Крем с райска ябълка
Крем с райска ябълка
Лек, ефирен и засищащ! Направи си крема с райска ябълка и се наслади на естествена и пълноценна сладост само в няколко лесни стъпки.
Оборудване
- блендър
Необходими продукти
- 1 бр райска ябълка добре омекнала и узряла
- 1 чч кашу сурово и киснато поне 30 мин във вряла вода
- 2 сл какаови зърна счукани
- 200 мл кокосово мляко твърда и течна част от консерва
- 1 сл мед
- 1 чл агар-агар
- 2 сл нар зрънца
- мащерка стрък
- шам фъстък суров
Инструкции
- Сложи кашуто, кокосовото мляко и меда в блендъра и пасирай до хомогенна смес.
- Добави агар-агар към 50 мл вряла вода и изчакай да се разтвори. За по-голям желиращ ефект сложи сместа да заври и остави да къкри 2-5 минути. Смеси с обелената и наситнена райска ябълка, която е нужно да е на стайна температура или леко затоплена.
- Остави сместа да се охлади и желира.
- В стъклени чаши започни да подреждаш крема като във всяка сложиш 1 сл лъжица от райската ябълка, слой крем от кашу, 1 супена лъжица зрънца от нар, 1 супена лъжица какаови зърна, слой крем от кашу, слой райска ябълка.
- Украси със зрънца нар, какаови зърна и прясна мащерка.
- Премести чашите в хладилника и остави крема да стегне поне за 2 часа преди да му се насладиш.
Допълнителна информация
Такива бързи и лесни рецепти ми се налага да творя когато се снабдя с добро количество домашни райски ябълки, които не са третирани с препарати и те решат да узреят по едно и също време. За да ги спася от предизвестена, но ненужна гибел, някои се превръщат в смутита, други в крем.Кремът с райска ябълка се приготвя изключително лесно, особено ако вече разполагаш с киснато кашу и се маеш каква съдба да му измислиш. Ако нямаш, стандартният начин да го получиш е да го накиснеш във филтрирана вода с щипка морска сол за 4 часа. Изплакваш добре и ползваш. Но ако не ти се чака толкова дълго, спести време и го накисни за 30 минути във вряла вода, отново с малко сол.В рецептата съм използвала агар-агар, за да желирам леко райската ябълка и да предотвратя десерта да стане воднист. Желиращият ефект почти не се усеща, но ако на теб ти допада, увеличи количеството агар-агар поне двойно. Също така, ако предпочиташ по-твърд и плътен крем, а не такъв с копринена текстура, добави само твърдата част от кокосовото мляко или по-малко от течността.Обръщам внимание и на факта, че съм използвала мед. В случай че си веган без компромиси, замени съставката с подсладител по твой избор.И едно прозрение, до което стигнах прекалено късно - листенца от прясна мащерка могат да се сложат съвсем спокойно в целия крем, не само за разкош в украсата! Ароматът на подправката придава такъв изненадващ, ненатрапчив и свеж елемент във всяка хапка, че се чудя защо не съм открила тази изкусна тънкост в кулинарията по-рано! Радвам се, че все пак стигнах дотам, можеше и никога да не ми се даде тази информация.При всички положения експериментирай с рецептата по твой вкус и усмотрение. Важното е да използваш най-пълноценните съставки, които можеш да си позволиш и да се насладиш на процеса по създаване на противовъзпалителен десерт. Сподели с любим човек и заедно изпитайте радостта от всяка хапка, която природата така умело е сътворила за нас - хората.Да ти е сладко!