Брауни с кестени
Брауни с кестени
Шоколадово изкушение, топящо се в устата! Истински празник за небцето!
Оборудване
- миксер
- тава 16х26 см
Необходими продукти
- 500 гр кестени варени
- 1/2 чч безглутеново брашно Doves farm
- 4 бр яйца
- 200 гр какаова паста
- 200 гр гхи
- 10-15 бр пекани сурови
- 1 1/4 чч кокосова захар
- 1 чл екстракт от бурбонска ванилия
- 1/2 чл бакпулвер
- 1 щипка морска сол
Инструкции
- Обели 500 гр сварени кестени в купа. Трябва да получиш около 2 чаени чаши.
- Миксирай кестените добре, за да се надробят възможно най-много.
- На водна баня разтопи какаовата паста и гхито. Отстрани от котлона, за да се охлади.
- В отделна купа миксирай яйцата, кокосовата захар, екстракта от ванилия и бакпулвера.
- Добави шоколадовата смес и отново миксирай добре.
- Финално прибави брашното и солта. Разбий до хомогенна смес.
- Изсипи сместа в предварително намазнена тава или върху хартия за печене.
- Нареди пеканите и печи на предварително загрята фурна на 180˚C за 25 минути. Тествай с клечка за зъби - трябва да излезе с влажни трохички по нея.
- Остави браунито да се охлади напълно в тавата преди да го нарежеш и да му се насладиш.
Допълнителна информация
Каквото и да кажа за това брауни, все ще е малко!Действително не се прави за толкова дълго време, ако се мотивираш да обелиш кестените без да се разсейваш (като мен) или помолиш някой другар да свърши тази иначе така успокояваща работа вместо теб. При всички положения, обаче, това е един отличен вариант да използваш кестените, ако са ти дошли в повече след поредното варене и няма да ги ядеш. Разтопяването на какаовата паста става по традиционен начин на водна баня. Нужна ти е тенджера (може и по-плитка), в която да сложиш малко вода. Натроши пастата на по-ситни парченца в огнеопорен съд и го постави в тенджерата. Включи котлона на ниска температура и разбърквай периодично, докато пастата се разтопи. Сега е перфектният момент да добавиш и гхито.Това е сложната част. С магическата помощ на миксера, смеси всички съставки бързо и лесно до хомогенна смес. Печи по инструкциите и тествай смело това произведение на изкуството с клечка за зъби след 20-тата минута. Не се притеснявай, че тя ще излезе с влажни трошички по нея. След като браунито изстине и стегне, то трябва да е със сочен вкус, различен от типичната по-суха консистенция на кекса.За още по-богато и интензивно шоколадово изживяване, можеш да предвидиш малко повече какаова паста (около 50 гр) за водната баня и да си подсигуриш достатъчно разтопен шоколад за заливка на браунито. Имай предвид че по рецепта разтопеният шоколад е неподсладен. Използвай го така или добави подходящ подсладител на вкус заедно с гхито, за да се разтвори напълно. Вторият избор е съпроводен от решението дали да сложиш по-малко кокосова захар в сместа за браунито, а това засиви от личните ти предпочитания за сладост. Залей изстиналото брауни с охладената глазура и го сложи в хладилника да стегне за 1-2 часа. Сега вече е абсолютно готово за разрязване и дегустация. Резултатът на мен лично ми е любим и без глазура! Надявам се и на теб да ти допадне.