fbpx

Въведи ключова дума

Костен бульон

Костен бульон

Костен бульон

Костният бульон е богат на хранителни вещества, лесен е за храносмилане и е толкова невзискателен за приготвяне.
5 from 1 vote
Време за подготовка 15 minutes
Време за готвене 1 day
Общо време 1 day 15 minutes
Кухня Без глутен, Кето, Нисковъглехидратен, Палео
Порции 12 чаши

Необходими продукти
  

  • 1 кг телешки кокали тръбни и/или ставни, от пасищни животни
  • 2 стръка стебла от целина
  • 2 бр моркова
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 2 бр куркума прясна
  • 1 бр джинджифил пресен
  • 2 стръка босилек пресен
  • 2 стръка розмарин пресен
  • 50 мл ябълков оцет суров
  • 3 л вода

Инструкции
 

  • Измий добре кокалите и ги постави в съда за готвене. В случая използвах електрическа тенджера Instant Pot, което ми позволи да използвам функцията бавно готвене за 24 часа.
  • Нарежи на едро зеленчуците, куркумата и джинджифила, и ги добави към кокалите.
  • Прибави водата и оцета. Избери функцията за бавно готвене и нагласи за 24-часов работен режим.
  • Остави бульона да изстине преди да го прецедиш в подходящи съдове.
  • След прецеждане, дръж в хладилника. Бульонът трябва да желира и това да е очевидно преди притопляне.
  • Сервирай с пресни билки по избор.

Допълнителна информация

Костният бульон определено не изисква висши готварски умения, за да си го приготвиш. И не нужно да имаш уред за бавно готвене или електрическа тенджера (каквато аз съм използвала в случая - Instant Pot), за да се справиш успешно. Моят първи опит беше с обикновена тенджера от неръждаема стомана. Готвих го на много бавен огън за 6 часа. Изчаках го да изстине, налях го в буркани и след няколко часа беше желирал. Така че е нужно основно желание, за другото ще се погрижи печката.
Това, което смятам за много важно, обаче, е ключовата съставка. Съветвам да си набавяш телешките тръбни кокали от добър доставчик, който може да гарантира за качеството на продукта. Защо? Защото варенето на бульона на бавен огън извлича всички нутриенти от кокалите - ценните и не чак толкова ценните, като пестициди, тежки метали, остатъци от ГМО фуражи, с които животните са хранени и други подобни. 
Също ще спомена и очевидното - индустриално животно, което никога не се е докосвало до свежа трева и не е виждало слънце, няма как да те дари с особени полезности. Затова се постарай да си набавяш кокали от пасищни животни, които са гледани хуманно и не са третирани с хормони, антибиотици и други отрицателни герои. Мисията е повече от възможна благодарение на интернет и нямаш оправдание да се интоксикираш доброволно. 
Освен пресни телешки кокали, можеш да използваш каквито ти останат, след като си се насладил на домашно приготвено ястие с пилешко, агнешко, риба и тн.
Пишейки за печени кокали, не мога да не споделя, че с тях бульонът става още по-неустоим за пиене. Ако имаш време и желание, можеш да си запечеш във фурната пресните телешки кокали и зеленчуците, и след това да ги оставиш да къкрят на бавен огън. Ведната ще усетиш разликата!
Относно съхранението - на мен не ми се е случвало бульон да оцелява повече от две седмици вкъщи и никога не ми се е развалял. Пробвай да запечаташ буркана с мазнината, която се отделя по естествен път по време на варене и бульонът ти спокойно може да издържи 4 месеца в хладилника. А ако искаш да направиш по-голямо количество и да не се занимаваш няколко месеца с тази дейност, инвестирай време в стерилизация на буркани или замразяване на бутилки във фризера.
Аз лично много обичам да пия по чаша топъл бульон сутрин на гладно, независимо от сезона. Понякога когато съм на периодично гладуване, не съм си снабдила стомаха с нужните хранителни вещества и застърже, чаша бульон спасява положението. Обичам да го използвам и за всякакви супи, яхнии и подобни.
Твой ред е. Запретни ръкави, направи си бульон и сподели резултата. 
 
Ключови думи костен бульон, лук, моркови, подправки, пресен джинджифил, прясна куркума, телешки кокали, целина, чесън, ябълков оцет

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

One Comment

  1. 5 stars
    Кратко, соретнато и изчерпателно.… браво!

    Симеон Стефанов
    юни 13, 2021 Отговор

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating