Невидимата връзка между имунната система и стомашно-чревния тракт
В предната статия ти представих любовта на природата към човека, а именно как тя е помислила за нас и ни е сътворила с невероятен и перфектно работещ механизъм за защита срещу вътрешни и външни вредители. Имунната система може да носи утопична нотка в себе си, но тя е повече от реална и работи 24 часа в денонощието за теб, тук и сега. За да изпълнява нелеката си задача пълноценно, е нужно всички системи в тялото да функционират в синхрон, включително и стомашно-чревния тракт (СЧТ), където се помещава около 80% от имунитета.
Съдържание на статията
Ролята на микробиома
Храносмилателният тракт не е просто мястото, където храната се обработва. Там живеят около 100 трилиона бактерии, които оказват пряко влияние върху имунитета, менталното здраве и метаболизма ти. По-голямата част от тях са изключително полезни за здравето. Тези микроорганизми са познати в медицинските среди с общото наименование микробиом или казано по друг начин – общност на микробите. В микробиома също се срещат и различни човешки клетки, вирусни щамове, дрожди и гъбички, но бактериите са най-важни за отлична имунен отговор.
Ето и малко интересни факти: [1]
- размерът на микроорганизмите в червата е от 10 до 50 пъти по-малък от този на човешките клетки;
- в тялото бактериите са 10 пъти повече от клетките;
- вътрешната повърхност на СЧТ се счита, че е голяма колкото тенис корт, като стига до 300м2 ;
- микробиомът може да тежи 1-2 кг от общото ти телесно тегло;
- 95% от полезните бактерии са концентрирани в храносмилателния тракт; (останалите са в устната кухина, вагината, уриналния тракт и върху кожата);
- микриобиомът има от 100 до 150 пъти повече гени отколкото 23,000-те гена, намиращи се в човешкото ДНК.
Всеки един от нас е любезен домакин на над 500 различни видове бактерии, като някои от тях се класифицират като добри, а други като лоши. Казано по различен начин, с едните си живеем градивно и изграждаме симбиотична връзка, а с други – паразитна. Счита се, че оптималното съотношение за отлично здраве се равнява на 85% за добрите микроорганизми и само 15% за не толкова добрите.
Уви, да постигнеш и запазиш такъв баланс не е толкова лесно, защото е нужно да полагаш усилия в тази посока дългосрочно. Хубавата новина е, че веднъж като ти стане навик, връщане назад няма.
Имай предвид, че и фактори като генетика, възраст, пол и хранителни навици непрекъснато влияят върху състава и профила на микробиома ти. А това само по себе си означава, че всеки един от нас притежава уникален и неповторим запас от чревни бактерии. По този начин, твоят индивидуален микробиом може да се приеме и като „генетичен отпечатък“, тъй като той участва в определянето на ДНК, наследствени фактори, предразположеност към заболявания, тип на тялото и така нататък.
Какво точно правят тези наши прекрасни бактерии? Оказва се, че са доста работливи, защото: [2]
- помагат за производството на хормони в червата (пр. серотонин);
- включват се активно за извличане на енергия и хранителни вещества като витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини и антиоксиданти;
- управляват апетита и телесното тегло;
- разграждат фибри, които ние сами не можем да усвоим, а те от своя страна се грижат да посещаваш тоалетната редовно;
- контролират настроенията, мотивацията и когнитивното здраве;
- предотвратяват хващане на настинки и вируси;
- спомагат за възстановяването на повредени тъкани, травми и наранявания;
- произвеждат витамини, по-специално тиамин, пироксидин и витамин К;
- създават ензимите, необходими за обработката на холестерол и жлъчен сок.
Изграждането на микробиом започва още от първия ти сблъсък със света. Казано по по-описателен начин, когато бебето се ражда и минава през вагиналния канал на майката, който е богат на бактерии, то започва да колекционира своето общество от микроби, които попадат върху кожата, очите и устата му. През първите две години от живота си, детето успява да си създаде цялостен арсенал от лични микроорганизми.
NB! В научни статии можеш да срещнеш и термина микробиота – той описва комплекса от различни видове микроорганизми, като бактерии, вируси, гъбички и др., живеещи в нас, докато микробиом се отнася за гените в тези микробни клетки. При всички положения, медицинската общност основно използва думата микриобиом, преплитайки значенията на двата термина.
Връзката между имунната система и микробиома
Чревните бактерии обитават лигавицата, която обгръща епителната тъкан на червата. Така те образуват биофилм, където произвеждат конкретни вибрации, чрез които комуникират с епитела и останалата част от тялото, и стимулират здравословен имунен отговор.[3]
По този начин тези малки бойци активно те предпазват от презаселване на патогени и нахлуване на вредни микроби в организма, които никога не почиват – атакуват те буквално ежесекундно. Само защото не си пряк свидетел на борбата, не означава, че тя не е безмилостно жестока. Вредните бактерии се опитват всячески да откраднат за себе си различни хранителни вещества, да унищожат клетките ти, да отделят токсини в кръвния поток и да предизвикат възпалителна реакция на имунната система. Но все пак, как да им се сърдиш?! Това е тяхната мисия в живота. А „добрите момчета“ единствено искат да се чувстваш добре. Затова е ключово да играете от един отбор, без да давате голямо поле за изява на нападателите.
В случай че отрицателните герои вземат превес и са повече от 15% в микробиома, шансът да развиеш някое от следните заболявания нараства: [4]
- хранителни алергии
- астма
- диабет
- ревматоиден артрит, фибромиалгия, псориазис и други автоимунни заболявания
- екзема
- инсулт
- депресия
- възпалителни чревни болести (включително и синдром на пропускливите черва)
- метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания
Освен чрез различни лабораторни тестове, можеш да се самооцениш дали страдаш от дисбаланс (в тънките черва и/или дебелото черво), ако имаш някой от следните проблеми:
- възпаление на кожата – акне, обриви и др.
- често хващане на настинки и грип
- развиване на респираторни инфекции и наличие на затруднено дишане
- дефицити на ценни вещества
- нарушени когнитивни процеси
- безплодие и усложнения по време на бременността
- чести урогенитални инфекции
- синдром на раздразнените черва и други подобни заболявания
- болки в стави и мускули
- липса на енергия и поява на постоянна умора
- депресия и паник атаки
- честа смяна на настроението
- автоимунно заболяване
Надявам информация до тук да е била достатъчно стегната, ясна и кратка, както и да е успяла да те убеди в правотата на думите на бащата на медицината, Хипократ, че „всички болести тръгват от червата“. Ключовото послание е, че съотношението между добрите и лошите бактерии е това, което определя дали микробиомът е в добра форма или не. А то неминуемо е основополагащо за състоянието на имунната ти система и за наличието на хронични възпалителни процеси в тялото ти. Основно от теб зависи в коя посока ще наклониш везната. Има много начини, с които можеш да си помогнеш и един от най-разпространените и присъщи за нас, човеците, е и доста вкусен. Позна, това е храната – нещото, с което се забавляваш (най-вероятно) всеки ден. Съвсем скоро ще разбереш кои храни искат да си хапват твоите добри бойци и за кои жадуват вражеските отряди.
Какво работи за мен
Убедих се, че връзката между микробиома и имунитета е доста силна, след като си промених начина на хранене и вече 8-ми сезон не ми е протекъл носа. Уви, това беше неочакван бонус. На знаковите 33 години реших, че ще се взимам в ръце и ще си вкарвам автоимунното заболяване в ремисия, а няма да разчитам на медицински прегледи два пъти годишно. Последва четене на много медицунска литература, слушане на подобни семинари и подготовка. За мен най-доброто решение беше автоимунния протокол и след стриктното му 5-месечно спазване резултатите бяха на лице – имах повече и постоянна енергия, косата не ми падаше, подуването около корема спадна, болките в цикъла намаляха и какво ли още не. След време установих, че не бях боледувала от настинки или грип за последната година, а това забавление ме спохождаше редовно, поне 4-5 пъти, за период от 12 месеца!
Цялата тази промяна не я постигнах само и единствено с храна. Наложи се да променя доста навици в ежедневието си, но към днешна дата не съжалявам и за миг за всичко, пред което преминах. Дори съжалявам, че не съм знаела по-рано, но човек докато не реши сам, никой не може да го накара да се промени на сила.
Затова те съветвам когато се впуснеш в дългото пътешествие към полагане на дългосрочни и последователни грижи за здравето си, да започнеш от състоянието на стомашно-чревния ти тракт. А ако имаш въпроси, ще съм повече от щастлива да ти помогна.
Използвани източници:
- Levy, J.. The human microbiome – how it works. (2016). https://draxe.com/health/microbiome/#What_Is_the_Human_Microbiome
- Jockers, D. What is the microbiome and how does it impact our health. https://drjockers.com/microbiome/
- Jockers, D. 10 ways to improve the gut microbiome. https://drjockers.com/10-ways-improve-gut-microbiome/
- Levy, J. How your gut health and immune system are connected. (2020). https://store.draxe.com/blogs/all/gut-health-immune-system-connection?utm_source=curated&utm_medium=email&utm_campaign=20200322_curated
Собственикът на сайта blissfulhearts.bg предоставя информация от медицински източници и научни проучвания, както и от личен опит. Посетителите на сайта да не използват предоставените материали без предварителна консултация със здравен специалист или лекар.