fbpx

Въведи ключова дума

Обърнат сладкиш с дюли

Обърнат сладкиш с дюли

 

Обърнат сладкиш с дюли

Искаш ли да не използваш дюлите само като природен ароматизатор в дневната? Тогава попадна на правилната рецепта! Нежен, сочен, галещ всички сетива - това е обърнатият сладкиш с дюли, който ще искаш да приготвяш всяка есен. Отново и отново!
Време за подготовка 30 minutes
Време за готвене 1 hour 10 minutes
Общо време 1 hour 40 minutes
Кухня Без глутен, Вегетарианско
Порции 10 парчета

Оборудване

  • 1 тава, 28 см, с падащо дъно
  • 1 голяма чиния или поставка за торта
  • 1 тенджера
  • 2 купи
  • 1 миксер

Необходими продукти
  

За дюлите

  • 4 бр дюли средни; обелени и нарязани на кубчета
  • 3 чч филтрирана вода
  • 1 бр сок от пресен лимон
  • 2 сл гхи
  • 2 сл кокосова захар
  • 1 сл екстракт от бурбонска ванилия

За сладкиша

  • 100 гр безглутеново брашно универсален микс на Doves Farm
  • 50 гр бадемово брашно
  • 2 бр яйца
  • 1/2 чч овесено мляко
  • 100 гр орехи счукани
  • 50 гр кокосова захар
  • 60 гр гхи разтопено
  • 1 сл бакпулвер
  • 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
  • 1 сл портокалови корички

Инструкции
 

Как да приготвиш дюлите

  • Обели и нарежи дюлите на кубчета около1-2 см. Нарязаните кубчета можеш да слагаш в купа със студена вода, за да не покафенеят.
  • Избери подходяща тенджера за варене на дюлите. Покрий ги с вода и добави сока на един лимон, гхито, кокосовата захар и екстракта от ванилия. Остави ги да врят на слаб огън за 15-тина минути или докато омекнат.
  • Прецеди дюлите в отделен съд и запази сиропа в тенджерата.
  • Остави сиропа да ври на слаб огън, за да се редуцира наполовина. Можеш да го ползваш за заливка при сервиране.

Как да приготвиш сладкиша

  • В купа смеси сухите съставки – безглутеновото брашно, бадемовото брашно, портокаловите корички, орехите и бакпулвера.
  • В друга купа разбий с миксер яйцата, разтопеното гхи, кокосовата захар и ванилията до пълното разтваряне на захарта.
  • Към течната смес прибави поетапно сухите съставки и миксирай добре.
  • Докато продължаваш да миксираш, започни да добавяш млякото, за да получиш консистенция за кексова смес.
  • В кръглата тава с падащо дъно сложи хартия за печене и намажи с малко гхи.
  • Подреди дюлите плътно на един ред, без място между парченцата.
  • Излей сместа върху тях и печи на предварително загрята фурна на 180°C за 20-30 мин. Времетраенето ще варира според използваната тава, нейната височина и тн. Когато повърхността стане златиста, сладкишът се е изпекъл.
  • Извади тавата от фурната и остави сладкиша да изстине за 15-20 мин. Захлупи тавата с голяма чиния и бавно я обърни така, че сладкишът да падне в нея. С други думи - да е с лицето надолу.
  • Сладкишът може да се яде както топъл, така и охладен. И в двата случая, преди да сервираш полей парчето в чинията с топъл сироп за максимална сочност и богата палитра от вкусове. По желание поръси и с малко счукани орехи.

Допълнителна информация

Свежи дюли

Тази рецепта не изисква многословия, а наслада! В най-богатия и щедър сезон сме - есента! Затова не се колебай, а си набери няколко дюли и сътвори поезия за небцето. Не само вкусовите ти рецептори, но и един от най-недооценените плодове, го заслужават.
Вярваш или не, този път имам само един съвет! Ако искаш соса за поливане да е по-гъст, отлей малка част от него в купичка и изчакай да се охлади. Добави 1 чл картофено нишесте или тапиока и разбъркай, докато всички бучици напълно се разтворят. Прибави сместа към соса и отново разбъркай до хомогенна смес. Остави да поври на тих огън за минута и отмести от котлона. А когато настъпи заветния момент на сервиране, полей всяко парче с размах и се възползвай от допълнителната сочност, с която добавката ще те дари.
Останалата част от рецептата мисля, че е ясна. Изпълни я стъпка по стъпка, включи въображението си и дерзай! 

Обърнат сладкиш с дюли

Декорирай според вкуса си. Ако предпочиташ сладкиша ти да е топъл, защо да не добавиш и топка ванилов сладолед? Поръска с малко канела и счукани орехи ще направи десерта още по-пълноценен и запомнящ се.

Обърнат сладкиш с дюли

Сладките моменти са за споделяне! Изненадай любимите си хора с този различен и ароматен сладкиш, и изживейте разкоша на домашния уют заедно.

Обърнат сладкиш с дюли

Ключови думи бадемово брашно, бакпулвер, безглутеново брашно микс, гхи, дюли, екстракт от бурбонска ванилия, кокосова захар, овесено мляко, орехи, портокалови корички, яйца

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating