тази рецепта ми се превърна в любима и често я приготвям. Напротив - тайната се крие в палитрата от аромати и цветове, които всеки път променям според наличността на продукти и моментното ми настоение. Връщайки се на темата за тиквичките, които са ми един от любимите пролетно-летни зеленчуци, сърце не ми дава да пропусна да ги трансформирам и в спагети. Особено когато се озова с няколко килограма в различни багри от фермерския пазар и се чудя как да ги спася овреме докато са най-богати на нутриенти. Под формата на спагети хем си набавям по-лесно онези прословути 10 чаши със зеленчуци дневно, хем ми е леко и сито на стомаха. А това директно е равенство за много енергия и липса на всякаква следобедна сънливост!Самото оформяне на тиквичките аз лично го правя с просто ренде тип "острилка" от китайския магазин. Вече се продават и електрически уреди, наречени спирализатори, така че имаш достатъчно опции за моделиране според бюджета и желанието.След като сътвориш спагетите е нужно да ги потопиш в гореща вода на точката на кипене за няколко минути. Ако водата е вряща, ще се разкашкат и ще изгубят хрупкавостта си. Оттам нататък мисля, че всичко е ясно! А най-хубавото е, че тези вкусни подобия на паста можеш да ги гарнираш с каквото пожелаеш! В случая аз съм заложила на по-лека аранжировка, но ключът е във въображението. Използвай го и се наслади! И не забравяй да споделиш с любимите хора.