Сладолед с кафе и пекан
Сладолед с кафе и пекан
Примамващ вкус на кафе, съчетан с разтапящ се шоколад и нежността на пекан! Изкушение, на което никой не може да устои.
Оборудване
- блендър
- 1 силиконова форма за сладолед с 4 броя
- 4 дървени клечки
- съд за водна баня
Необходими продукти
Сладолед
- 1 чч сурово кашу киснато за 4 часа
- 300 мл кокосово мляко твърда и течна част
- 1 сл безкофеиново нескафе био
- 1 сл стевия
- 2 сл счукани какаови зърна
Покритие с шоколад
- 150 гр натурални какаови капки
- 2 сл стевия
- 1 сл какаово масло
- 2 сл пекан суров и счукан
- 4 бр пекан цял, за декорация
Инструкции
Сладолед
- Изплакни и отцеди кашуто. Сложи го в блендъра заедно с кокосовото мляко, стевията и кафето. Пасирай до хомогенна смес.
- Добави счуканите какаови зърна и пасирай за 1-2 секунди, така че да останат с хрупкав ефект.
- Изсипи сместа във формите за сладолед, сложи дървените клечки и замрази за 4 часа.
Покритие от шоколад
- Разтопи шоколадовите капки на водна баня. Добави стевията и какаовото масло, и разбъркай добре.
- Извади сладоледа от фризера.
- Излей шоколадовата смес във висока чаша, добави натрошения пекан и разбъркай.
- Потопи всеки сладолед в сместа и преди да стегне глазурата, декорирай с цял пекан.
- Подреди сладоледите върху решетка и ги върни във фризера за 20 минути.
- Извади и се наслади!
Допълнителна информация
Обичаш комбинацията от кафе, шоколад и пекан? Попадна на правилната рецепта за теб, която ти предлага комбинация от щедра палитра от вкусове и нежна текстура. С други думи - рай за горещите летни дни.Приготовлението на сладоледа е повече от лесно. Ето и няколко идеи, които ще те дарят с още по-изкушаващ резултат:
- ако нямаш сурово и киснато кашу под ръка, а не ти се чакат цели 4 часа, просто го потопи във вряла вода за 20 минути, изплакни и действай;
- можеш да използваш и традиционно еспресо вместо нескафе, но тогава заложи на по-малко течна част от кокосовото мляко;
- ако не разполагаш с натурални шоколадови капки вкъщи, използвай шоколад минимум 70% и дозирай подсладителя според вкуса си;
- стевията не е задължителна, довери се на натурален подсладител по избор;
- добави още повече пекан в глазурата и/или декорацията за по-наситен ядков вкус.
- пасирай всички съставки за сладолед, изсипи във формичките и замрази поне за 4 часа;
- подготви шоколадовата заливка на водна баня, излей я във висока чаша, потопи всеки сладолед, декорирай с пекан, замрази за няколко минути и се наслади.