Свежа салата с аспержи и грах
Свежа салата с аспержи и грах
Вкусна, лека и пролетна салата, подходяща за самостоятелна консумация или за гарнитура към всяко солено ястие.
Оборудване
- тенджера за бланширане
- гевгир
- купа за салата
Необходими продукти
- 250 г аспержи пресни
- 300 г микс зеленолистни листа от тученица, маруля, рукола, спанак
- 1 връзка левурда
- 2 бр чушки сиврия
- 1 чч грах
- 3 бр репички
- 10 бр чери домати
- 1/2 пресен лимон сок
- 4 сл зехтин
- морска сол на вкус
- сусам за поръсване
- мента пресни листа за овкусяване
Инструкции
- Отчупи най-долната част от стеблата на аспержите, грубо около 1 см. Така остава само хрупкавата и крехка част за бланширане.
- Измий аспержите, нарежи на равни части и бланширай в леко вряща вода за 3 минути.
- Остави ги под студена течаща вода в гевгир, за да си запазят зеления цвят или ги потопи в купа с вода и лед за няколко минути.
- Повтори същата стъпка с граха, ако използваш замразен или пресен такъв. Ако е от буркан или консерва, само го изплакни под течаща вода, за да се отмие солта и отцеди добре.
- Междувременно нарежи останалите зеленчуци – микса от салати, левурдата, репичките, чери доматите и сиврията.
- Овкуси с пресен сок от лимон, студено пресован зехтин и морска сол. Поръси със сусам и свежи листа от мента преди сервиране и се наслади.
Допълнителна информация
Салатата е изключително лесна и изисква не повече от 10-20 минути за приготвяне. Бланширай аспержите за 2-3 минути, направи същото ако използваш пресен или замразен грах и ги охлади добре в студена или ледена вода за кратко, за да си запазят прекрасния зелен цвят. За основа на салата използвай любимите си зеленолистни - в случая аз сложих каквото имах налично в хладилника. Относно нарязването на останалите зеленчуци - формата им зависи от личните предпочитания. Например за репичките използвах картофобелачка. Овкуси, остави настрана за десетина минути, за да може ментата да си пусне цялата свежест, която носи със себе си и се наслади.Да ти е вкусно!