fbpx

Въведи ключова дума

Солени кексчета (мъфини)

Солени кексчета (мъфини)

 

Солени кексчета (мъфини)

Забъркваш, печеш, хапваш! Нужни са ти само около 30 минути, за да си приготвиш вкусна и питателна сутрешна или следобедна закуска!
Време за подготовка 15 minutes
Време за готвене 20 minutes
Общо време 35 minutes
Кухня Без глутен
Порции 14 бр

Оборудване

  • миксер
  • форма за мъфини

Необходими продукти
  

  • 3 сл брашно от касава
  • 3 сл бадемово брашно
  • 3 сл кокосово брашно
  • 4 сл оризово брашно
  • 3 бр яйца
  • 150 гр пълнозърнест сусамов тахан
  • 1/2 чл сода
  • 1/2 чл морска сол
  • 100 гр гхи
  • 3 сл овче мляко
  • 150 гр свински врат
  • 150 гр овче сирене
  • 10 бр маслини
  • кимион по желание

Инструкции
 

  • В кафена чаша погаси содата в овчето кисело мляко.
  • Разбъркай четирите брашна в подходяща купа - брашното от касава, бадемовото, оризовото и кокосовото брашно.
  • В друга купа разбий с миксер яйцата с морската сол. Постепенно добавяй тахана и миксирай до хомогенна смес. Финално прибави овчето кисело мляко с погасената сода и разбий отново.
  • Към течната смес добави на тънка струя разтопеното и охладено гхи. След това поетапно прибави микса от брашна.
  • Последно сложи към сместа натрошеното сирене, наситнения свински врат и нарязаните маслини. Използвай дървена лъжица за разбъркване до хомогенна смес вместо миксер, за да не се натроши сиренето прекалено много.
  • Разпредели сместа поравно във формата за мъфини. Можеш да използваш и хартиени формички за по-лесно отделяне на кексчетата от тавичката.
  • Поръси с кимион и печи на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или докато повърхността на кексчетата стане златиста. Пробвай ги с клечка за зъби – ако излезе суха, значи са готови.

Допълнителна информация

Рецептата е изключително лесна и бърза! Подходяща е за закуска, следобедно хапване или за онзи път, в който ненадейно те споходи гладът и нямаш нищо сготвено под ръка. Солените кексчета са и перфектен партньор за пътешествия - здравословен снакс, който със сигурност ще ти спести време и неудобство в търсене на някаква смислена храна по пътищата.

Солени кексчета

Още по-хубавото е, че съставките подлежат на заменяне - можеш да пробваш с различни безглутенови или (био) пълнозърнести пшеничени брашна, да замениш свинския врат с друга разновидност, а защо не и сиренето с кашкавал. Всичко е въпрос на вкус и експерименти!
При всички случаи обаче препоръчвам използването на възможно най-противовъзпалителните продукти. Например:
  • Свинският врат е студено-пушен от малък фермерски производител, който лично си гледа пасищните животни. Подправен е само със сол и сушени билки, без изкуствени съставки.
  • Яйцата са от свободни кокошки от друго малко стопанство.
  • Овчето сирене и киселото мляко са от трето малко стопанство и така нататък.  
 
С колкото по-чисти съставки заменяш продуктите в рецептата, толкова по-хранителна ще е закуската, с която ще дариш тялото си. А то ще ти се отплати по-скоро, отколкото очакваш. 
Сега е време да се насладиш на тези меки и апетитни кексчета ...  да ти е вкусно!
Ключови думи бадемово брашно, брашно от касава, гхи, кимион, кокосово брашно, маслини, овче кисело мляко, овче сирене, сусамов тахан, яйца

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating