Обърнат сладкиш с дюли

Обърнат сладкиш с дюли
Искаш ли да не използваш дюлите само като природен ароматизатор в дневната? Тогава попадна на правилната рецепта! Нежен, сочен, галещ всички сетива - това е обърнатият сладкиш с дюли, който ще искаш да приготвяш всяка есен. Отново и отново!
Оборудване
- 1 тава, 28 см, с падащо дъно
- 1 голяма чиния или поставка за торта
- 1 тенджера
- 2 купи
- 1 миксер
Необходими продукти
За дюлите
- 4 бр дюли средни; обелени и нарязани на кубчета
- 3 чч филтрирана вода
- 1 бр сок от пресен лимон
- 2 сл гхи
- 2 сл кокосова захар
- 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
За сладкиша
- 100 гр безглутеново брашно универсален микс на Doves Farm
- 50 гр бадемово брашно
- 2 бр яйца
- 1/2 чч овесено мляко
- 100 гр орехи счукани
- 50 гр кокосова захар
- 60 гр гхи разтопено
- 1 сл бакпулвер
- 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
- 1 сл портокалови корички
Инструкции
Как да приготвиш дюлите
- Обели и нарежи дюлите на кубчета около1-2 см. Нарязаните кубчета можеш да слагаш в купа със студена вода, за да не покафенеят.
- Избери подходяща тенджера за варене на дюлите. Покрий ги с вода и добави сока на един лимон, гхито, кокосовата захар и екстракта от ванилия. Остави ги да врят на слаб огън за 15-тина минути или докато омекнат.
- Прецеди дюлите в отделен съд и запази сиропа в тенджерата.
- Остави сиропа да ври на слаб огън, за да се редуцира наполовина. Можеш да го ползваш за заливка при сервиране.
Как да приготвиш сладкиша
- В купа смеси сухите съставки – безглутеновото брашно, бадемовото брашно, портокаловите корички, орехите и бакпулвера.
- В друга купа разбий с миксер яйцата, разтопеното гхи, кокосовата захар и ванилията до пълното разтваряне на захарта.
- Към течната смес прибави поетапно сухите съставки и миксирай добре.
- Докато продължаваш да миксираш, започни да добавяш млякото, за да получиш консистенция за кексова смес.
- В кръглата тава с падащо дъно сложи хартия за печене и намажи с малко гхи.
- Подреди дюлите плътно на един ред, без място между парченцата.
- Излей сместа върху тях и печи на предварително загрята фурна на 180°C за 20-30 мин. Времетраенето ще варира според използваната тава, нейната височина и тн. Когато повърхността стане златиста, сладкишът се е изпекъл.
- Извади тавата от фурната и остави сладкиша да изстине за 15-20 мин. Захлупи тавата с голяма чиния и бавно я обърни така, че сладкишът да падне в нея. С други думи - да е с лицето надолу.
- Сладкишът може да се яде както топъл, така и охладен. И в двата случая, преди да сервираш полей парчето в чинията с топъл сироп за максимална сочност и богата палитра от вкусове. По желание поръси и с малко счукани орехи.
Допълнителна информация

Свежи дюли

Обърнат сладкиш с дюли

Обърнат сладкиш с дюли

Обърнат сладкиш с дюли
