fbpx

Въведи ключова дума

Питки от нахут

Питки от нахут

 

Питки от нахут

Различните безглутенови хлебчета, които са толкова вкусни, че най-вероятно никога няма да им се наситиш!
Трудна ли е рецептата? Тествай и прецени дали съществува по-лесна от тази за пълноценен домашен хляб.
Време за подготовка 30 minutes
Време за готвене 20 minutes
накисване на нахут 12 hours
Общо време 12 hours 50 minutes
Кухня Без глутен, Веган, Нисковъглехидратен
Порции 16 бр

Оборудване

  • купа
  • блендър
  • тава

Необходими продукти
  

  • 1 чч нахут сух
  • 3 сл хуск
  • 3 сл студено пресован зехтин
  • 2 сл ябълков оцет
  • 4 г бакпулвер
  • червен пипер, морска сол, риган, чубрица, шарена сол на вкус
  • 1 чч вода
  • семена за декорация слънчогледово, сусамово, тиквено семе

Инструкции
 

  • Накисни нахута поне за 12 часа. Нека водата го покрие с 4-5 см отгоре. По желание добави малко пресен лимонов сок или сода бикарбонат.
  • Изплакни го добре под течаща вода и го сложи в блендъра.
  • Добави 3 сл студено пресован зехтин, бакпулвера, 3 сл (домашен) ябълков оцет и подправки по желание - шарена сол, червен пипер, риган, сол.
  • Прибави 1/2 чч вода и блендирай. Ако е малко и блендърът се затрудни, допивай поетапно, докато сместа започне да се пасира безпроблемно.
  • Излей хомогенната смес в купа и прибави 3 сл хуск. Разбъркай добре и остави да почине за 20 минути.
  • Сложи хартия за печене в голяма тава и включи фурната да се нагрява на 180°C. Разбъркай отново сместа и започни да оформяш питки с помощта на лъжица или с чисти ръце. Сместа трябва да е толкова гъста, че питките да не се разтичат или да губят форма.
  • Поръси със семена (напр. слънчогледово, тиквено, сусамово) и печи за 20 минути на 180°C или до златист загар.
  • Пробвай едно хлебче с клечка за зъби - ако излезе суха, значи са готови.
  • Премести на решетка за охлаждане на стайна температура.
  • След като изстинат, увий ги в чиста кърта и съхранявай в плик.

Допълнителна информация

Хлебчетата от нахут са толкова вкусни и лесни за приготвяне, че бързо ще се превърнат в безспорен фаворит вкъщи. 

Питки от нахут

Ето няколко съвета от мен, които ще ти гарантират успех от първия път:
  • Кисни нахута минимум 12 часа не само да намалиш съдържанието на фитиновата киселина и лектините, но и да станат хлебчетата по-пухкави.
  • Когато прибавиш всички съставки в блендъра, сложи толкова вода, че да е под нивото на нахута.
  • Ако блендърът си върши трудно работата, капни още малко, но не прекалявай, за да не стане прекалено течна сместа.
  • Самата смес е малко по-гъста (или сходна) от консистенцията на кексово тесто преди добавянето на хуска.
  • 3 сл хуск би трябвало да са предостатъчни, за да сгъстят сместа и да можеш спокойно да оформиш питки или хлебчета с желаната големина. Ако след 20-минутната почивка сместа ти се вижда прекалено течна, добави още 1 сл хуск и изчакай да се сгъсти.
  • Големината на питките зависи от теб. Аз лично ги правя по-малки от дланта си. Можеш да оформиш и една цяла питка. Експериментирай дали ще се изпече равномерно и дали резултатът ще ти хареса. Моята препоръка е - колкото по-плосък е хлябът, толкова по-добре ще се изпече.
  • Пробвай различни подправки и виж кои ще ти паснат най-добре на вкуса. За мен традиционните български работят перфектно.
  • Съхранявай изстиналите питки увити в кърпа и след това постави в найлонов плик. Проветрявай 2-3 пъти на ден. След 3 дни премести в хладилника и притопляй преди ядене. Хлебчетата нямат консерванти и подлежат на бързо разваляне, ако не се грижиш за тях.

Питки от нахут

Питките от нахут са пухкави, ароматни и вкусни - чудесно допълнение към всяко питателно ястие. Прекрасно се съчетават с различни разядки - лютеница, кьопоолу, хумус с печени чушки, песто с левурда.
Наслади им се по различни начини и сподели кой ти е любим.

Питки от нахут

Ключови думи зехтин, нахут, хуск

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating