fbpx

Въведи ключова дума

Великденски козунак без глутен

Великденски козунак без глутен

 

 





Великденски козунак без глутен

Лек, пухкав и въздушен безглутенов козунак. Да, възможно е!
Време за подготовка 15 minutes
Време за готвене 2 hours
Общо време 2 hours 15 minutes
Кухня Без глутен, Вегетарианско, Палео
Порции 10 порции

Оборудване

  • миксер
  • хлебопекарна
  • тавичка

Необходими продукти
  

  • 300 гр безглутеново брашно Mix Bread на Schär
  • 3 бр яйца
  • 90 гр кокосова захар може и повече, носи на сладост
  • 60 гр гхи
  • 5 сл стафиди по желание и киснати в ром
  • 150 гр бадеми сурови и наситнени
  • 100 мл ядково мляко топло и по възможност домашно
  • 11 гр суха мая безглутенова
  • 1 чл гума ксантан равна
  • 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
  • 1 сл махлеб
  • 1 бр лимонена кора прясно настъргана

Инструкции
 

  • Разбий яйцата, кокосовата захар, разтопеното гхи, екстракта от бурбонска ванилия, лимонената кора и топлото ядково мляко с миксер.
  • Изсипи сместа в купата на хлебопекарната. Върху течната смес пресей безглутеновото брашно и ксантановата гума. Добави махлеба и суровите бадеми.
  • Накрая сложи маята и стафидите, предварително накиснати в ром за няколко часа. Включи на програмата за безглутенов хляб.
  • След като програмата завърши бъркането, включи за повторно бъркане и първо втасване.
  • Когато втасването приключи, изключи хлебопекарната и с намазнени ръце извади тестото. Премести го в предварително намазнена тавичка и го премеси за кратко.
  • Сложи тавата в предварително загрята на 40⁰ фурна за 50 минути, за да може тестото да втаса още.
  • Засили фурната на 200⁰ и печи за около 25 минути или до готовност. Няколко минути преди да извадиш тавата от фурната, поръси с влажна захар. Можеш да проверяваш степента на изпичане с клечки за зъби.
  • Готовият резултат го покрий с чиста кърпа и остави да изстине добре преди употеба 🙂

Допълнителна информация

Преди да се впусна в разкриване на тайни, искам да подчертая, че тази рецепта не е мое творение. Опитах куп предложения от групата Без глутен и захар е по-вкусно, но това единствено ми се получи, допадна ми и го накичих с добавки по мой вкус.
Тази година ми е шеста без глутен и едва трета със сполучлив великденски козунак. Първите три години правих нещастни опити, които се оформяха като подметка, но пък на вкус ги докарвах. Сегашната рецепта, за разлика от предходните, предлага много мек, въздушен и пухкав краен резултат, на който му липсват само и единствено конците.
А какви конкретни съвети мога да дам? Не са кой знае колко много. Факт е, че не съм пробвала да правя този козунак без разбъркване и втасване във хлебопекарна, както и да използвам различно безглутеново брашно. Някой ден със сигурност ще опитам с по-чиста разновидност, като някой от продуктите на Dove's farm, защото съставът на Mix B на Schär не ми допада. Но пък се успокоявам, че го консумирам веднъж годишно. Мая и ксантанова гума също не ползвам, освен по Великден.
Огромният плюс за мен при безглутеновите козунаци е, че не меся с ръце, не бия козунака 100 пъти в тезгяха и не извършвам други подобни забавни дейности, които нямам против да си спетя.
Всеки, който пробва рецептата, да се чувства свободен да заменя съставките или да добавя нещо от себе си, защо не?! Единствено не препоръчвам да се заменят брашното, маята и ксантановата гума, тъй като не съм експериментирала достатъчно и не гарантирам какъв ще е резултатът. А така има по-голям шанс общата ни финална цел да се постигне - небцето да пирува, стомахът да не е препълнен, но доволно хапнал и да изкараме чудесни празнични дни със семейството и приятелите!

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating