fbpx

Въведи ключова дума

Есенна яхния с просо

Есенна яхния с просо

 

Есенна яхния с просо

Сезонна, топла, носеща уют и много ценни хранителни вещества. Ако не знаеш какво да правиш просото, което само и единствено заема място в шкафа, това е твоята рецепта! Пробвай и сподели дали ти е харесала.
Време за подготовка 10 minutes
Време за готвене 20 minutes
Киснене на просо 8 hours
Общо време 8 hours 30 minutes
Кухня Без глутен, Веган, Вегетарианско, Нисковъглехидратен
Порции 12 порции

Оборудване

  • 1 тенджера
  • 1 електрическа тенджера Instant pot (по желание)

Необходими продукти
  

  • 1 чч просо сухо
  • 1 бр сладък картоф малък
  • 250 гр брюкселско зеле
  • 250 гр броколи
  • 1 бр тиквичка средна
  • 4 бр червени чушки печени

Инструкции
 

  • Накисни 1 чаена чаша просо за 8 часа с малко ябълков оцет или пресен лимонов сок.
  • Изплакни го и свари под налягане в Инстант пот с 1 ¾ чч вода за 10 мин. Изключи и след 10 минути освободи парата чрез клапана. Ако нямаш електрически уред под налягане, сготви просото в обикновена тенджера.
  • Докато просото се готви, нарежи всички зеленчуци според предпочитанията си - брюкселско зеле, броколи, печени чушки, тиквичка и сладък картоф.
  • В стандартна тенджера, свари сладкия картоф за минута. Добави брюкселското зеле и броколи. След още 1 минута прибави тиквичката и печените чушки.
  • Финално прибави просото и допълнително вода или зеленчуков бульон в зависимост от консистенцията, която искаш.
  • Ако желаеш яхнията да е по-гъста, отлей 100-150 мл от бульон в чаша, остави да се охлади, добави 1 чл картофено нишесте и разбъркай добре. Върни сместа в яхнията, разбъркай и след 2-3 минути отстрани тенджерата от котлона.
  • Добави подправки като чубрица, риган, червен пипер, морска сол, сминдух или други според вкуса си.
  • Мазнина като гхи или зехтин прибави след като махнеш яхнията от котлона или преди сервиране.
  • Поръси с малко едър червен пипер и/или свеж магданоз преди да се насладиш на творението си.

Допълнителна информация

Просо или българският отговор на киноа!
Често питам клиентите си дали използват тази зърнена култура в домашно приготвената си храна и обичайният отговор е не. Затова реших да споделя аз какво правя с просото.

Есенна яхния с просо

Въпреки че рецептата (според мен) е кристало ясна, ето някои съвети, които можеш да приложиш, за да я разнообразиш по свой вкус:
  • използването на електрическа тенджера под налягане не е задължително условие за успех. По-скоро не пропускай кисненето на просото за 8 часа с качествен ябълков оцет. Така ще намалиш количеството на фитиновата киселина, ензимните инхибитори и сапонините в зърнената култура. След това изплакни добре под течаща вода и свари в обикновена тенджера за 20 минути. Важно е просото да се вари под похлупак, а след като го махнеш от котлона, добави малко масло и или зехтин, за да не слепне. 
  • нямаш всички налични зеленчуци? Сложи каквото имаш! Важното е да заложиш на различни цветове, за да си гарантираш богат прием на хранителни вещества.
  • мазнината я добавям накрая, защото сътворих рецептата по време на сезонното предизвикателство 14 разтоварващи дни. В този ден не хапвах животински продукти, а след 2-3 дни добавих гхи към менюто си. Така използвах яхнията според нуждите си - ту с растителна мазнина, ту с животинска. 
  • изборът на подправки го оставям на теб. Прибави тези, които ще събудят апетита ти за пълноценна и природосъобразна храна. 
  • Гъстотата също зависи от теб. Можеш да пропуснеш добавянето на картофено нишесте (или друго по избор) или да използваш по-малко. Моята цел беше видима гъстота и точно нея постигнах.

Есенна яхния с просо

Рецептата е лесна и доста засищаща. Ако смяташ, че сготвеното количество е прекалено щедро за твоите нужди, намали съставките на половина или си замрази част от яхнията. Ще ти влезе в употреба след месец-два.
При всички случаи обаче, не подминавай днешното ми предложение! Благодарение на хранителната си плътност, със сигурност ще допринесе за разнообразието от нутриенти, с които снабдяваш тялото си. Използвай рецептата като основно ястие или като гарнитура към месни и морски вкусотии.
Сподели с близки и се насладете за-Едно!

Есенна яхния с просо

Ключови думи броколи, брюкселско зеле, просо, сладък картоф, тиквички, червени чушки

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating