fbpx

Въведи ключова дума

Джуркана коприва

Джуркана коприва

 

Джуркана коприва

Свежо ястие с наситен дъх на коприва и много пролетно-лятно настроение!
Време за подготовка 30 minutes
Време за готвене 20 minutes
Общо време 50 minutes
Кухня Без глутен, Вегетарианско, Нисковъглехидратен
Порции 4 порции

Оборудване

  • 2 тенджери

Необходими продукти
  

  • 250 гр свежа коприва
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка пресен чесън
  • 3 бр червени чушки печени и обелени
  • 4 бр яйца
  • 3 сл безглутеново брашно
  • 2 сл гхи
  • 2 сл орехи натрошени
  • 2 сл овче сирене натрошено
  • червен пипер и морска сол на вкус
  • 2-3 чаши вода

Инструкции
 

  • Почисти копривата от дръжките и наранените листа. Измий добре под течаща вода и я свари с 2-3 чаши вода и малко морска сол за 5 минути. Махни от котлона, отцеди и намачкай с дървена лъжица. Запази водата от копривата, ще ти трябва за по-късно.
  • В друга тенджера с дебело дъно сложи нарязания лук с двете лъжици гхи. Сотирай за 1 минута, добави брашното и намали котлона.
  • Прибави 2 чаши вода от копривата и разбъркай добре за около 3-4 минути, за да се разбият всички бучки на брашното.
  • Прибави към лука копривата и нарязаните печени червени чушки. Можеш да добавиш още една чаша вода от копривата, ако сместа ти е прекалено гъста. Остави да къкри на слаб огън още 2-3 минути, като разбъркваш често, за да не загори.
  • Финално добави 4 разбити яйца, червен пипер и морска сол на вкус, и накълцания пресен чесън. Разбърквай постоянно, докато яйцата се сготвят и накъсат. Махни от котлона и остави да се задуши за около 10 минути преди сервиране.
  • По желание поръси всяка порция с начукани орехи и/или овче сирене.

Допълнителна информация

Копривата е незаменим дар от природата, който тя ни поднася с наситен зелен цвят и осезаема парливост. Ако си истински ентусиаст като мен, не забравяй да използваш платнени или латексови  ръкавици като береш свежите й връхчета.
За приготвянето на джуркана коприва се използва използва съда джурулек, наричан още джурка или джурулка. Тъй като аз не разполагам с такъв, реших да се доверя на услугите на стари стоманени тенджери, едната от които е с дебело дъно.

Джуркана коприва

Стъпките за приготвяне на гозбата са доста лесни и ясни. Приветствам те да променяш съставките според желанието си и да експериментираш на воля. Например, да добавиш повече коприва, да направиш яйцата забулени, да сложиш сотирани гъби преди сервиране и така нататък.
А за колко време реално ще приготвиш този вкусен шедьовър? Зависи от сръчността на чистене на копривата и креативността, която ще те връхлети пред котлона!
Каквото и да се случи, не забравяй да се насладиш на резултата! 

Джуркана коприва

Ключови думи гхи, коприва, овче сирене, орехи, пресен лук, пресен чесън, червени чушки, яйца

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating