Домашно ядково мляко от лешници
Домашно ядково мляко от лешници
Домашното ядково мляко е изключително бързо за приготвяне, по-вкусно и по-полезно от готовите предложения. А най-хубавото е, че предложените пропорции важат за всякакви ядки и семена! Затова не се ограничавай само с лешници, пробвай и с други разновидности. А защо да не си направиш и някой уникален микс?!
Оборудване
- блендър
- тензух
Необходими продукти
- 1 чч лешници сурови и предварително киснати 8 часа във вода и щипка хималайска сол
- 1 л вода
Инструкции
- Накисни суровите лешници за 8-12 часа във вода с щипка хималайска сол.
- Изплакни добре и ги сложи в блендъра с 1 литър филтрирана вода.
- Миксирай за 1-2 минути до хомогенна смес.
- Прецеди през двойна марля, тензух или торбичка за цедене на ядкови млека, т. нар. „nut bag“.
- Премести в стъклена бутилка и съхранявай в хладилника.
Допълнителна информация
Тайната на домашно приготвеното ядково мляко е, че няма особена тайна в направата му. Слагаш суровите и киснати ядки в блендъра, добавяш вода, миксираш, прецеждаш и за следващите няколко дни разполагаш с вкусна и питателна напитка за кафе, смутита, различни рецепти, самостоятелна консумация и така нататък.Ядките е желателно да се киснат с малко хималайска сол, за да се неутрализират ензимните инхибитори, които пречат на храносмилателните ензими да си свършат пълноценно работата и храната, която се консумира да се усвои напълно. Имай предвид, че ядките набъбват от водата, затова не я пести като ги заливаш, нека да ги покрие с поне 4-5 см отгоре.Независимо какви ядки използваш, самата напитка имаш възможността да си я приготвиш по различни начини. Аз лично винаги предпочитам натуралния вариант (ядки+вода), но след като отцедиш млякото, можеш да го върнеш в блендъра и да добавиш подправки и/или подсладители по желание. Най-често изпозваните са фурми и канела, които придават приятен аромат подходящ дори и за сутрешното кафе. И още една идея - стопли чаша мляко от лешници, добави сурово какао на прах и се върни в детските си години, когато млякото с какао беше една от най-любимите напитки. 🙂 Какво да направиш с пулпата, която остава от ядковото мляко? Определено мястото й не е в боклука. Можеш да я добавиш в различни рецепти като сурови бонбони Нутела, джинджифилови сладки, торта с райска ябълка и шоколад, смутита, хляб, мъфини, кексове и каквото друго ти е на сърце. Въпрос на креативност и експерименти. Ако имаш екстра количество воля, дехидратирай пулпата на фурна преди да я използвай - действие, с което аз не мога да се похваля за момента. А защо да се занимаваш с правене на ядково мляко вкъщи като има достатъчно варианти в магазините? Защото колкото и да е еко или био, купеният продукт обикновено съдържа най-разнообразни консерванти, сгъстители, подобрители и/или други знайни и незнайни добавки. Също така е пастьоризиран, за да му се удължи срока на годност, а този процес намалява хранителната му стойност и отнема много от аромата. И не на последно място - домашното излиза доста по-икономически изгодно.Затова си намери хубави български лешници, включи си желанието на режиш "действам" и се наслади на резултата. Няма да съжаляваш!