Лесни коледни джинджифилови сладки
Лесни коледни джинджифилови сладки
Да, рецептата е повече от лесна! Просто ти е нужно малко търпение да изпечеш около 100 хрупкави и ароматни бисквитки.
Необходими продукти
- 1 чч брашно от касава
- 1 чч млени бадеми остатък от домашно мляко, може да се замени с бадемово брашно
- 1/2 чч бадемово брашно
- 3/4 чч кокосово брашно
- 2 сл нишесте от тапиока
- 3 сл гхи разтопено
- 3 сл кокосово масло разтопено
- 2 бр яйца
- 4 сл мед
- 1 сл меласа може да се замени с мед
- 1 чл сода
- 2 сл джинджифил на прах
- 1/2 чл канела
- 1/2 чл карамфил
- 1/2 чл индийско орехче
- 1/2 чл кардамон
Инструкции
- Първо разтопи маслата на котлона, за да могат да се охладят докато смесваш останалите съставки.
- В голяма купа смеси всички сухи продукти – касава, млени бадеми, бадемово и кокосово брашно, тапиока, сода, джинджифил, канела, кардамон, индийско орехче и карамфил.
- В друга купа разбъркай с миксер яйцата, меда и меласата. След това бавно започни да прибавяш разтопените и вече охладени масла.
- В купата с течната смес поетапно започни да прибавяш сухите съставки. След като получиш хубаво хомогенно тесто, го остави да почине най-малко за около час в хладилника, за да стане по-лесно за точене.
- Разстилането става по следния начин – между два листа хартия за печене и с удобна точилка сложи една оформена топка тесто с големината на юмрук и разточи. Стреми се да получиш слой с дебелина около 3-4 мм. Отрежи бисквитките с любимите коледни формички, сложи хартия за печене в тавата и печи на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 5 минути или докато се сдобият с кехлибарен загар. Остатъците от тестото от първата доза ги прибави към следващата такава. Стъпката се повтаря докато не изпечеш всички бисквитки.
Допълнителна информация
Рецептата, с която току що се запозна, е повече от лесна, защото не включва украсяване! А за мен това е изключително важно, тъй като при първото ми печене бях ентусиаст и украсих над 100 бисквитки! Отне ми буквално цял ден и нервничене последните два часа. Оттогава минаха 3 години и желанието ми пак да инвестирам толкова време в това занимание не се е върнало. Учудващо 🙂 Независимо, че стъпките са доста ясни и действително лесни, имам няколко съвета около приготовлението, които бих искала да споделя:
- Имай предвид, че тестото ще лепне (поне при мен винаги така се получава), тъй като е без глутен. Затова ако не разстилаш между два листа с хартия, които удобно ще се движат, е желателно да сложиш мазнина или доста брашно по плота и точилката.
- Друг вариант е да забъркаш тестото от предната вечер, да го оставиш да стегне в хладилника и на сутринта, докато е още твърдо, да го разрежеш с нож и да го оформиш на топки. Тези, които не използваш в момента, ги върни в хладилника. Така ще се разточи по-трудно, но няма да лепне, тъй като маслото ще си е свършило работата доста добре.
- Също така, внимавай да не прегориш сладките, а това е напълно възможно, защото тестото е доста нежно. Аз обикновено ги правя сравнително тънички (3-4 мм), тавата я слагам на решетка и въпреки това успявам да прегоря една-две партиди, най-вече кагато се увлека в рязане с формичките.