Пъстър таратор
Пъстър таратор
Традиционната българска студена супа се сдобива с допълнителна пъстрота, свежест и хранителна стойност!
Необходими продукти
- 530 мл овче кисело мляко
- 1 бр краставица
- 2 бр моркова
- 1 бр червена чушка
- 150 гр орехи
- 2 скилидки чесън
- копър
- зехтин на вкус
- морска сол на вкус
Инструкции
- Нарежи чушката, морковите и краставицата на малки кубчета или друга форма по избор.
- Счукай чесъна с малко сол и нарежи копъра на ситно.
- Разбий овчето кисело мляко с равно количество вода. Можеш да го направиш на ръка, с миксер или в блендър. Ако се получи прекалено гъсто за вкуса ти поради високата масленост на млякото, добави още вода.
- В подходяща купа разбъркай всички съставки без орехите, подправи със зехтин и сол според вкуса си и остави да преседи в хладилника за час-два, за да могат всички съставки да си пуснат ароматите.
- Сервирай със счукани орехи и украси с малко нарязан копър и няколко капки зехтин.
Допълнителна информация
Кой не е ял таратор? На кого това не му е любимата студена лятна супа? Със сигурност има такива хора по майката земя и ми е малко тъжно за тях.Но за всички нас, които си хапваме от тази традиционна в българската кухня супа, тя е добре позната и повече от лесна за приготвяне. В този ѝ вид нашият народ я прави от средата на 20-ти век, а преди това за основа са използвани орехи, оцет и вода. Факт е, че корените на таратора, още познат като тлъченица, не са точно от България, тъй като негови разновидности се срещат в Близкия Изток и съседните ни държави. Но това не значи, че не може да сме горди с рецептата, която нашите предци са сътворили, а тя се състои от няколко прости съставки, които в точната комбинация граничат с чисто съвършенството.С какво е по-специална моята рецепта? С това, че съм добавила още витамини и минерали към нея под формата на пъстри зеленчуци, докато основата е все така традиционна. Разбира се, можеш да експериментираш на воля и да добавяш цветове според личния ти вкус. Пробвай репички, тиквички, рукола, зелена салата, цвекло, бяла ряпа или друг зеленчук. Също така, можеш да излолзваш различни видове ядки за декорация, както и различни свежи билки. Например с малко мента тараторът става още по-чуден и свеж!Да подсилиш хранителната стойност на домашните си вкусотии хич не е сложно и трудоемко. В конкретния случай аз го постигам по следния начин:
- използвам фермерско овче или биволско кисело мляко вместо краве,
- намирам си домашни зеленчуци, за да не ги беля, защото в кората се крият най-много минерали и витамини,
- замествам олиото със студено пресован зехтин,
- използвам морска сол вместо трапезна,
- залагам на комбинация от различни свежи билки и ядки за още по-добър ефект.