Лате с печена тиква и есенни подправки
Лате с печена тиква и есенни подправки
Домашният (и здравословен) отговор на pumpkin spiced latte, предлаган в международните кафе вериги. Без аналог!
Необходими продукти
- 1 шот еспресо
- 150 мл домашно ядково мляко
- 2 сл печена тиква
- 1 чл кокосова сметана (по желание)
- 1 пръчица канела (по желание)
- карамфил, джинджифил, кардамон, индийско орехче и канела на вкус
Инструкции
- Загрей ядковото мляко и стопли тиквата.
- Направи си еспресото както го предпочиташ.
- Сложи млякото, еспресото, тиквата и подправките в блендъра.
- Миксирай поне 30 секунди, за да се образува пяна.
- Сервирай с гъста кокосова сметана и сложи малка пръчица канела за допълнителен аромат.
Допълнителна информация
Кафето не ми е напитка от първостепенна важност, но когато дойде сезонът на тиквите изведнъж ми се приисква да си извадя коледното одеало, да си забъркам това прекрасно лате и да му се насладя с книга в ръка. И тъй като се стремя поне 90% от храната, която приемам да е противовъзпалителна, залагам на био кафе - не защото е модерно, а защото вярвам, че не е пръскано с всевъзможни знайни и незнайни химически субстанции. Поради същата причина използвам домашно приготвено ядково мляко, а за разкош си добавям малко био кокосова сметана, която допринася с допълнителна масленост и нотка екзотика към финалния резултат. Любимото ми ядково мляко за тази вдъхновяваща напитка е това от кашу. Но и с всяко друго става чудесна, най-вече защото между домашното и купеното от магазина разликата е осезаема. А това логично се отразява както на вкуса, така и на полезността на латето. В случай, че не пиеш кафе, рецептата може да се пробва с безкофеиново кафе или други съставки като цикория или сурово какао на прах. Всички варианти са изпробвани лично и за мен работят чудесно. Да, толкова е лесно да си приготвиш нещо, което не само няма да ти навреди, а ще ти помогне, най-малкото защото знаеш произхода на всички съставки. Пробвай и сподели дали ти е харесало.