fbpx

Въведи ключова дума

Пъстър таратор

Пъстър таратор

 

Пъстър таратор

Традиционната българска студена супа се сдобива с допълнителна пъстрота, свежест и хранителна стойност!
Време за подготовка 30 minutes
изстудяване в хладилника 1 hour
Общо време 1 hour 30 minutes
Кухня Без глутен, Вегетарианско, Кето
Порции 4 порции

Необходими продукти
  

  • 530 мл овче кисело мляко
  • 1 бр краставица
  • 2 бр моркова
  • 1 бр червена чушка
  • 150 гр орехи
  • 2 скилидки чесън
  • копър
  • зехтин на вкус
  • морска сол на вкус

Инструкции
 

  • Нарежи чушката, морковите и краставицата на малки кубчета или друга форма по избор.
  • Счукай чесъна с малко сол и нарежи копъра на ситно.
  • Разбий овчето кисело мляко с равно количество вода. Можеш да го направиш на ръка, с миксер или в блендър. Ако се получи прекалено гъсто за вкуса ти поради високата масленост на млякото, добави още вода.
  • В подходяща купа разбъркай всички съставки без орехите, подправи със зехтин и сол според вкуса си и остави да преседи в хладилника за час-два, за да могат всички съставки да си пуснат ароматите.
  • Сервирай със счукани орехи и украси с малко нарязан копър и няколко капки зехтин.

Допълнителна информация

Кой не е ял таратор? На кого това не му е любимата студена лятна супа? Със сигурност има такива хора по майката земя и ми е малко тъжно за тях.
Но за всички нас, които си хапваме от тази традиционна в българската кухня супа, тя е добре позната и повече от лесна за приготвяне.  В този ѝ вид нашият народ я прави от средата на 20-ти век, а преди това за основа са използвани орехи, оцет и вода. 

Пъстър таратор

Факт е, че корените на таратора, още познат като тлъченица, не са точно от България, тъй като негови разновидности се срещат в Близкия Изток и съседните ни държави. Но това не значи, че не може да сме горди с рецептата, която нашите предци са сътворили, а тя се състои от няколко прости съставки, които в точната комбинация граничат с чисто съвършенството.
С какво е по-специална моята рецепта? С това, че съм добавила още витамини и минерали към нея под формата на пъстри зеленчуци, докато основата е все така традиционна. Разбира се, можеш да експериментираш на воля и да добавяш цветове според личния ти вкус. Пробвай репички, тиквички, рукола, зелена салата, цвекло, бяла ряпа или друг зеленчук. Също така, можеш да излолзваш различни видове ядки за декорация, както и различни свежи билки. Например с малко мента тараторът става още по-чуден и свеж!

Пъстър таратор

Да подсилиш хранителната стойност на домашните си вкусотии хич не е сложно и трудоемко. В конкретния случай аз го постигам по следния начин:
  • използвам фермерско овче или биволско кисело мляко вместо краве, 
  • намирам си домашни зеленчуци, за да не ги беля, защото в кората се крият най-много минерали и витамини,
  • замествам олиото със студено пресован зехтин,
  • използвам морска сол вместо трапезна,
  • залагам на комбинация от различни свежи билки и ядки за още по-добър ефект.
Възползвай се от тази рецепта докато все още се намират пресни и хрупкави зеленчуци. Изненадай близки и приятели с творението си, защото всеки кулинарен шедьовър, който сътвориш, заслужава да бъде споделен и оценен подобаващо.
Да ти е свежо и прохладно! 

Пъстър таратор

 
Ключови думи зехтин, копър, краставица, моркови, овче кисело мляко, орехи, червени чушки, чесън

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating