fbpx

Въведи ключова дума

Солен кекс с праз лук

Солен кекс с праз лук

 

Солен кекс с праз лук

Сочен и вкусен солен кекс, който е подходящ както за сутрешен старт, така и за следобеден рестарт.
Време за подготовка 30 minutes
Време за готвене 30 minutes
Общо време 1 hour
Кухня Без глутен, Нисковъглехидратен
Порции 10 порции

Оборудване

  • тава с диаметър 26 см
  • миксер
  • купа

Необходими продукти
  

  • 200 гр праз лук нарязан
  • 200 гр свински врат нарязан
  • 4 бр яйца големи
  • 250 гр веган сирене
  • 4 сл микс от безглутенови брашна Doves farm
  • 2 сл кокосово брашно
  • 2 сл бадемово брашно
  • 2 сл нахутено брашно
  • 100 мл овесено мляко или друго ядково мляко
  • 150 мл сода или гаризана вода
  • 6 сл зехтин
  • 1 сл перца от сушен див лук по желание
  • 1 щипка морска сол
  • 10 гр бакпулвер
  • 1 чл сода бикарбонат
  • гхи за намазване

Инструкции
 

  • Смеси сухите съставки в купа – всички брашна, морската сол (на вкус), бакпулвера, содата бикарбонат и перцата от сушен див лук.  
  • Разбий яйцата с миксер. Добави содата (или газираната вода), ядковото мляко и зехтина. Миксирай до хомогенна смес.
  • Започни да прибавяш сухите съставки към течните поетапно, докато разбиваш с миксера. Сместа трябва да се получи с консистенция, сходна за кексово тесто.
  • Финално сложи предварително нарязаните праз лук и свински врат. Разбъркай добре с лъжица.
  • Постави хартия за печене в тавата, намажи с малко зехтин или гхи и излей половината смес. Добави веган сиренето. В случая аз съм използвала слайсове и просто ги подредих, без да ги режа преди това.
  • Излей останалата част от сместа и печи на предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-тина минути. Намали на 180 градуси и печи за още 20 минути или до златиста повърхност.
  • Пробвай дали кекса е готов с клечка за зъби. Ако излезе суха, изкарай го от фурната и го премести на решетка да изстине. Можеш да намажеш с разтопено гхи по желание.
  • След като се охлади достатъчно, разрежи и се наслади!

Допълнителна информация

Соленият кекс е чудесна опция за сутрешен старт или следобеден рестарт! 
Преди да се хвърлиш в приготовления обаче, има няколко неща, на които искам да обърна внимание.

Солен кекс с праз лук, свински врат и веган сирене

Самата смес е хубаво да е с консистенцията на кексово тесто преди да се добави празия лук и свинския врат. Следователно ако е прекалено рядка, сгъсти с 1-2 супени лъжици безглутеново брашно по избор, а ако е прекалено гъста – разреди с малко сода или газирана вода.
Изборът на безглутенови брашна е изцяло личен. Обикновено експериментирам с наличните вкъщи, но винаги слагам и източник на нишесте. В случая в безглутеновия микс на Doves farm има нишесте от тапиока и не съм добавяла допълнително. Ако решиш да си направиш собствена комбинация, не забравяй да я обогатиш с нишесте за по-успешното сгъстяване на сместа.
Относно свинския врат - не ям преработени месни продукти, които не са от проверен доставчик. Продуктът, който съм използвала в рецептата, е от домашно свинско с подправки. Толкова. Без консерванти, оцветители и подобни спорни съставки. Така че можеш да използваш всичко, което обичаш - салам, кренвирши, луканка, наденица и така нататък. Но ще си направиш услуга, ако си намериш чист продукт, само от месо и подправки. Има достатъчно варианти от малки производители на пазара, просто трябва да намериш този, който ти пасва най-добре на теб.
И още един съвет - количеството на празия лук и свинския врат може да варира, но визуално е желателно да са сходни, за да не доминира един конкретен вкус, а няколко. 

Солен кекс с праз лук, свински врат и веган сирене

А защо използвах веган сирене? Защото избягвам млечните продукти по принцип. Намерих веган слайсове с поносим състав и не се поколебах да го употребя целенасочено. Ако предпочиташ традиционните млечни продукти, сложи малко натрошено овче сирене или резенчета пушен кашкавал, защо не?!
Развихри въображението си и добави подправки по твой избор. В рецептата съм използвала само перца от сушен див лук, но риган, чубрица, едър червен пипер, семена от кимион или сусам също биха били прекрасни възможности.
А сега, запретни ръкави и си приготви сочна, ароматна и питателна закуска! В съчетание със свеж зеленчук и малко маслинки, ще се радваш на ситост поне няколко часа.

Солен кекс с праз лук, свински врат и веган сирене

Да ти е вкусно!
Ключови думи бадемово брашно, веган сирене, гхи, зехтин, кокосово брашно, нахутено брашно, праз лук, свински врат, сода, ядково мляко, яйца

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating