Домашен сладолед с тахан

Домашен сладолед с тахан
Домашен сладолед с тахан - толкова лесен, вкусен, кремообразен и питателен! Опитай и ще повториш.
Оборудване
- блендър
- съд за съхранение
Необходими продукти
- 1 бр консерва пълномаслено кокосово мляко охладено
- 1 чч пълнозърнест сусамов тахан около 200 гр
- 1 бр банан нарязан и замразен
- 2 сл мед
- 1 сл екстракт от бурбонска ванилия
- 3 сл сурово какао на прах
- 2 сл черен шоколад натрошен
- 1 щипка морска сол
Инструкции
- Сложи в блендъра следните съставки - кокосово мляко, сусамов тахан, банан, екстракт от бурбонска ванилия, мед и щипка морска сол. Миксирай до хомогенна смес.
- Излей 2/3 от сместа в подходящ съд, в който ще замразиш сладоледа във фризера. Към останалата 1/3 смес в блендъра, добави суровото какао на прах и пак миксирай до хомогенна консистенция.
- Излей шоколадовата смес от блендъра върху сместа в съда, поръси с натрошени парченца шоколад и разбъркай леко с лъжица, за да се слеят цветовете и да се изпъстри сладоледа.
- Затвори съда с капак и замрази във фризера за 4-6 часа.
- Остави сладоледа за 20-30 минути на стайна температура преди да сервираш, за да отпусне малко.
- Поднеси в подходящи купички и поръси с още натрошен шоколад. Гарнирай с горски плодове или други, според вкуса ти.
Допълнителна информация
Първият ми опит за домашен сладолед - успешен! И то без услугите на машина за сладолед!
Ето и няколко идеи, които можеш да изпробваш, за да се получи твоя резултат още по-сполучлив:
След като приготвиш сместа за сладолед, можеш да я замразиш в пластмасов, алуминиев, силиконов или друг подходящ за фризера съд. Също така, можеш да я разпределиш в индивидуални формични за сладолед.А преди да се насладиш на този неповторим десерт, не забравяй да го извадиш поне 20 минути по-рано и го остави да отпусне на стайна температура. Но дори и да го забравиш за по-дълго време, няма да стане воднист и да се разтече, както обича да се държи масовият сладолед. И така, рискът да си окапеш дрехите драстично намалява.
Сладоледът с тахан е прекрасен за хапване както в летните жеги, така и в прохладните пролетни и есенни дни. Рецептата подлежи на множество експерименти, любезно предоставени от личното ти въображение. Най-хубавото е, че има потенциал да си остане все така лесна и хранителна, ако използваш пълноценни съставки и вложиш нужното количество любов!Сподели с любимите хора и се насладете на този сладък момент заедно! 

Домашен сладолед с тахан
- освен пълномаслено кокосово мляко, можеш да използваш и кокосова сметана за разбиване,
- сусамовият тахан не е задължителен; пробвай с тахан от кашу, лешници, бадеми, орехи...,
- вместо натрошен черен шоколад, сложи натурални шоколадови капчици без соев лецитин и захар,
- украси подобаващо с плодове според вкуса ти; аз заложих на собственоръчно брани горски малини и домашни боровинки,
- не добавяй замразен банан за още по-наситен и плътен вкус или сложи повече от посоченото количество за естествена сладост,
- а защо да не пробваш със замразени манго, кайсии или праскови?!

Горски плодове за украса

Домашен сладолед с тахан

Домашен сладолед с тахан

Сладоледа е страхотен! Аз замених меда с еритритол и сусамовия тахан с бадемов, сложих и повечко шоколад и си облизах пръстите!
Това е прекрасно! Благодаря за споделения опит и … да Ви е сладко 🙂