fbpx

Въведи ключова дума

Сладкиш с ревен

Сладкиш с ревен

 

Сладкиш с ревен

Свеж, сезонен, различен, запомнящ се - това е сладкишът с ревен! Пробвай и впечатли любимите хора с ново здравословно изкушение!
Време за подготовка 20 minutes
Време за готвене 20 minutes
Общо време 40 minutes
Кухня Без глутен, Вегетарианско, Нисковъглехидратен
Порции 12 парчета

Оборудване

  • тава или форма за кекс
  • 2 купи
  • миксер

Необходими продукти
  

  • 100 гр брашно от кафяв ориз
  • 50 гр бадемово брашно
  • 25 гр кокосово брашно
  • 25 гр брашно от елда
  • 2 сл брашно от тапиока
  • 10 гр бакпулвер без глутен
  • 1 щипка морска сол
  • 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
  • 3 бр яйца
  • 125 мл овесено мляко
  • 75 гр гхи
  • 75 гр кокосово масло
  • 150 гр кокосова захар
  • 250 гр ревен нарязан на кубчета
  • филирани бадеми за украса
  • пудра захар за украса

Инструкции
 

  • Комбинирай всички брашна, бакпулвера и солта в средна на големина купа и разбъркай добре.
  • В друга купа разбий с миксера до хомогенна смес яйцата с кокосовата захар.
  • Започни да добавяш поетапно разтопените и охладени кокосово масло и гхи, ванилията и овесеното мляко.
  • Към течните съставки прибави бавно сухите, докато разбиваш внимателно с миксера. Накрая добави нарязания на кубчета ревен и разбърай добре с шпатула.
  • Изсипи тестото в подготвената с хартия за печене тава.
  • Поръси с филирани бадеми и постави в предварително загрята на 180° фурна.
  • Печи за 15-20 минути. Ако повърността започне да се покафенява бързо, покрий с лист хартия за печене.
  • Охлади върху решетка, поръси с пудра захар и се наслади!

Допълнителна информация

Знаеш ли, че ревенът е многогодишно тревисто растение от семейство Лападови и е зеленчук?! Уви, по нашите географски ширини той е известно повече с фармакологичното, отколкото с кулинарното си приложение. 

Ревен

Ревенът расте от ранна до късна пролет. Има стабилен корен, едри листа и дълги месести стебла. Стеблата са тези, които се използват в различни рецепти като пайове, сладкиши, компоти и придават леко кисел и стипчив привкус на финалния продукт. 
Този пъстър и примамлив зеленчук е богат на витамин Ц и К, някои Б витамини, калий, калций, магнезий и много други важни микроелементи, които допринасят за здрави кости и зъби, балансирана имунна система, нормално кръвно налагяне, отлично храносмилане и какво ли още не. 
А сега няколко думи и за самата рецепта. Ако си купиш ревен в самото начало на пролетта, стеблата му най-вероятно ще са изцяло зелени и по стипчиви на вкус. Затова използвай повече кокосова захар от посоченото количество. Съответно, ако си вземеш от последната партида в края на юни, стеблата би трябвало са в преобладаващо розов цвят и можеш да намалиш количеството захар до 100 гр. При всички положения обаче, вярвай най-вече на вкусовите си рецептори и опитвай творението си в процеса на приготовление. 

Сладкиш с ревен

Освен кокосова захар, можеш да използваш друг подсладител като стевия или еритритол. Аз лично предпочитам стевия и внимавам да не пека на по-висока температура от упоменатата, за да не се сдобия с горчив вкус.
Самата пудра захар си я приготвям непосредствено преди да поръся с нея. Просто слагам 1 супена лъжица в кафемелачката, смилам и поръсвам.
Имай предвид, че тестото е изключително нежно. Затова след като сложиш сладкиша във фурната и печеш 5-7 минути, провери дали повърхността се е сдобила с апетитен загар. Ако се е случило, покрий тавата с лист хартия за печене и я повдигни на решетка.
А как да разбереш дали тази разкошотия е готова? Просто използвай добре познатия метод с клечка за зъби. Бодни сладкиша на 2-3 места и ако клечката излезе суха, време е за охлаждане.

Сладкиш с ревен

Тъй като рецептата е безглутенова, най-добре извади сладкиша от тавата и го постави директно на решетка за охлаждане, за да не стане глетав.
За първия ми опит реших да сложа и чаша по средата на тавата, тъй като не си намерих формата за кекс, но това по никакъв начин не е задължително. По-скоро превключи на режиш въображение и преобрази рецептата според личните си предпочитания. Добави сушени червени боровинки, пресни ягоди, орехи или каквото друго ти дойде на ум.
Едно е сигурно - резултатът е различен, вкусен и неповторим! Наслади му се и сподели с любимите хора!

Сладкиш с ревен

Ключови думи бадемово брашно, гхи, екстракт от бурбонска ванилия, елда, кокосова захар, кокосово масло, морска сол, нишесте от тапиока, овесено мляко, ревен, яйца

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating