fbpx

Въведи ключова дума

Пролетен пай с пресни череши

Пролетен пай с пресни череши

 



Пролетен пай с пресни череши

Свеж и различен плодов пай за пролетните дни!
5 from 1 vote
Време за подготовка 30 minutes
Време за готвене 1 hour 30 minutes
Общо време 2 hours
Кухня Без глутен, Вегетарианско, Палео
Порции 8 парчета

Оборудване

  • кръгла тава 24 см

Необходими продукти
  

Тесто

  • 1 чч бадемово брашно
  • 1 чч кокосово брашно
  • 1/2 чч брашно от касава
  • 2 бр яйца
  • 1/2 чч гхи разтопено

Пълнеж

  • 1 кг череши пресни, обезкостени
  • 2 сл лимонов сок прясно изцеден
  • 2 сл нишесте от тапиока (+ 2 сл вода)
  • 1/2 чч мед кокосова захар или подсладител на вкус

Инструкции
 

Тесто

  • Сложи трите брашна в купа, прибави разтопеното гхи и яйцата.
  • Умеси добре до еднородно тесто и го сложи да почине за 30 мин в хладилника.

Пълнеж

  • Докато тестото почива, сложи черешите и лимоновия сок да врят за 5 минути на тих огън.
  • Разтвори добре нишестето от тапиока в 2 сл вода и добави към черешите. Остави сместа да ври на тих огън още 3-4 минути, докато сокът започна да се сгъстява.
  • Махни от огъня, добави меда и разбъркай добре до пълното му разтваряне.

Пай

  • Извади тестото от хладилника и го раздели на две. В намазнена тава с гхи започни да разстилаш едната топка тесто. Можеш да подпомогнеш процеса ако използаш дъното на по-голяма чаша за грубо разтилане и после дооформиш с ръце.
  • Другата топка тесто я върни в хладилника. Сложи тавата да се пече на 180 градуса за около 10 мин.
  • Извади тавата от фурната и излей вече охладената черешова смес.
  • Разточи внимателно между два намазнени листа хартия за печене втората топка тесто. Имайки предвид че е без глутен, внимателно го пренеси върху пая. Изрежи излишното тесто, запечатай отстрани, намажи повърхността с малко гхи и печи на 180 градуса за около 30 мин или до златисто.

Допълнителна информация

Такива прекрасни рецепти се раждат като се озова с повече домашни череши, отколкото мога да изям. Но няма как да не призная, че най-закачливата част е да им се премахнат костилките. В случая използвах безопасна игла и се справих за около 30 минути, без видими петна по всичките ми дрехи.
Черешовият пай е доста лек и свеж, а самите плодове могат да се заместят с други сезонни в зависимост от личните предпочитания.
Съветът, който мога да дам е основно за тестото - не се притеснявай, ако се натроши. Все пак е без глутен, а именно той го прави разтегливо. Ако тази версия не те устройва, експериментирай смело, намери своята подходяща смес и направи пая с него.

Черешов пай

Подславителят, който съм използвала в случая, е мед. Тъй като не е подходящо да се подлага на топлинна обработка, реших да го добавя към черешите след като махна тенджерата от котлона. Ако използваш кокосова захар, прибави я в самото начало, за да може да се разтвори напълно.
Не забравяй да оставиш десерта да се охлади добре преди да сервираш. Това ще даде шанс на тестото да стегне и да се троши по-малко при рязане.
Сервирай по желание с ванилов сладолед и се наслади!
PS: Рецептата не съм я пробвала със замразени плодове, но не виждам причина да не стане прекрасна и с тях!

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

One Comment

  1. 5 stars
    Фантастично свежо! Браво!

    Даниела Иванова
    юни 17, 2021 Отговор

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating