fbpx

Въведи ключова дума

Джуркана коприва

Джуркана коприва

 

Джуркана коприва

Свежо ястие с наситен дъх на коприва и много пролетно-лятно настроение!
Време за подготовка 30 minutes
Време за готвене 20 minutes
Общо време 50 minutes
Кухня Без глутен, Вегетарианско, Нисковъглехидратен
Порции 4 порции

Оборудване

  • 2 тенджери

Необходими продукти
  

  • 250 гр свежа коприва
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка пресен чесън
  • 3 бр червени чушки печени и обелени
  • 4 бр яйца
  • 3 сл безглутеново брашно
  • 2 сл гхи
  • 2 сл орехи натрошени
  • 2 сл овче сирене натрошено
  • червен пипер и морска сол на вкус
  • 2-3 чаши вода

Инструкции
 

  • Почисти копривата от дръжките и наранените листа. Измий добре под течаща вода и я свари с 2-3 чаши вода и малко морска сол за 5 минути. Махни от котлона, отцеди и намачкай с дървена лъжица. Запази водата от копривата, ще ти трябва за по-късно.
  • В друга тенджера с дебело дъно сложи нарязания лук с двете лъжици гхи. Сотирай за 1 минута, добави брашното и намали котлона.
  • Прибави 2 чаши вода от копривата и разбъркай добре за около 3-4 минути, за да се разбият всички бучки на брашното.
  • Прибави към лука копривата и нарязаните печени червени чушки. Можеш да добавиш още една чаша вода от копривата, ако сместа ти е прекалено гъста. Остави да къкри на слаб огън още 2-3 минути, като разбъркваш често, за да не загори.
  • Финално добави 4 разбити яйца, червен пипер и морска сол на вкус, и накълцания пресен чесън. Разбърквай постоянно, докато яйцата се сготвят и накъсат. Махни от котлона и остави да се задуши за около 10 минути преди сервиране.
  • По желание поръси всяка порция с начукани орехи и/или овче сирене.

Допълнителна информация

Копривата е незаменим дар от природата, който тя ни поднася с наситен зелен цвят и осезаема парливост. Ако си истински ентусиаст като мен, не забравяй да използваш платнени или латексови  ръкавици като береш свежите й връхчета.
За приготвянето на джуркана коприва се използва използва съда джурулек, наричан още джурка или джурулка. Тъй като аз не разполагам с такъв, реших да се доверя на услугите на стари стоманени тенджери, едната от които е с дебело дъно.

Джуркана коприва

Стъпките за приготвяне на гозбата са доста лесни и ясни. Приветствам те да променяш съставките според желанието си и да експериментираш на воля. Например, да добавиш повече коприва, да направиш яйцата забулени, да сложиш сотирани гъби преди сервиране и така нататък.
А за колко време реално ще приготвиш този вкусен шедьовър? Зависи от сръчността на чистене на копривата и креативността, която ще те връхлети пред котлона!
Каквото и да се случи, не забравяй да се насладиш на резултата! 

Джуркана коприва

Ключови думи гхи, коприва, овче сирене, орехи, пресен лук, пресен чесън, червени чушки, яйца

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating