Питки от нахут

Питки от нахут
Различните безглутенови хлебчета, които са толкова вкусни, че най-вероятно никога няма да им се наситиш! Трудна ли е рецептата? Тествай и прецени дали съществува по-лесна от тази за пълноценен домашен хляб.
Оборудване
- купа
- блендър
- тава
Необходими продукти
- 1 чч нахут сух
- 3 сл хуск
- 3 сл студено пресован зехтин
- 2 сл ябълков оцет
- 4 г бакпулвер
- червен пипер, морска сол, риган, чубрица, шарена сол на вкус
- 1 чч вода
- семена за декорация слънчогледово, сусамово, тиквено семе
Инструкции
- Накисни нахута поне за 12 часа. Нека водата го покрие с 4-5 см отгоре. По желание добави малко пресен лимонов сок или сода бикарбонат.
- Изплакни го добре под течаща вода и го сложи в блендъра.
- Добави 3 сл студено пресован зехтин, бакпулвера, 3 сл (домашен) ябълков оцет и подправки по желание - шарена сол, червен пипер, риган, сол.
- Прибави 1/2 чч вода и блендирай. Ако е малко и блендърът се затрудни, допивай поетапно, докато сместа започне да се пасира безпроблемно.
- Излей хомогенната смес в купа и прибави 3 сл хуск. Разбъркай добре и остави да почине за 20 минути.
- Сложи хартия за печене в голяма тава и включи фурната да се нагрява на 180°C. Разбъркай отново сместа и започни да оформяш питки с помощта на лъжица или с чисти ръце. Сместа трябва да е толкова гъста, че питките да не се разтичат или да губят форма.
- Поръси със семена (напр. слънчогледово, тиквено, сусамово) и печи за 20 минути на 180°C или до златист загар.
- Пробвай едно хлебче с клечка за зъби - ако излезе суха, значи са готови.
- Премести на решетка за охлаждане на стайна температура.
- След като изстинат, увий ги в чиста кърта и съхранявай в плик.
Допълнителна информация
Хлебчетата от нахут са толкова вкусни и лесни за приготвяне, че бързо ще се превърнат в безспорен фаворит вкъщи.
Ето няколко съвета от мен, които ще ти гарантират успех от първия път:
Питките от нахут са пухкави, ароматни и вкусни - чудесно допълнение към всяко питателно ястие. Прекрасно се съчетават с различни разядки - лютеница, кьопоолу, хумус с печени чушки, песто с левурда.Наслади им се по различни начини и сподели кой ти е любим.

Питки от нахут
- Кисни нахута минимум 12 часа не само да намалиш съдържанието на фитиновата киселина и лектините, но и да станат хлебчетата по-пухкави.
- Когато прибавиш всички съставки в блендъра, сложи толкова вода, че да е под нивото на нахута.
- Ако блендърът си върши трудно работата, капни още малко, но не прекалявай, за да не стане прекалено течна сместа.
- Самата смес е малко по-гъста (или сходна) от консистенцията на кексово тесто преди добавянето на хуска.
- 3 сл хуск би трябвало да са предостатъчни, за да сгъстят сместа и да можеш спокойно да оформиш питки или хлебчета с желаната големина. Ако след 20-минутната почивка сместа ти се вижда прекалено течна, добави още 1 сл хуск и изчакай да се сгъсти.
- Големината на питките зависи от теб. Аз лично ги правя по-малки от дланта си. Можеш да оформиш и една цяла питка. Експериментирай дали ще се изпече равномерно и дали резултатът ще ти хареса. Моята препоръка е - колкото по-плосък е хлябът, толкова по-добре ще се изпече.
- Пробвай различни подправки и виж кои ще ти паснат най-добре на вкуса. За мен традиционните български работят перфектно.
- Съхранявай изстиналите питки увити в кърпа и след това постави в найлонов плик. Проветрявай 2-3 пъти на ден. След 3 дни премести в хладилника и притопляй преди ядене. Хлебчетата нямат консерванти и подлежат на бързо разваляне, ако не се грижиш за тях.

Питки от нахут

Питки от нахут
