Крем супа от аспержи

Крем супа от аспержи
Едва три съставки, а получаваш нежна, кремообразна супа с деликатен вкус и приятен зелен аромат. Лека, но засищаща – тази супа е идеалното начало на всяко пълноценно хапване. Топла лъжица свежест, която стопля душата.
Оборудване
- 1 тиган
- 1 тенджера
- пасатор
Необходими продукти
- 600 г аспержи около 4 чаени чаши
- 1 бг картоф голям
- 2 стръка праз лук
- 4 чч зеленчуков бульон домашен
- 1 чч бадемово мляко по желание
- филирани бадеми за декорация
- студено пресован зехтин
- морска сол, черен пипер на вкус
Инструкции
- Премахни жилавата част на стеблата на аспержите, измий и подсуши. Загрей тигана с малко зехтин, нареди аспержите на един ред и сотирай за 2 минути от всяка страна или докато станат тъмно зелени и леко омекнат. Отдеи 3-4 аспержи за декорация.
- Междувременно, нарежи лука и го сотирай за 3-4 минути или докато омекне в тенджерата, с която ще приготвиш супата.
- Добави в тенджерата нарязания картоф, овкуси със сол и черен пипер, след което готви за 2-3 минути заедно с лука.
- Налей зеленчуков бульон (или вода) и бадемовото мляко. След като кипне, намали котлона и остави да къкри, докато картофите омекнат – около 15 минути.
- Добави нарязаните печени аспержи. Използвай пасатор, за да постигнеш гладка и кремообразна консистенция.
- Сервирай с поръска от филирани бадеми и малко наситнени аспержи.
Допълнителна информация
Крем супата от аспержи е не просто сезонен празник за сетивата, но и истинска доза здраве в купичка. Аспержите са богати на антиоксиданти и естествен диуретик – така те подпомагат естествената детоксикация на тялото. Картофът допринася с мекота за гладка текстура, а празът е знаменит пребиотик – храна за добрите бактерии в червата.
Ето и няколко съвета от мен, ако искаш да пробваш различни вариации на тази изкусителна супа:
Най-хубавото на тази супа е, че търпи всякакви сезонни вдъхновения – и винаги остава лека, ароматна и полезна! А най-лошото? Свежи български аспержи се намират до началото на юни. Затова побързай и се възползвай от даровете на природата още сега. 

Крем супа от аспержи
- Вместо да сотираш аспержите, можеш да ги бланшираш за 3-4 мин или докато омекнат. Това ще ти позволи да използваш тяхната вода, вместо да приготвяш зеленчуков бульон, ако нямаш под ръка.
- Бадемовото мляко дава допълнителна хранителна стойност на супата. Ако използваш млечни продукти и искаш по-класическа и плътна текстура, замени със сметана за готвене или пълномаслено краве мляко. А ако мечтаеш за по-екзотичен вкус, заложи на кокосово мляко.
- Без картоф? Замени с карфиол или тиквичка за по-лека, нисковъглехидратна версия.
- За допълнителна свежест сервирай с малко пресен сок от лайм или лимон.
- Направи си домашни крутони от нахутени питки за хрупкав ефект.
- Протеинов бонус – добави сварена киноа, конопено семе или малко леща, ако целиш по-засищаща версия.

Крем супа от аспержи

Крем супа от аспержи
