Джинджифилът – с вкус на здраве
Помня преди много години (около 17 да бъда малко по-точна) спокойно си поръчвах основно ястие в един индийски ресторант в Щатите. Единственото, което вманиачено следях, е да не ми донесат нещо безбожно люто. Това не го постигнах, но пък се сблъсках челно с толкова нови вкусове, че имах чувството, че никога не съм яла храна. Е, поне индийска не бях. Вкусовете ясно ги помня и до днес, и не мога да твърдя, че ми станаха любими. Един такъв е джинджифилът. Тогава почти буквално ядях и ревях, но нали не обичам да хвърлям храна, понапънах се малко повече от необходимото да оставя минимално количество продукти в чинията. Сега в известна степен еволюирах и се научих как да го използвам така, че да сме си взаимно симпатични. Преди да стигна до начина му на употреба, обаче, първо ще се поровим из същността му.
Съдържание на статията
- Що е то
- (почти) Пълен списък с полезности при различни състояния и заболявания
- Как да използваш корен от джинджифил
- Какво работи за мен
Що е то?
Джинджифилът (Zingiber officinale) е растение с листни стебла и жълто-зелени цветове, като може да стигне височина около 1 метър. Неговото име се смята, че идва от санскритската дума singabera, което означава „с форма на рог.“ Самата подправка се прави от светлобежовите му корени, а вкусът й е пиперливо-пикантен и … различен. Произхожда от по-топлите части на Азия, като вече се отглежда и в Южна Америка и Африка.[1]
Подправката се използва като натурално лечебно средство повече от 2000 години. По-любознателните биха намерили доста доказателства за свойствата му в древните китайски, римски, гръцки и санскритски текстове, като основно е използван за подобрение на здравето и благосъстоянието.[2]
Билката има завидни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, идващи от компонентите джинджерол, шогаол и зингерон. Съставът й е богат на различни ценни вещества, като витамини B3, B4, B6 и C, фосфор, желязо, магнезий, калий, мед, манган, желязо и фосфор.
Джинджифилът може да се намери пресен, млян, под формата на етерично масло или капсули.
(почти) Пълен списък с полезности при различни състояния и заболявания
Гадене
За мен джинджифилът е един от най-добрите помощници при гадене, повръщане и виене на свят. Споделям от личен опит. Но такива са твърденията и на десетки проучвания, направени по темата. Може да се използва и от бременни при сутрешно неразположение на стомаха с минимален риск от странични ефекти, както и от раково болни, преминаващи през химиотерапия. И да не забравиш да му се насладиш, ако пътуваш на кораб и стомахът ти се окаже, че има собствено мнение по въпроса – действа безотказно и го успокоява [3]
Гъбични инфекции
Екзотичният корен има силни антибактериални свойства, за огромно съжаление на разнородното семейство на гъбичките. Това е показано в проучване, което е проведено на 36 билкови екстракта от 29 растения върху 13 човешки патогенни бактерии. Няколко от екстрактите, особено този от джинджифил, са демонстрирали завидна противогъбична активност срещу различни щамове гъбички, включително такива, които са силно резистентни на антибиотици. Проучванията конкретно върху Zingiber officinale ще продължат, тъй като този вид се счита за безопасен за консумация от нас – човеците.[4]
Бактериални инфекции
Продължавам с патогените – този път бактериални, които ни снабдяват с инфекции на пикочните пътища, бронхит и пневмония. Тук джинджифилът отново си задейства антибактериални мощности и помага на организма да възвърне естествения си баланс. Може да ти е в помощ и при наличието на пародонтални бактерии[5](не, това не означава да не си миеш зъбите!)
Стомашна язва
Джинджифилът може да се окаже в центъра на вниманието при превенция на появата на язва. Самото състояние хич не е безобидно – характеризира се със силно раздразнен стомах, дори и кървене. Бактерията хеликобактер пилори е идентифициран като основен причинител, последват от оксидативния стрес и нестероидни противовъзпалителни средства. Учени доказват, че различните компоненти на корена успяват да намалят и спрат растежа не само на бактерията, но и на свободните радикали и липидната пероксидация. Предпазват ДНК-то на клетките и прилагат успешно антиоксидантните си свойства.[6]
Отделно е проведено изследвате на плъхове, които са приели аспирин. Лекарството предизвиква развитие на язви по стомашните им стени, а сушената прах от джинджифил спомага за подобрението на състоянието им чрез намаляване на нивата на възпалителни протеини и блокиране на активността на ензимите, свързани с развитието на язви. [7]
Менструални болки
Да, този период от месеца, за който много момичета не искат да се сещат. Сигурна съм, че масово имаме забавни истории, както и (леко) болезнени такива. Аз случайно открих лек за моите премеждия и това се оказа именно джинджифила. Ходих при един китайски доктор на акупунктура и той ми каза да пробвам. А аз, като една реплика на Тома Неверни, отлагах, докато един месец, минавайки през всички кръгове на болките, реших да пробвам. Направих си запарка от пресен джинджифил, защото нямах капсули. Пих 2-3 пъти и отделно мазах ниската част на корема с етерично масло от корена. Не мога да кажа, че мина изцяло и болката повече не се върна, но положението беше значително по-добре. Следващия месец приложих различна тактика – започнах да пия чай от джинджифил 2-3 дни преди предполагаемата дата на цикъла и този щастлив момент от живота ми протече доста по-леко.
Но при други действа напълно. Дори проучване доказва, че има действие на ибупрофена, само че напълно безвредно. Също така, намалява интензивността и продължителността на болката драстично[8].
Рак
Вече има доста проучвания, които полазват ползите от джинджифила при различни видове рак – на белия дроб, дебело черво, панкреас, яйчници[10] и др. Едно от активните съединения е 6-джинджерол, което пречи на раковите клетки да се развиват и растат. Учените все още не са съвсем убедени как точно съединенията в джинджифила действат върху раковите клетки, затова коренът тепърва ще бъде подложен на още, по-задълбочени проучвания. Въпрос на време е да намерят и нови полезни свойства.
Кръвна захар и диабет
Кръвната захар (или глюкоза) е един от показатели, които е хубаво да се следи не само от хора с инсулинова резистентност и диабет, но и от здрави хора, защото тя има отношение към множество сиптоми, като уриниране, главоболие, жажда и други. В изследване от 2015 се показва положителното влияние на джинджифила върху глюкозата на гладно и гликирания хемоглобин, като първият показател е намалял с 12%, а вторият с 10%[11].
Коренът не изостава и в постиженията си при (превенция на) диабет, защото спомага за регулиране нивата на инсулина и подобряване на въглехидратния и липиден метаболизъм. Джиндифилът демонстрира и защитни функции при диабетен черен дроб, бъбреци, очи и нервна система.[12]
Болки в стави и мускули
Както вече стана ясно, джинджифилът е антибактериален и противовъзпалитенел, затова може да помогне при мускулни болки след тренировка[13] или при ревматоиден артрит, остеоартрит[14] и подагра[15].
Холестерол
Друго преимущество, с което ме изненада джинджифилът, е възможността му да намалява по естествен път нивата на холестерола и триглицеридите, което от своя страна предпазва сърцето от заболявания. Успява да редуцира LDL (лошия) холестерол, докато увеличава HDL (добрия).[16]
Мозък
Мозъкът директно се влияе негативно от оксидативния стрес и хроничното възпаление в тялото. С неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, джинджифилът единствено би допринесал за по-доброто състояние на паметта. Сред различните проучвания по темата, едно доказва, че екстракт от корена е подобрил когнитивната функция при 35-годишни жени. [17]
Храносмилане
Това е то джинджифилът – пръв помощник на стомаха. Според проучване на World Journal of Gastroenterology, коренът забързва скоростта на изпразване на стомаха с 25% в сравнение с плацебо при хора с диспепсия (лошо храносмилане). Също така, можеш да го тестваш и при спазми в стомаха и/или червата, както и ако стопанисваш повече от допустимото количество хеликобактер пилори – така ще си предпазиш чревната лигавица и ще вземеш превантивни мерки срещи развиване на потенциална язва. [18]
Омазнен черен дроб (или неалкохолна мастна чернодробна болест)
Това състояние може да е причинено от много фактори, но един добре известен е разпространението на фруктозата като подсладител. Изследванията за влиянието на джиджифила при проблемен черен дроб са едва в началото си, но в повечето случаи омазненият такъв е свързан с дислипедимия (нарушения в мастната обмяна) и триглицериди над нормата. А както разбра преди малко, джинджифилът помага за намаляването на серумните нива на холестерол в кръвта и по този начин би помогнал и за този проблем. Тематичните изследвания предстоят, а аз ги очаквам с нетърпение. [19]
Радиация
Модерният свят ни предлага и много модерни препятствия за един по-природосъобразен живот. И такъ пример е радиацията. Джинджифилът и тук се изявява като предотвратява повръщане и изкривяване на вкуса при досег с радиация. Проучване върху мишки е показало, че след инжектиране на екстракт от корена и подлагането им на гама радиационни лъчи, смъртността от стомашно-чревен произход се е намалила.[20]
Кръвообръщение
Благодарение на съдържанието си на цинк, магнезий и хром, джиджифилът би подпомогнал за нормалното кръвообръщение. Ще допринесе за подобряване на състояние като втрисане от студ, обилно потене, треска от висока температура. [21] А по този начин оказва и помощ на сърцето.
Сърце
И като стана дума за сърце…Джинджифилът има 12 антиоксидантни съединения по-значими от витамин Е, които активно се борят със свободните радикали в тялото. Също е богат на флавоноиди, които са истински бонус за сърцето. И да не забравим, че намалява окисляването на организма, което може да възпали стените на артериите.
Точно както аспирина, джинджифилът може да послужи за разреждане на кръвта и да предотврати появата на тромби, които могат до доведат до сърдечен удар. Големият плюс е, че го прави без страничните ефекти на лекарството. [22]
Множествена склероза (МС)
Това автоимунно заболяване се характеризира с хронично възпаление на централната нервна система. Към момента се провежда проучване върху противовъзпалителните, имуномодулиращите и антиксидантни характеристики на джинджифила, които биха могли да отрегулират различните клонове на имунната система. Взимайки под внимание всички по-горе изброени свойства на джинджифила, очаквам положително развитие и в тази посока. [23]
Как да използваш корен от джинджифил
Парливият вкус на пресния джинджифил не е за подценяване. Използвай го пестеливо, ако за първи път се сблъскваш с него. С течение на времето и натрупания опит ще си намериш точната доза за лична консумация.
Като допълнение към ястия е чудесен. Обели го и го настържи на ситно за супи, основни или сладки печива. Чудесно се миксира с различни маринати и сосове. Можеш да го добавиш в смутито си за разнообразие и повече отличителен вкус.
Можеш да си направиш и чай от пресен джинджифил. За това няма конкретна рецепта, зависи колко толерираш люто.
Аз лично правя следното – кипвам около 300 мл вода, добавям нарязан джинджифил колкото един палец и оставям да се запари 20-30 минути. След това пия чая чист или с пресен сок от лайм / лимон. Пробвай го и студен в летните дни.
По същия начин можеш да добавяш и по малко джинджифил във водата си. Със сигурност ще успокои стомашния дискомфорт, в случай че имаш такъв.
А какво ще кажеш за джинджифилови шотове?! Това е за напреднали. Сложи малко джинджифил в сокоизтисквачката и се наслади на резултата на екс. Аз още не съм стигнала до там, но пък ще се радвам на отзиви от осмелилите се.
Относно съхранението, спокойно можеш да го запазиш свеж до 4 седмици в хладилника. Ако не успееш, замрази го във фризера и го използвай при нужда.
По принцип джинджифилът се смята за безопасна билка. В много редки случаи може да причини диария, киселини или стомашен дискомфорт.
Важно: ако имаш проблеми със съсирването на кръвта, се консултирай с лекар преди употреба на джинджифил, тъй като той има свойството да я разрежда.
Какво работи за мен
Все по-често успявам да включа джинджифил в ежедневието си. Използвам чая преди месечни неразположения или когато се появят стомашни проблеми. Включвам го активно и когато правя опити да се сдобия с някоя настинка. До момента действа безотказно.
Отделно етеричното масло от джинджифил го добавям към различни блендове, които прилагам според предназначението им. Дори понякога капвам по няколко капки като готвя, а съм забравила да се снабдя с пресния му вариант.
Опции много, време е за експерименти!
Използвани източници:
- Mercola, J., Ginger’s many evidence-based health benefits revealed. (2014). https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/30/ginger-health-benefits.aspx
- Weil, A., Ginger. (2014). https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/herbs/ginger/
- Axe, J., 12 major benefits of ginger for body and brain. (2018). https://draxe.com/nutrition/10-medicinal-ginger-health-benefits/
- Inhibition of human pathogenic fungi by ethnobotanically selected plant extracts. (2003). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12588480/
- Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria. (2008). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18814211/
- Inhibition of gastric H+, K+-ATPase and Helicobacter pylori growth by phenolic antioxidants of Zingiber officinale. (2007). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17295419/
- Wang, Zh., Hasegawa, J., et al. Protective Effects of Ginger against Aspirin-Induced Gastric Ulcers in Rats. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763798/
- Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea. (2009). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216660/
- Rahnama, P., Montazeri, A., et al. Effect of Zingiber officinale R. rhizomes (ginger) on pain relief in primary dysmenorrhea: a placebo randomized trial. (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518208/
- Kim, M., Miyamoto, Sh., Zerumbone, a tropical ginger sesquiterpene, inhibits colon and lung carcinogenesis in mice. (2008). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.23923
- [6]-Gingerol induces cell cycle arrest and cell death of mutant p53-expressing pancreatic cancer cells. (2006). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17066513/
- Rhode, J., Fogoros, S., et al. Ginger inhibits cell growth and modulates angiogenic factors in ovarian cancer cells. (2007). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2241638/
- Khandouzi, N., Shidfar, F., et al. The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients. (2015). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/
- Li, Y., Tran, V., et al. Preventive and Protective Properties of Zingiber officinale (Ginger) in Diabetes Mellitus, Diabetic Complications, and Associated Lipid and Other Metabolic Disorders: A Brief Review. (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3519348/
- Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise. (2010). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20418184/
- Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. (2001). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11710709/
- Alton, L., 10 extraordinary health benefits of ginger. (2016). https://www.naturalhealth365.com/ginger-circulation-1805.html
- Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial. (2008). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18813412/
- Saenghong, N., Wattanathorn, J., et al. Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women. (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/
- Sahebkar, A., Potential efficacy of ginger as a natural supplement for nonalcoholic fatty liver disease. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3020385/?tool=pubmed
- Zingiber officinale exhibits behavioral radioprotection against radiation-induced CTA in a gender-specific manner. (2006). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16797061/
- Sears, Al. Ginger: A natural alternative to aspirin. (2016). https://www.naturalhealth365.com/ginger-aspirin-1979.html
- Therapeutic potentials of ginger for treatment of Multiple sclerosis: A review with emphasis on its immunomodulatory, anti-inflammatory and anti-oxidative properties. (2018). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30243185/
Собственикът на сайта blissfulhearts.bg предоставя информация от медицински източници и научни проучвания, както и от личен опит. Посетителите на сайта да не използват предоставените материали без предварителна консултация със здравен специалист или лекар.
Напълно съм съгласна с теб! Има безкрайно много свойства и е 100% натурален. Аз го пия като чай с мед и лимон. Благодаря за статията!
И аз благодаря за обратната връзка! Радвам се, че ти е била полезна 🙂