Джуркана коприва
Джуркана коприва
Свежо ястие с наситен дъх на коприва и много пролетно-лятно настроение!
Оборудване
- 2 тенджери
Необходими продукти
- 250 гр свежа коприва
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен чесън
- 3 бр червени чушки печени и обелени
- 4 бр яйца
- 3 сл безглутеново брашно
- 2 сл гхи
- 2 сл орехи натрошени
- 2 сл овче сирене натрошено
- червен пипер и морска сол на вкус
- 2-3 чаши вода
Инструкции
- Почисти копривата от дръжките и наранените листа. Измий добре под течаща вода и я свари с 2-3 чаши вода и малко морска сол за 5 минути. Махни от котлона, отцеди и намачкай с дървена лъжица. Запази водата от копривата, ще ти трябва за по-късно.
- В друга тенджера с дебело дъно сложи нарязания лук с двете лъжици гхи. Сотирай за 1 минута, добави брашното и намали котлона.
- Прибави 2 чаши вода от копривата и разбъркай добре за около 3-4 минути, за да се разбият всички бучки на брашното.
- Прибави към лука копривата и нарязаните печени червени чушки. Можеш да добавиш още една чаша вода от копривата, ако сместа ти е прекалено гъста. Остави да къкри на слаб огън още 2-3 минути, като разбъркваш често, за да не загори.
- Финално добави 4 разбити яйца, червен пипер и морска сол на вкус, и накълцания пресен чесън. Разбърквай постоянно, докато яйцата се сготвят и накъсат. Махни от котлона и остави да се задуши за около 10 минути преди сервиране.
- По желание поръси всяка порция с начукани орехи и/или овче сирене.
Допълнителна информация
Копривата е незаменим дар от природата, който тя ни поднася с наситен зелен цвят и осезаема парливост. Ако си истински ентусиаст като мен, не забравяй да използваш платнени или латексови ръкавици като береш свежите й връхчета.За приготвянето на джуркана коприва се използва използва съда джурулек, наричан още джурка или джурулка. Тъй като аз не разполагам с такъв, реших да се доверя на услугите на стари стоманени тенджери, едната от които е с дебело дъно.Стъпките за приготвяне на гозбата са доста лесни и ясни. Приветствам те да променяш съставките според желанието си и да експериментираш на воля. Например, да добавиш повече коприва, да направиш яйцата забулени, да сложиш сотирани гъби преди сервиране и така нататък.А за колко време реално ще приготвиш този вкусен шедьовър? Зависи от сръчността на чистене на копривата и креативността, която ще те връхлети пред котлона!Каквото и да се случи, не забравяй да се насладиш на резултата!