fbpx

Въведи ключова дума

Домашен сладолед с тахан

Домашен сладолед с тахан

 

Домашен сладолед с тахан

Домашен сладолед с тахан - толкова лесен, вкусен, кремообразен и питателен! Опитай и ще повториш.
Време за подготовка 20 minutes
Време за замразяване 4 hours
Общо време 4 hours 20 minutes
Кухня Без глутен, Вегетарианско, Нисковъглехидратен, Палео
Порции 10 порции

Оборудване

  • блендър
  • съд за съхранение

Необходими продукти
  

  • 1 бр консерва пълномаслено кокосово мляко охладено
  • 1 чч пълнозърнест сусамов тахан около 200 гр
  • 1 бр банан нарязан и замразен
  • 2 сл мед
  • 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
  • 3 сл сурово какао на прах
  • 2 сл черен шоколад натрошен
  • 1 щипка морска сол

Инструкции
 

  • Сложи в блендъра следните съставки - кокосово мляко, сусамов тахан, банан, екстракт от бурбонска ванилия, мед и щипка морска сол.
    Миксирай до хомогенна смес.
  • Излей 2/3 от сместа в подходящ съд, в който ще замразиш сладоледа във фризера.
    Към останалата 1/3 смес в блендъра, добави суровото какао на прах и пак миксирай до хомогенна консистенция.
  • Излей шоколадовата смес от блендъра върху сместа в съда, поръси с натрошени парченца шоколад и разбъркай леко с лъжица, за да се слеят цветовете и да се изпъстри сладоледа.
  • Затвори съда с капак и замрази във фризера за 4-6 часа.
  • Остави сладоледа за 20-30 минути на стайна температура преди да сервираш, за да отпусне малко.
  • Поднеси в подходящи купички и поръси с още натрошен шоколад. Гарнирай с горски плодове или други, според вкуса ти.

Допълнителна информация

Първият ми опит за домашен сладолед - успешен! И то без услугите на машина за сладолед!

Домашен сладолед с тахан

Ето и няколко идеи, които можеш да изпробваш, за да се получи твоя резултат още по-сполучлив:
  • освен пълномаслено кокосово мляко, можеш да използваш и кокосова сметана за разбиване,
  • сусамовият тахан не е задължителен; пробвай с тахан от кашу, лешници, бадеми, орехи...,
  • вместо натрошен черен шоколад, сложи натурални шоколадови капчици без соев лецитин и захар,
  • украси подобаващо с плодове според вкуса ти; аз заложих на собственоръчно брани горски малини и домашни боровинки,
  • не добавяй замразен банан за още по-наситен и плътен вкус или сложи повече от посоченото количество за естествена сладост,
  • а защо да не пробваш със замразени манго, кайсии или праскови?!

Горски плодове за украса

След като приготвиш сместа за сладолед, можеш да я замразиш в пластмасов, алуминиев, силиконов или друг подходящ за фризера съд. Също така, можеш да я разпределиш в индивидуални формични за сладолед.
А преди да се насладиш на този неповторим десерт, не забравяй да го извадиш поне 20 минути по-рано и го остави да отпусне на стайна температура. Но дори и да го забравиш за по-дълго време, няма да стане воднист и да се разтече, както обича да се държи масовият сладолед. И така, рискът да си окапеш дрехите драстично намалява. 

Домашен сладолед с тахан

Сладоледът с тахан е прекрасен за хапване както в летните жеги, така и в прохладните пролетни и есенни дни. Рецептата подлежи на множество експерименти, любезно предоставени от личното ти въображение. Най-хубавото е, че има потенциал да си остане все така лесна и хранителна, ако използваш пълноценни съставки и вложиш нужното количество любов!
Сподели с любимите хора и се насладете на този сладък момент заедно! 

Домашен сладолед с тахан

Ключови думи банан, домашен сладолед, екстракт от бурбонска ванилия, кокосово мляко, мед, морска сол, сурово какао на прах, сусамов тахан, черен шоколад

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

2 коментара

  1. Сладоледа е страхотен! Аз замених меда с еритритол и сусамовия тахан с бадемов, сложих и повечко шоколад и си облизах пръстите!

    Жулиета
    окт. 2, 2023 Отговор
    • Това е прекрасно! Благодаря за споделения опит и … да Ви е сладко 🙂

      Eva
      ное. 19, 2023 Отговор

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating