Сладкиш с ревен
Сладкиш с ревен
Свеж, сезонен, различен, запомнящ се - това е сладкишът с ревен! Пробвай и впечатли любимите хора с ново здравословно изкушение!
Оборудване
- тава или форма за кекс
- 2 купи
- миксер
Необходими продукти
- 100 гр брашно от кафяв ориз
- 50 гр бадемово брашно
- 25 гр кокосово брашно
- 25 гр брашно от елда
- 2 сл брашно от тапиока
- 10 гр бакпулвер без глутен
- 1 щипка морска сол
- 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
- 3 бр яйца
- 125 мл овесено мляко
- 75 гр гхи
- 75 гр кокосово масло
- 150 гр кокосова захар
- 250 гр ревен нарязан на кубчета
- филирани бадеми за украса
- пудра захар за украса
Инструкции
- Комбинирай всички брашна, бакпулвера и солта в средна на големина купа и разбъркай добре.
- В друга купа разбий с миксера до хомогенна смес яйцата с кокосовата захар.
- Започни да добавяш поетапно разтопените и охладени кокосово масло и гхи, ванилията и овесеното мляко.
- Към течните съставки прибави бавно сухите, докато разбиваш внимателно с миксера. Накрая добави нарязания на кубчета ревен и разбърай добре с шпатула.
- Изсипи тестото в подготвената с хартия за печене тава.
- Поръси с филирани бадеми и постави в предварително загрята на 180° фурна.
- Печи за 15-20 минути. Ако повърността започне да се покафенява бързо, покрий с лист хартия за печене.
- Охлади върху решетка, поръси с пудра захар и се наслади!
Допълнителна информация
Знаеш ли, че ревенът е многогодишно тревисто растение от семейство Лападови и е зеленчук?! Уви, по нашите географски ширини той е известно повече с фармакологичното, отколкото с кулинарното си приложение. Ревенът расте от ранна до късна пролет. Има стабилен корен, едри листа и дълги месести стебла. Стеблата са тези, които се използват в различни рецепти като пайове, сладкиши, компоти и придават леко кисел и стипчив привкус на финалния продукт. Този пъстър и примамлив зеленчук е богат на витамин Ц и К, някои Б витамини, калий, калций, магнезий и много други важни микроелементи, които допринасят за здрави кости и зъби, балансирана имунна система, нормално кръвно налагяне, отлично храносмилане и какво ли още не. А сега няколко думи и за самата рецепта. Ако си купиш ревен в самото начало на пролетта, стеблата му най-вероятно ще са изцяло зелени и по стипчиви на вкус. Затова използвай повече кокосова захар от посоченото количество. Съответно, ако си вземеш от последната партида в края на юни, стеблата би трябвало са в преобладаващо розов цвят и можеш да намалиш количеството захар до 100 гр. При всички положения обаче, вярвай най-вече на вкусовите си рецептори и опитвай творението си в процеса на приготовление. Освен кокосова захар, можеш да използваш друг подсладител като стевия или еритритол. Аз лично предпочитам стевия и внимавам да не пека на по-висока температура от упоменатата, за да не се сдобия с горчив вкус.Самата пудра захар си я приготвям непосредствено преди да поръся с нея. Просто слагам 1 супена лъжица в кафемелачката, смилам и поръсвам.Имай предвид, че тестото е изключително нежно. Затова след като сложиш сладкиша във фурната и печеш 5-7 минути, провери дали повърхността се е сдобила с апетитен загар. Ако се е случило, покрий тавата с лист хартия за печене и я повдигни на решетка.А как да разбереш дали тази разкошотия е готова? Просто използвай добре познатия метод с клечка за зъби. Бодни сладкиша на 2-3 места и ако клечката излезе суха, време е за охлаждане.Тъй като рецептата е безглутенова, най-добре извади сладкиша от тавата и го постави директно на решетка за охлаждане, за да не стане глетав.За първия ми опит реших да сложа и чаша по средата на тавата, тъй като не си намерих формата за кекс, но това по никакъв начин не е задължително. По-скоро превключи на режиш въображение и преобрази рецептата според личните си предпочитания. Добави сушени червени боровинки, пресни ягоди, орехи или каквото друго ти дойде на ум.Едно е сигурно - резултатът е различен, вкусен и неповторим! Наслади му се и сподели с любимите хора!