Боядисване на яйца с естествени бои
Боядисване на яйца с естествени бои
Нашите предци са знаели как да си боядисат великденските яйца с естествени багрила. Ако все още темата ти е далечна, но търсиш варианти да не разчиташ на синтетични бои от хранителните магазини, запознай се с някои лесни и забавни техники по-долу и не се колебай да ги приложиш. Освен че предлагат истинско веселие за цялото семейство, намаляват и токсичния товар в организма, което си е истински бонус в днешни дни.
Оборудване
- тенджери
- буркани
Необходими продукти
- 2 чч лилаво зеле нарязано на ситно
- 2 чч цвекло нарязано на ситно или настъргано
- 1 чч боровинки замразени
- 2 шепи люспи от лук жълт и/или червен
- 2 сл брош
- 5 корена куркума
- 3 сл куркума на прах
- 3 сл кафе мляно
- 2 чч червено вино
- оцет
- морска сол
- олио
Инструкции
- Сложи 2 чч лилаво зеле/цвекло или 1 чч боровинки в тенджера. Добави 2 чч студена вода и малко сол.
- Прибави 2-3 яйца на стайна температура и премести тенджерата на котлона. Ако е нужно, добави още вода, за да покрие яйцата.
- Вари около 15 минути на тих огън, след което извади яйцата и ги остави да изстинат.
- Прецеди течността от тенджерата в буркан, добави 2 сл оцет и използвай за последващо обагряне на други, вече сварени яйца.
Допълнителна информация
Обагряне на великденски яйца с природни бои - любима тема!Ще пропусна дългите обяснения колко са вредни синтетичните им събратя, лесно достъпни във всеки хранителен магазин. Ако четеш тези редове, най-вероятно използваш свободно интернет и можеш да се информираш само за няколко секунди за опасностите, които крият иначе красивите им цветове. Подсказка - прочети етикета на някое произволно пакетче с бои, потърси значението на състава в някоя търсачка, провери различни научни източници и прецени дали това мимолетно удоволствие си заслужава дългосрочния риск. Аз лично съм отписала тартразин, амарант, синьо патентовано V, зеления S, кармазин и други антигерои, и от 2016 насам си цапам ръцете с чисто сърце с куркума, брош и сходни. Не използвам ръкавици и се радвам на ефекта поне няколко дни след това. Ето няколко практични съвета, как да се възползваш от силата на природата при употреба на различни багрила:Боядисване с лилаво зеле/цвекло/боровинкиЛилавото зеле ще ти даде небесно син цвят, боровинките - мастилено лилав, цвеклото - розов (или в някои случаи - кафяв).Предпочитам да сложа 1-2 чч от плода/зеленчука, да добавя 2-3 сурови яйца на стайна температура, да покрия с вода и да варя на тих огън за 15-тина минути. Боровинките директно изпъстрят яйцата и можеш да ги извадиш след варене, за да се охладят. Обаче с цвеклото и лилавото зеле невинаги е така! Затова понякога махам тенджерата от котлона и оставям яйцата в сместа да продължат да се боядисват.След това прецеждам течността в буркани, добавям оцет и използвам за боядисването на други яйца. Сините яйца от лилавото зеле могат да се потопят в течност от куркума за прекрасен зелен цвят. Боядисване с билка брошТова е най-лесният начин за постигане на перфектното червено! Просто свари яйцата с 2 сл брош за 15-тина минути, извади и охлади. Резултатът винаги е зашеметяващ. Прецеди течността и използвай за постигане на оранжев цвят на яйца, варени в куркума.Боядисване с куркумаЗа най-сигурен ефект използвай пресен корен от куркума заедно с подправка на прах за наситено жълт цвят. Вари яйцата в микса и прецеди течността за постигане на други невъобразими цветове.Боядисване с кафеСвари 1-2 яйца с 3-4 супени лъжици мляно кафе за кафяв цвят.Боядисване с червено виноСвари яйцата само и единствено във вино. В зависимост от качеството му и цвета на яйцата, можеш да получиш различни нюанси на бордо. Общо взето, винаги е изненада.Боядисване с люспи от червен или жълт лукИзползвай поне 2 шепи люспи от конкретна разновидност. Можеш да се сдобиеш с цвят от керемидено оранжев до червен - въпрос на късмет. Това е естествената боя, която използвам най-рядко, защото получавам тези багри и с останалите предложения.Допълнителни хитринки:
- Колкото по-дълго оставиш яйце в дадена боя, толкова по-наситен ще стане цветът.
- Не охлаждай сварените в естествена боя яйца в студена вода, защото ще се отмие пъстротата им.
- Можеш да боядисаш сварени яйца и във вече охладена отвара, но не забравяй да добавиш по 1-2 сл лъжици оцет във всеки буркан за по-ярки краски. Ако използваш тази техника, яйцата буквално могат да пренощуват в бурканите, без да има риск да се преварят и жълтъците да посивеят.
- Тези багрила са подходящи за допълнителна креативност - боядисване с памук, с листа в чорап, с ластици.
- Добави по 1 сл олио към някой буркан и направи яйца с пръски.