Есенна яхния с просо
Есенна яхния с просо
Сезонна, топла, носеща уют и много ценни хранителни вещества. Ако не знаеш какво да правиш просото, което само и единствено заема място в шкафа, това е твоята рецепта! Пробвай и сподели дали ти е харесала.
Оборудване
- 1 тенджера
- 1 електрическа тенджера Instant pot (по желание)
Необходими продукти
- 1 чч просо сухо
- 1 бр сладък картоф малък
- 250 гр брюкселско зеле
- 250 гр броколи
- 1 бр тиквичка средна
- 4 бр червени чушки печени
Инструкции
- Накисни 1 чаена чаша просо за 8 часа с малко ябълков оцет или пресен лимонов сок.
- Изплакни го и свари под налягане в Инстант пот с 1 ¾ чч вода за 10 мин. Изключи и след 10 минути освободи парата чрез клапана. Ако нямаш електрически уред под налягане, сготви просото в обикновена тенджера.
- Докато просото се готви, нарежи всички зеленчуци според предпочитанията си - брюкселско зеле, броколи, печени чушки, тиквичка и сладък картоф.
- В стандартна тенджера, свари сладкия картоф за минута. Добави брюкселското зеле и броколи. След още 1 минута прибави тиквичката и печените чушки.
- Финално прибави просото и допълнително вода или зеленчуков бульон в зависимост от консистенцията, която искаш.
- Ако желаеш яхнията да е по-гъста, отлей 100-150 мл от бульон в чаша, остави да се охлади, добави 1 чл картофено нишесте и разбъркай добре. Върни сместа в яхнията, разбъркай и след 2-3 минути отстрани тенджерата от котлона.
- Добави подправки като чубрица, риган, червен пипер, морска сол, сминдух или други според вкуса си.
- Мазнина като гхи или зехтин прибави след като махнеш яхнията от котлона или преди сервиране.
- Поръси с малко едър червен пипер и/или свеж магданоз преди да се насладиш на творението си.
Допълнителна информация
Просо или българският отговор на киноа!Често питам клиентите си дали използват тази зърнена култура в домашно приготвената си храна и обичайният отговор е не. Затова реших да споделя аз какво правя с просото.Въпреки че рецептата (според мен) е кристало ясна, ето някои съвети, които можеш да приложиш, за да я разнообразиш по свой вкус:
- използването на електрическа тенджера под налягане не е задължително условие за успех. По-скоро не пропускай кисненето на просото за 8 часа с качествен ябълков оцет. Така ще намалиш количеството на фитиновата киселина, ензимните инхибитори и сапонините в зърнената култура. След това изплакни добре под течаща вода и свари в обикновена тенджера за 20 минути. Важно е просото да се вари под похлупак, а след като го махнеш от котлона, добави малко масло и или зехтин, за да не слепне.
- нямаш всички налични зеленчуци? Сложи каквото имаш! Важното е да заложиш на различни цветове, за да си гарантираш богат прием на хранителни вещества.
- мазнината я добавям накрая, защото сътворих рецептата по време на сезонното предизвикателство 14 разтоварващи дни. В този ден не хапвах животински продукти, а след 2-3 дни добавих гхи към менюто си. Така използвах яхнията според нуждите си - ту с растителна мазнина, ту с животинска.
- изборът на подправки го оставям на теб. Прибави тези, които ще събудят апетита ти за пълноценна и природосъобразна храна.
- Гъстотата също зависи от теб. Можеш да пропуснеш добавянето на картофено нишесте (или друго по избор) или да използваш по-малко. Моята цел беше видима гъстота и точно нея постигнах.