Сладолед с шамфъстък и бял шоколад
Сладолед с шамфъстък и бял шоколад
Богат вкус на шамфъстък, допълнен от изкушаващия бял шоколад! Неустоимо лятно предложение, което ще ти докаже, че и в домашни условия можеш бързо и лесно да твориш чудеса.
Оборудване
- блендър
- 1 силиконова форма за сладолед с 4 броя
- 4 дървени клечки
- съд за водна баня
Необходими продукти
Сладолед с шамфъстък
- 1 чч шамфъстък суров и без черупки
- 1/2 чч кашу сурово и киснато за 4 часа
- 300 мл кокосово мляко твърда и течна част
- 5 бр фурми сорт Меджул, обезкостени
Покритие с бял шоколад и шамфъстък
- 150 гр капки бял шоколад на Dragon Superfoods
- 3 сл шамфъстък суров и счукан на ситно
Инструкции
Сладолед с шамфъстък
- Отцеди и изплакни кашуто, след което го сложи в блендъра заедно с кокосовото мляко, шамфъстъка и фурмите.
- Пасирай на висока скорост, докато получиш гладка смес.
- Изсипи сместа във формите за сладолед и постави дървените клечки. Замрази за минимум 4 часа или за едно денонощие.
Покритие с бял шоколад и шамфъстък
- Разтопи капките от бял шоколад на водна баня. Междувременно извади формата за сладолед от фризера.
- Излей разтопения шоколад във висока чаша, подходяща за потапяне и добави 2 сл счуканото кашу.
- Разбъркай сместа добре, потопи всеки сладолед в нея и поръси с останалия шамфъстък, преди глазурата да е стегнала.
- Подреди сладоледите върху решетка и ги върни във фризера за 20 минути.
- Време е за дегустация! Извади и се наслади.
Допълнителна информация
Сладоледът с шамфъстък и бял шоколад е най-подходящият съперник на традиционното италианско джелато! Да, заявявам го с увереност и нескрита гордост.
Процесът по приготовяне на сладоледа е повече от лесен, но нека ти дам някои практични съвети, които можеш да приложиш за още по-неустоим резултат.
- ако нямаш сурово и киснато кашу под ръка, но искаш да направиш рецептата още сега, просто го потопи във вряла вода за 20-30 минути, изплакни и действай;
- в случай че ти се иска сладоледът да е с наистина наситен вкус на шамфъстък, пропусни кашуто и замести неговото количество с шамфъстък;
- ако фурмите, които използваш, са поизсъхнали, накисни ги за 20 минути във вряла вода преди да ги използваш;
- фурмите не са задължителен подсладител, можеш да използваш друг според вкуса си;
- не се колебай да опитваш сместа, докато я пасираш в каната на блендъра, за да я промениш според изискванията на личните си вкусови рецептори;
- шоколадовите капки, които аз използвам, могат да се заместят и с друг вариант. Просто за мен този е най-изчистен и отговаря на критериите ми за храна.
- добавянето на счукан шамфъстък към шоколадовите капки е задължителна стъпка, ако търсиш още по-плътен вкус и приятна хрупкавост.
- пасираш съставките за сладолед, изсипваш във формичките, слагаш дървени клечки и оставяш във фризера поне за 4 часа;
- подготвяш шоколадовата заливка на водна баня, преместваш във висока чаша и потапяш всеки сладолед в нея;
- бързо поръсваш с натрошен шамфъстък преди глазурата да е стегнала и връщаш във фризера за малко.