Киш със сладки картофи и чери домати
Киш със сладки картофи и чери домати
За питателна закуска, бърз обяд или лека вечеря, кишът със сладки картофи и чери домати ти предлага идеалното съчетание от свежест, кремообразност и лека хрупкавост.
Оборудване
- керамична тава
Необходими продукти
- 2 бр сладки картофи малки
- 6 бр яйца
- 10 бр чери домати разрязани на половинки
- 2 сл гхи
- 3 бр скилидки чесън малки
- пресен босилек, сол, черен пипер на вкус
Инструкции
- Обели сладките картофи и ги накисни за няколко минути в студена вода, за да се изпекат по-бързо. След това ги нарежи на кубчета или друга форма по избор и ги запечи с 1 сл гхи за около 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
- Междувременно разбий яйцата с вилица и добави наситнения босилек, накълцания чесън, солта и черния пипер, съобразени с личните ти предпочитания.
- След като сладките картофи се охладят, добави ги към сместа. Изсипи я в керамичен съд с останалото гхи.
- Подреди отгоре нарязаните на две чери домати и сложи в студената фурна. Печи за около 30 минути на 180 градуса или докато кишът не хване златна коричка.
Допълнителна информация
Идва сезонът на пресните сладки картофи, а с него и усещането за есенна пъстрота, семеен уют и вкусен аромат.Точно този аромат ти предлага кишът със сладки картофи и чери домати! Прекрасно ястие, което е подходящо както за питателна закуска, бърз обяд или лека вечеря, така и за пакетиране в кутия и взимане за из път.Разбира се, това не е традиционен киш, защото няма тестена основа. Но ако държиш да имаш такава, или си направи маслено тесто, или нарежи суров сладък картоф на тънки кръгчета и го нареди на дъното. Рецептата предразполага към много интерпретации - можеш да добавиш млечен продукт (козе сирене, пармезан и тн.), зеленолистни зеленчуци (със спанак и кейл би станало превъзходно), маслини, печени червени чушки, карамелизиран лук и какво ли още не!Формата и дебелината на финалния резултат зависят само и единствено от съда за печене, който избереш. Ако се спреш на керамичен или стъклен съд, не забравяй да го сложиш в студена фурна, за да не се спука по време на готвене.Наслади се на рецептата и покани пъстрите есенни нюанси в своя дом!