Салата с нахут и печени червени чушки
Салата с нахут и печени червени чушки
За някои салата, за други - истинско пиршество под формата на основно ястие. Независимо от това в коя категория ще се сложи, едно е сигурно - комбинацията между нахут, маслини, червени чушки, лук, сок от лайм и кимион е просто божествена!
Оборудване
- тенджера под налягане (по желание)
Необходими продукти
- 1 чч сух нахут препълнена
- 5 бр червени чушки печени, средноголеми
- 1 глава лилав лук средноголяма
- 20 бр маслини каламата, без костилки
- 1/2 бр лайм пресноизцеден сок
- 4 сл зехтин студенопресован
- кимион, морска сол, червен пипер, пресен кориандър на вкус
Инструкции
- Накисни нахута във филтрирана вода с щипка морска сол за едно денонощие.
- На следващия ден го изплакни добре и го свари в тенджера под налягане за 20-тина минути. (Можеш да пропуснеш тези две стъпки, ако заместиш с нахут от консерва.)
- Нарежи лука, печените червени чушки и маслините на ивици.
- Сложи нахута и останалите продукти в дълбока купа. Добави зехтина, морската сол, прясно смления кимион и червения пипер според личните си предпочитания.
- Финално прибави сок от половин лайм, разбъркай добре и остави в хладилника за час преди сервиране, за да може всички съставки да си пуснат ароматите.
- Поръси със свеж кориандър и се наслади!
Допълнителна информация
Прекрасна салата за студените месеци от годината, когато свежи зеленчуци се намират трудно. За мен лично рецептата е по-скоро подходяща за основно ястие, имайки предвид че основната съставка е бобова култура. Затова я ям като гарнитура към печени зеленчуци или зелена салата, ако съм успяла да се сдобия с непръскана такава посред зима.Реално ми отнема един ден да я направя, защото предпочитам да си подготвя всички изходни продукти сама. Следователно, ако не искаш да киснеш нахут за 24 часа и да го вариш след това, можеш да използваш готов от магазина. Пък и самото варене ще отнеме повече от 20-тина минути, ако не разполагаш с електрическа тенджера под налягане. (В случая съм използвала Инстант пот).Съветвам те при покупката на нахут в консерва да четеш внимателно етикета и да инвестираш в такъв, който е само с две съставки - вода и сол. Трудно се намира, но не е невъзможно. Утопично би било ако нахутът е и български, затова ще се огранича до по-малкото зло - броя на съставките.Относно печените червени чушки - аз имам винаги такива във фризера. Печени, белени и замразени лично от мен. В случай че нямаш собствено производство под ръка, отново потърси най-чистата опция, която се предлага по магазините.И финални думи за подправките - магията идва именно от тях! Към споделеното количество основни продукти може би добавям цяла пълна супена лъжица кимион, толкова ми е любим! Смилам си го точно преди да го използвам, за максимална сила на аромата. В комбинация с пресния сок от лайм, салатата придобива хем свеж, хем леко ориенталски привкус. Разбира се, можеш да добавиш различни подправки според личния вкус, както и да смешиш няколко бобови култури. Всичко е въпрос на експерименти и препочитания на вкусовите ти рецептори.А сега?! Просто се наслади на творбата си!