fbpx

Въведи ключова дума

Крем супа от аспержи

Крем супа от аспержи

 

Крем супа от аспержи

Едва три съставки, а получаваш нежна, кремообразна супа с деликатен вкус и приятен зелен аромат. Лека, но засищаща – тази супа е идеалното начало на всяко пълноценно хапване. Топла лъжица свежест, която стопля душата.
Време за подготовка 10 minutes
Време за готвене 30 minutes
Общо време 40 minutes
Кухня Без глутен, Веган, Нисковъглехидратен
Порции 6 порции

Оборудване

  • 1 тиган
  • 1 тенджера
  • пасатор

Необходими продукти
  

  • 600 г аспержи около 4 чаени чаши
  • 1 бг картоф голям
  • 2 стръка праз лук
  • 4 чч зеленчуков бульон домашен
  • 1 чч бадемово мляко по желание
  • филирани бадеми за декорация
  • студено пресован зехтин
  • морска сол, черен пипер на вкус

Инструкции
 

  • Премахни жилавата част на стеблата на аспержите, измий и подсуши. Загрей тигана с малко зехтин, нареди аспержите на един ред и сотирай за 2 минути от всяка страна или докато станат тъмно зелени и леко омекнат. Отдеи 3-4 аспержи за декорация.
  • Междувременно, нарежи лука и го сотирай за 3-4 минути или докато омекне в тенджерата, с която ще приготвиш супата.
  • Добави в тенджерата нарязания картоф, овкуси със сол и черен пипер, след което готви за 2-3 минути заедно с лука.
  • Налей зеленчуков бульон (или вода) и бадемовото мляко. След като кипне, намали котлона и остави да къкри, докато картофите омекнат – около 15 минути.
  • Добави нарязаните печени аспержи. Използвай пасатор, за да постигнеш гладка и кремообразна консистенция.
  • Сервирай с поръска от филирани бадеми и малко наситнени аспержи.

Допълнителна информация

Крем супата от аспержи е не просто сезонен празник за сетивата, но и истинска доза здраве в купичка.
Аспержите са богати на антиоксиданти и естествен диуретик – така те подпомагат естествената детоксикация на тялото. Картофът допринася с мекота за гладка текстура, а  празът е знаменит пребиотик – храна за добрите бактерии в червата.

Крем супа от аспержи

Ето и няколко съвета от мен, ако искаш да пробваш различни вариации на тази изкусителна супа:
  • Вместо да сотираш аспержите, можеш да ги бланшираш за 3-4 мин или докато омекнат. Това ще ти позволи да използваш тяхната вода, вместо да приготвяш зеленчуков бульон, ако нямаш под ръка.
  • Бадемовото мляко дава допълнителна хранителна стойност на супата. Ако използваш млечни продукти и искаш по-класическа и плътна текстура, замени със сметана за готвене или пълномаслено краве мляко. А ако мечтаеш за по-екзотичен вкус, заложи на кокосово мляко. 
  • Без картоф? Замени с карфиол или тиквичка за по-лека, нисковъглехидратна версия.
  • За допълнителна свежест сервирай с малко пресен сок от лайм или лимон.
  • Направи си домашни крутони от нахутени питки за хрупкав ефект.
  • Протеинов бонус – добави сварена киноа, конопено семе или малко леща, ако целиш по-засищаща версия.

Крем супа от аспержи

Най-хубавото на тази супа е, че търпи всякакви сезонни вдъхновения – и винаги остава лека, ароматна и полезна! А най-лошото? Свежи български аспержи се намират до началото на юни. Затова побързай и се възползвай от даровете на природата още сега. 

Крем супа от аспержи

Ключови думи аспержи, бадеми, зехтин, картофи, праз лук

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating