Солени кексчета (мъфини)
Солени кексчета (мъфини)
Забъркваш, печеш, хапваш! Нужни са ти само около 30 минути, за да си приготвиш вкусна и питателна сутрешна или следобедна закуска!
Оборудване
- миксер
- форма за мъфини
Необходими продукти
- 3 сл брашно от касава
- 3 сл бадемово брашно
- 3 сл кокосово брашно
- 4 сл оризово брашно
- 3 бр яйца
- 150 гр пълнозърнест сусамов тахан
- 1/2 чл сода
- 1/2 чл морска сол
- 100 гр гхи
- 3 сл овче мляко
- 150 гр свински врат
- 150 гр овче сирене
- 10 бр маслини
- кимион по желание
Инструкции
- В кафена чаша погаси содата в овчето кисело мляко.
- Разбъркай четирите брашна в подходяща купа - брашното от касава, бадемовото, оризовото и кокосовото брашно.
- В друга купа разбий с миксер яйцата с морската сол. Постепенно добавяй тахана и миксирай до хомогенна смес. Финално прибави овчето кисело мляко с погасената сода и разбий отново.
- Към течната смес добави на тънка струя разтопеното и охладено гхи. След това поетапно прибави микса от брашна.
- Последно сложи към сместа натрошеното сирене, наситнения свински врат и нарязаните маслини. Използвай дървена лъжица за разбъркване до хомогенна смес вместо миксер, за да не се натроши сиренето прекалено много.
- Разпредели сместа поравно във формата за мъфини. Можеш да използваш и хартиени формички за по-лесно отделяне на кексчетата от тавичката.
- Поръси с кимион и печи на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или докато повърхността на кексчетата стане златиста. Пробвай ги с клечка за зъби – ако излезе суха, значи са готови.
Допълнителна информация
Рецептата е изключително лесна и бърза! Подходяща е за закуска, следобедно хапване или за онзи път, в който ненадейно те споходи гладът и нямаш нищо сготвено под ръка. Солените кексчета са и перфектен партньор за пътешествия - здравословен снакс, който със сигурност ще ти спести време и неудобство в търсене на някаква смислена храна по пътищата.Още по-хубавото е, че съставките подлежат на заменяне - можеш да пробваш с различни безглутенови или (био) пълнозърнести пшеничени брашна, да замениш свинския врат с друга разновидност, а защо не и сиренето с кашкавал. Всичко е въпрос на вкус и експерименти!При всички случаи обаче препоръчвам използването на възможно най-противовъзпалителните продукти. Например:
- Свинският врат е студено-пушен от малък фермерски производител, който лично си гледа пасищните животни. Подправен е само със сол и сушени билки, без изкуствени съставки.
- Яйцата са от свободни кокошки от друго малко стопанство.
- Овчето сирене и киселото мляко са от трето малко стопанство и така нататък.