Домашен кекс с пресни смокини
Домашен кекс с пресни смокини
Бърз и лесен вариант за вкусен десерт в сезона на смокините.
Оборудване
- миксер
Необходими продукти
- 4 бр яйца
- 1 чч мусковадо
- 1 сл сода погасена
- 1/2 чч брашно от касава
- 1 чч оризово брашно
- 50 мл ядково мляко
- 1 сл настъргана кора от лайм
- 15 бр смокини малки и добре узрели
- 50 гр шоколадови капки 100% натурални, без захар и емулгатори
Инструкции
- Погаси содата в 1 супена лъжица в сок от лайма.
- Избий яйцата със захарта до пухкава смес с миксер в подходяща купа.
- Започни да добавяш поетапно погасената сода, брашното от касава, оризовото брашно и ядковото мляко. Разбъркай добре до хомогенна смес.
- Финално прибави кората от лимон, шоколадовите капки и нарязаните смокини. Разбъркай с дървена лъжица, за да могат смокините да запазят целостта си.
- Излей сместа в намазнена форма за кекс.
- Печи на 250 градуса за 20-тина минути или до златиста кора на повърхността. Можеш да провериш с клечка за зъби - ако излезе суха, кексът е готов.
Допълнителна информация
Есента чука на вратата. Озоваваш се с четири огромни кутии с пресни смокини, които нямаш физическа възможност да изядеш, но не искаш и да изхвърляш. И тогава идват на помощ лесните рецепти! Кексът с пресни смокини и шоколад е действително много бърза за приготвяне и ... ядене! Тъй като сместа е безглутенова, а смокините цели, има вероятност да се озоват на дъното на тавата. Същото се случи и с шоколадовите капки, които оставих по-големи, защото не ми се трошаха предварително. Но това не трябва да те притеснява, защото крайният резултат е все така вкусен.Спокойно можеш да добавяш и други съставки в рецептата. Експериментирай смело и се наслаждавай!