Пълнени тиквички с киноа
Пълнени тиквички с киноа
Пълнените тиквички с киноа са подходящи както за леко основно ястие, така и за гарнитура. Разнообразни, вкусни и питателни е най-малкото, с което могат да се похвалят!
Необходими продукти
- 4 бр тиквички средноголеми
- 5 бр гъби големи
- 5 бр печени чушки малки
- 1 бр домат пресен
- 2 бр яйца
- 120 гр киноа кисната за 24ч
- копър пресен
- морска сол и черен пипер на вкус
Инструкции
- Изплакни киснатата за 24 часа киноа и я кипни за 2-3 минути с малко зехтин в съотношение 1:1 с вода.
- Междувременно разрежи тиквичките на две по дължина и ги издълбай, като половината от вътрешността я накълцай на дребно.
- В купа смеси накълцаните тиквички заедно с нарязаните на дребно гъби и чушки. Добави охладената и отцедена киноа, двете яйца и предварително настъргания домат. Овкуси с морска сол, черен пипер и малко ситно нарязан копър. Разбъркай добре.
- Нареди тиквичките в тава с хартия за печене, напълни ги със сместа и печи около 15 мин на предварително загрята фурна на 180 градуса.
- Ако си любител на млечни продукти, добави моцарела или кашкавал 2-3 минути преди да извадиш тавата от фурната. В случая съм използвала френско биволско сирене.
- Гарнирай със свежи зеленчуци и се наслади докато тиквичките са още топли!
Допълнителна информация
Тиквичките се приготвят повече от лесно!Ако искаш да спестиш време или нямаш желание да чакаш киноата да кисне 24 часа, можеш да пропуснеш тази стъпка и да си я приготвиш на момента, като съотношението с водата най-вероятно ще е 1:2, а не 1:1 както когато е кисната. Но имай предвид че основният плюс на кисненето е намаляване на съдържанието на лектини и фитинова киселина, които се намирам в бобовите и зърнените култури и които се предполага, че дразнят чревната лигавица. Вътрешността от тиквичките, която остане и не знаеш какво да правиш, просто я запази във фризера за следващата супа или зелено смути, които ще приготвиш.Също така, по желание в сместа можеш да добавиш мазнина като зехтин или гхи, особено ако не използваш млечен продукт. Полезните мазнини са важни за усвояването на мастноразтворими витамини, по-продължителна ситост, добра мозъчна функция, оптимални нива на холестерола и какво ли още не. Така че не пренебрегвай тяхната важност.Рецептата подлежи на лични интерпретации и налични продукти, така че се отдай на кулинарното приключение и се забавлявай. При всички положения, не забравяй да се насладиш на резултата подобаващо!