Солен кекс с праз лук

Солен кекс с праз лук
Сочен и вкусен солен кекс, който е подходящ както за сутрешен старт, така и за следобеден рестарт.
Оборудване
- тава с диаметър 26 см
- миксер
- купа
Необходими продукти
- 200 гр праз лук нарязан
- 200 гр свински врат нарязан
- 4 бр яйца големи
- 250 гр веган сирене
- 4 сл микс от безглутенови брашна Doves farm
- 2 сл кокосово брашно
- 2 сл бадемово брашно
- 2 сл нахутено брашно
- 100 мл овесено мляко или друго ядково мляко
- 150 мл сода или гаризана вода
- 6 сл зехтин
- 1 сл перца от сушен див лук по желание
- 1 щипка морска сол
- 10 гр бакпулвер
- 1 чл сода бикарбонат
- гхи за намазване
Инструкции
- Смеси сухите съставки в купа – всички брашна, морската сол (на вкус), бакпулвера, содата бикарбонат и перцата от сушен див лук.
- Разбий яйцата с миксер. Добави содата (или газираната вода), ядковото мляко и зехтина. Миксирай до хомогенна смес.
- Започни да прибавяш сухите съставки към течните поетапно, докато разбиваш с миксера. Сместа трябва да се получи с консистенция, сходна за кексово тесто.
- Финално сложи предварително нарязаните праз лук и свински врат. Разбъркай добре с лъжица.
- Постави хартия за печене в тавата, намажи с малко зехтин или гхи и излей половината смес. Добави веган сиренето. В случая аз съм използвала слайсове и просто ги подредих, без да ги режа преди това.
- Излей останалата част от сместа и печи на предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-тина минути. Намали на 180 градуси и печи за още 20 минути или до златиста повърхност.
- Пробвай дали кекса е готов с клечка за зъби. Ако излезе суха, изкарай го от фурната и го премести на решетка да изстине. Можеш да намажеш с разтопено гхи по желание.
- След като се охлади достатъчно, разрежи и се наслади!
Допълнителна информация
Соленият кекс е чудесна опция за сутрешен старт или следобеден рестарт! Преди да се хвърлиш в приготовления обаче, има няколко неща, на които искам да обърна внимание.
Самата смес е хубаво да е с консистенцията на кексово тесто преди да се добави празия лук и свинския врат. Следователно ако е прекалено рядка, сгъсти с 1-2 супени лъжици безглутеново брашно по избор, а ако е прекалено гъста – разреди с малко сода или газирана вода.Изборът на безглутенови брашна е изцяло личен. Обикновено експериментирам с наличните вкъщи, но винаги слагам и източник на нишесте. В случая в безглутеновия микс на Doves farm има нишесте от тапиока и не съм добавяла допълнително. Ако решиш да си направиш собствена комбинация, не забравяй да я обогатиш с нишесте за по-успешното сгъстяване на сместа.Относно свинския врат - не ям преработени месни продукти, които не са от проверен доставчик. Продуктът, който съм използвала в рецептата, е от домашно свинско с подправки. Толкова. Без консерванти, оцветители и подобни спорни съставки. Така че можеш да използваш всичко, което обичаш - салам, кренвирши, луканка, наденица и така нататък. Но ще си направиш услуга, ако си намериш чист продукт, само от месо и подправки. Има достатъчно варианти от малки производители на пазара, просто трябва да намериш този, който ти пасва най-добре на теб.И още един съвет - количеството на празия лук и свинския врат може да варира, но визуално е желателно да са сходни, за да не доминира един конкретен вкус, а няколко.
А защо използвах веган сирене? Защото избягвам млечните продукти по принцип. Намерих веган слайсове с поносим състав и не се поколебах да го употребя целенасочено. Ако предпочиташ традиционните млечни продукти, сложи малко натрошено овче сирене или резенчета пушен кашкавал, защо не?!Развихри въображението си и добави подправки по твой избор. В рецептата съм използвала само перца от сушен див лук, но риган, чубрица, едър червен пипер, семена от кимион или сусам също биха били прекрасни възможности.А сега, запретни ръкави и си приготви сочна, ароматна и питателна закуска! В съчетание със свеж зеленчук и малко маслинки, ще се радваш на ситост поне няколко часа.
Да ти е вкусно!

Солен кекс с праз лук, свински врат и веган сирене

Солен кекс с праз лук, свински врат и веган сирене

Солен кекс с праз лук, свински врат и веган сирене
