Печени есенни плодове
Печени есенни плодове
Печени плодове - с дъх на есен и домашен уют! Един от най-лесните десерти, които ще задоволят (почти) всяко желание за сладко по напълно здравословен начин.
Оборудване
- керамична тавичка 18х13см
- купа
Необходими продукти
- 1 бр праскова
- 7 бг сини сливи
- 5 бр хинап
- 2 сл кокосово масло разтопено и охладено
- 1 чл нишесте от тапиока
- канела на вкус
- индийско орехче на вкус
- кардамон на вкус
- кокосов чипс за декорация
Инструкции
- Разрежи прасковата на две, махни костилката и нарежи на тънки парчета. Сините сливи и хинапа можеш само да ги разполовиш и да махнеш костилките.
- В купа оваляй парченцата плодове с подправките кардамон, канела и индийско орехче и добави охладеното кокосово масло.
- В чаша разбъркай добре нишестето от тапиока с две супени лъжици хладка вода до пълното му разтваряне и излей на дъното на керамичната тавичка. По-късно то ще помогне на плодовия сок да се сгъсти.
- Нареди плодовете в тавичката, сложи във фурната и включи да се загрее. След като постигне температура от 180 градуса, печи около 40 минути.
- Поръси с малко кокосов чипс и сервирай докато десерта е още топъл.
Допълнителна информация
Според мен рецептата не се нуждае от допълнителни съвети, защото е повече от ясна и може би най-лесната, която някога ще пубикувам тук. Можеш да експериментираш с всякакви плодове, за да нацелиш вкуса който предпочиташ. Например аз ако имах налични ябълки и круши, със сигурност щях да ги добавя към микса!Да споделя все пак защо използвах нишестето от тапиока. Целта ми беше да сгъстя сока, който плодовете отделят по естествен път при печене и исках да го направя по най-щадящия възможен начин. Разбира се, можеш да преспочих тази стъпка, ако не ти пасва и просто да ги приготвиш с кокосово масло и подправки.Финално - имай предвид че колкото повече печеш плодовете , толкова по-карамелен вкус ще придобият, каквата беше и моята първоначална идея. Наслади се на резултата без угризения и без добавени подсладители!