Крем супа с тиква и карфиол
Крем супа с тиква и карфиол
Нежна, пухкава и ароматна крем супа, която носи със себе си деликатен индийски привкус и истинска наслада. А най-хубавото е, че този есенно-зимен шедьовър се приготвя изключително бързо и лесно!
Оборудване
- електрическа тенджера Instant Pot или обикновена тенджера
- тиган
- пасатор
Необходими продукти
- 500-600 гр тиква цигулка сварена
- 350-400 гр карфиол
- 1 стрък праз лук
- 4 скилидки чесън
- 1/2 консерва кокосово мляко
- 10 бр кестени сварени
- 1 чл кокосово масло
- морска сол, къри и прясна мащерка на вкус
Инструкции
- Свари под налягане за 1 минута в Инстант пота нарязаните тиква и карфиол с малко вода. Ако използваш обикновена тенджера, времето на варене ще варира в зависимост от големината на парчетата.
- Междувременно сотирай нарязаните праз лук и чесън с кокосовото масло за няколко минути, докато омекнат.
- Пасирай тиквата, карфиола, празия лук и чесъна с малкото вода от варенето на зеленчуците до гладка текстура.
- Добави 1/2 от консервата с кокосово мляко. Използвай от твърдата и течната част. Пасирай отново.
- Разреди с гореща вода или домашен зеленчуков бульон, за да постигнеш желаната гъстота и разбъркай добре.
- Започни да прибавяш къри и морска сол постепенно според вкуса ти.
- Сервирай крем супата гореща с украса от нарязани варени кестени и прясна мащерка. Добави от останалото кокосово мляко, което можеш да пасираш предварително.
Допълнителна информация
Крем супата от тиква и карфиол е истински диамант в кухненската ми корона, който шлифовах съвсем случайно. Озовах се неподготвена с тиква за спасяване и резултатът е налице - мека и нежна консистенция, пъстър цвят, богат аромат и завидна хранителна стойност!В рецептата по-горе съм отбелязала, че тиквата и карфиола се варят заедно за 1 минута в Инстант пота. Истината е, че бях приготвила тиквата предварително, защото исках да направя друга рецепта, но желанието ми остана само една нереализирана идея. Затова сварих и карфиол под налягане и сътворих супа!И двата основни героя съм ги варила под налягане с малко вода, колкото да покрие нарязаните зеленчуци. Можеш да използваш и обикновена тенджера, но при всички положения не изхвърляй водата, а я използвай за пасиране. Все пак добра част от витамините и минералите им са емигрирали точно там и би било голяма загуба, ако пропуснеш да се възползваш от полезните им свойства. Разреждането на супата до предпочитаната гъстота я случих с гореща вода, но можеш да пробваш и с домашен зеленчуков бульон или повече кокосово мляко, ако обичаш аромата му и нямаш проблем с това той да доминира.За мен лично грандиозният успех на супата се крие в празия лук и чесъна. Предварителното им сотиране в кокосово масло допринася с приятен вкусов нюанс, който няма да се получи, ако просто се сварят с другите съставки.Кърито също е от ключово значение. Дълго време търсих да намеря микс, който наистина да ми допада. Затова ако нямаш представа дали къри микса, който ще използваш е перфектния за случая, прибавяй подправката поетапно. Така ще избегнеш вероятността тази приказна крем супа да се превърне в неприятна изненада и ще постигнеш желания резултат.В заключение ще споделя, че крем супата не се получи сладка, въпреки преобладаващата тиква, сорт цигулка. Вкусът е доста балансиран и нито една съставка не изпъква. Сигурно затова се получи чисто и просто перфектна.Пробвай рецептата и сподели дали и твоите сетива са останали толкова впечатлени, колкото и моите.