fbpx

Въведи ключова дума

Боядисване на яйца с естествени бои

Боядисване на яйца с естествени бои

 

Боядисване на яйца с естествени бои

Нашите предци са знаели как да си боядисат великденските яйца с естествени багрила. Ако все още темата ти е далечна, но търсиш варианти да не разчиташ на синтетични бои от хранителните магазини, запознай се с някои лесни и забавни техники по-долу и не се колебай да ги приложиш. Освен че предлагат истинско веселие за цялото семейство, намаляват и токсичния товар в организма, което си е истински бонус в днешни дни.
Време за подготовка 30 minutes
Време за готвене 3 hours
Общо време 3 hours 30 minutes
Кухня Без глутен, Вегетарианско, Кето, Нисковъглехидратен, Палео
Порции 20 бр

Оборудване

  • тенджери
  • буркани

Необходими продукти
  

  • 2 чч лилаво зеле нарязано на ситно
  • 2 чч цвекло нарязано на ситно или настъргано
  • 1 чч боровинки замразени
  • 2 шепи люспи от лук жълт и/или червен
  • 2 сл брош
  • 5 корена куркума
  • 3 сл куркума на прах
  • 3 сл кафе мляно
  • 2 чч червено вино
  • оцет
  • морска сол
  • олио

Инструкции
 

  • Сложи 2 чч лилаво зеле/цвекло или 1 чч боровинки в тенджера. Добави 2 чч студена вода и малко сол.
  • Прибави 2-3 яйца на стайна температура и премести тенджерата на котлона. Ако е нужно, добави още вода, за да покрие яйцата.
  • Вари около 15 минути на тих огън, след което извади яйцата и ги остави да изстинат.
  • Прецеди течността от тенджерата в буркан, добави 2 сл оцет и използвай за последващо обагряне на други, вече сварени яйца.

Допълнителна информация

Обагряне на великденски яйца с природни бои - любима тема!
Ще пропусна дългите обяснения колко са вредни синтетичните им събратя, лесно достъпни във всеки хранителен магазин. Ако четеш тези редове, най-вероятно използваш свободно интернет и можеш да се информираш само за няколко секунди за опасностите, които крият иначе красивите им цветове. Подсказка - прочети етикета на някое произволно пакетче с бои, потърси значението на състава в някоя търсачка, провери различни научни източници и прецени дали това мимолетно удоволствие си заслужава дългосрочния риск. Аз лично съм отписала тартразин, амарант, синьо патентовано V, зеления S, кармазин и други антигерои, и от 2016 насам си цапам ръцете с чисто сърце с куркума, брош и сходни. Не използвам ръкавици и се радвам на ефекта поне няколко дни след това. 
Ето няколко практични съвета, как да се възползваш от силата на природата при употреба на различни багрила:
Боядисване с лилаво зеле/цвекло/боровинки
Лилавото зеле ще ти даде небесно син цвят, боровинките - мастилено лилав, цвеклото - розов (или в някои случаи - кафяв).

 Багрило от лилаво зеле

Предпочитам да сложа 1-2 чч от плода/зеленчука, да добавя 2-3 сурови яйца на стайна температура, да покрия с вода и да варя на тих огън за 15-тина минути. Боровинките директно изпъстрят яйцата и можеш да ги извадиш след варене, за да се охладят. Обаче с цвеклото и лилавото зеле невинаги е така! Затова понякога махам тенджерата от котлона и оставям яйцата в сместа да продължат да се боядисват.

Багрило от боровинки

След това прецеждам течността в буркани, добавям оцет и използвам за боядисването на други яйца. 
Сините яйца от лилавото зеле могат да се потопят в течност от куркума за прекрасен зелен цвят.  

Багрило от лилаво зеле и куркума

Боядисване с билка брош
Това е най-лесният начин за постигане на перфектното червено! Просто свари яйцата с 2 сл брош за 15-тина минути, извади и охлади. Резултатът винаги е зашеметяващ. Прецеди течността и използвай за постигане на оранжев цвят на яйца, варени в куркума.

Багрило от билка брош

Боядисване с куркума
За най-сигурен ефект използвай пресен корен от куркума заедно с подправка на прах за наситено жълт цвят. Вари яйцата в микса и прецеди течността за постигане на други невъобразими цветове.

Багрило от куркума

Боядисване с кафе
Свари 1-2 яйца с 3-4 супени лъжици мляно кафе за кафяв цвят.

Багрило от кафе

Боядисване с червено вино
Свари яйцата само и единствено във вино. В зависимост от качеството му и цвета на яйцата, можеш да получиш различни нюанси на бордо. Общо взето, винаги е изненада.
Боядисване с люспи от червен или жълт лук
Използвай поне 2 шепи люспи от конкретна разновидност. Можеш да се сдобиеш с цвят от керемидено оранжев до червен - въпрос на късмет. Това е естествената боя, която използвам най-рядко, защото получавам тези багри и с останалите предложения.
Допълнителни хитринки:
  • Колкото по-дълго оставиш яйце в дадена боя, толкова по-наситен ще стане цветът.
  • Не охлаждай сварените в естествена боя яйца в студена вода, защото ще се отмие пъстротата им.
  • Можеш да боядисаш сварени яйца и във вече охладена отвара, но не забравяй да добавиш по 1-2 сл лъжици оцет във всеки буркан за по-ярки краски. Ако използваш тази техника, яйцата буквално могат да пренощуват в бурканите, без да има риск да се преварят и жълтъците да посивеят.
  • Тези багрила са подходящи за допълнителна креативност -  боядисване с памук, с листа в чорап, с ластици.
  • Добави по 1 сл олио към някой буркан и направи яйца с пръски.

Великденски яйца с естествени бои

Варианти за изпълнение на рецептата има много. Всичко зависи от въображението ти и нагласата ти за време. Можеш да прекараш 2 часа в кухнята или да се радваш на творчески хаос за цяло денонощие.
При всички положения обаче, всяка прекарана минута си заслужава, особено ако е споделена с любимите хора. Пък и връщането към корените и традициите, завещани от предците винаги се отплаща по най-неочаквани начини.
Ключови думи багрила, бои, великден, яйца

Свържи се с автора:

Ако мога да ти помогна с персонални съвети или насоки, не се колебай да се свържеш с мен тук email me или тук call me

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating